2024. március 29. péntekAuguszta

Elindult a Neymar-lavina, de ennek aligha örül a brazilok tízese

Lelátó utolsó frissítés: 13:52 GMT +2, 2018. július 09.

A fináléba várt brazil labdarúgó-válogatott viszonylag korán, már a negyeddöntőben kiesett az Oroszországban zajló világbajnokságon. A selecao és Paris Saint-Germain sztárjátékosa, Neymar nem igazán csillogott a tornán, eddig neki volt a legtöbb kapura lövése (27), de csak két góllal és egy gólpasszal zárta a vb-t.


Minden idők legdrágább igazolása leginkább színészi kvalitásaival hívta fel magára a figyelmet: statisztikusok vették a fáradtságot és kiszámolták, az első négy mérkőzésen összesen 14 percet fetrengett a gyepen – igaz, tegyük gyorsan hozzá, hogy az ellenfelek is elég sokat szabálytalankodtak ellene. A brazilokat a nyolc között legyőzték a belgák, de közben a neten már vírusként terjed a „Neymar-kihívás”.

Az egyik úttörő videó gyerekeknek szervezett edzőtáborban készült, íme:

A belga szurkolók is teljesítették a kihívást egy szabadtéri meccsnézésen:

Aztán érkezett a mexikói Tijuana labdarúgóklub és új szintre emelte az őrületet. A Costa Rica-i Herediano elleni felkészülési mérkőzés szünetében a szurkolók a kezdőkörből indulva kellett elfetrengjenek a tizenhatosig. Ezt nehéz lesz túlszárnyalni:

Neymart rengeteg kritika érte az oroszországi világbajnokság alatt, de a brazilok legendás játékosa, Ronaldo a védelmébe vette: „A futballt sokféleképpen lehet interpretálni. Nem osztom a Neymart kritizálók véleményét, ő egy intelligens játékos és tudja, hogyan kell kivédeni a szereléseket. Szerintem a bírók nem védik őt eléggé. Fölöslegnek érzem a kritikákat, a tv-műsorok és az újságok szerkesztői csak az üres helyeket akarják betölteni a témával.”

Peter Schmeichel, a Manchester United korábbi BL-győztes kapusa máshogy látja Neymar alakításait: „Bosszantó nézni, ahogy lapokat próbál kierőszakolni. Úgy tűnt, meg fog halni, hordágyra rakják, elviszi a mentő és sosem látjuk többé” – értékelte a brazil tízes mexikóiak elleni színészkedéseit Schmeichel, majd egy kört hazabeszélt: „Cristiano Ronaldótól láttak hasonlót? Ugye, hogy nem, mivel a Unitednál már fiatal korában leszokott ezekről a trükkökről.”

futballNeymaroroszországi foci-vb
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Virál