2024. március 29. péntekAuguszta

A FIFA-elnök meggyőződött, szükség van videobíróra

szerk. utolsó frissítés: 22:09 GMT +2, 2017. október 13.

A panamaiak vb-selejtezős fantomgólja meggyőzte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét, Gianni Infantino szerint a videobíróra szükség lesz a jövő évi világbajnokságon.


A panamai labdarúgó-válogatott története során először jutott ki vébére, ehhez viszont egy óriási játékvezetői hiba is kellett.

A CONCACAF zóna selejtezőjének utolsó körében a Panama–Costa Rica mérkőzésen a bíró nem létező gólt adott meg a hátrányban levő hazaiaknak. Egy szögletrúgásnál a Costa Rica-i kapusnak nem sikerült kiöklöznie a labdát, amely lepattant a hatoson belül, de Blas Perez, a panamaiak hetese estében csak a kapufát találta el a kényszerfejessel.

Bár a visszamutatásokon egyértelműen látszik, hogy az egyik védő még időben tisztázott és a „bogyó” nem haladt át a gólvonalon, a bírók ezt másként ítélték meg…

Panama végül 2–1-re nyert, így elcsípte az egyenes kijutással felérő harmadik helyet. Honduras lett a negyedik, ők pótselejtezőt játszhatnak novemberben Ausztráliával, míg az Egyesült Államok csapata – amely az utolsó fordulóban képtelen volt legyűrni idegenben Trinidad és Tobagót – 1986 óta először marad le a világbajnokságról.

A nemzetközi szövetséget irányító Gianni Infantino Lyonban beszélt a videobíró bevezetésének fontosságáról:

„Amikor a világbajnokságra való kijutás a tét, az adott meccset pedig egy téves játékvezetői ítélet dönti el – ami persze előfordulhat, mivel a bírók is emberek, ők is hibáznak – akkor azt hiszem, eljött az idő, hogy orvosoljuk a dolgokat. Amikor az egész világ láthatja a helyzetet néhány másodperc alatt, egyedül a bíró nem, nem azért mert nem szeretné, hanem mert tilos neki, és ezen javítani lehet, úgy gondolom, ideje a korral haladni, egy lépést előre kell tennünk” – nyilatkozta a FIFA első embere.

A svájci-olasz sportvezető hozzátette, készen állnak a VAR (video assistant referee) bevetésére, bár még nem született hivatalos döntés ebben a kérdésben.

Infantino a nyári Konföderációs Kupa után is támogatta a technológiát, amelyet a topligák közül pillanatnyilag a német és az olasz élvonalban is használnak.

(espnfc.com)

futballGianni Infantinovb-selejtezővideobíróoroszországi foci-vb
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Virál