2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Miről marad emlékezetes 2018 a sportban? Jöjjenek a nemzetközi legek

Gál László Gál László utolsó frissítés: 14:13 GMT +2, 2018. december 19.

Mindenki, aki számít a gyorskorcsolyázóktól Simona Halepig.


Azért vagyunk elsősorban, hogy megmutassuk az erdélyi sportéletet. Bár szépen szerepelt a Sepsi OSK és a csíki hokistákra is van miért emlékezni, ez az összefoglaló még nem róluk fog szólni, mert szinte lehetetlen és fölösleges összehasonlítani egy svéd rúdugró teljesítményét a román élvonalbeli focibajnokságban nyújtott eredményekkel. Éppen ezért először jöjjenek a nemzetközi sportvilág legjei egy kis magyar szájízzel, az erdélyi sport idei nagy pillanataira még visszatérünk.

Az év sztorija: a magyar rövidpályás gyorskorcsolya férfi váltó olimpiai bajnoki címe

Úgy volt teljesen váratlan az olimpiai bajnoki címük, hogy igazából egyáltalán nem volt az. Úgy indultak neki az olimpiai szezonnak, hogy simán bennük volt egy olimpiai bajnoki cím, de úgy folytatták, hogy abban sem lehettünk biztosak, hogy egyáltalán eljutnak Phjongcshangba. Aztán az olimpián minden tökéletesen alakult a férfi váltóval, magabiztosan szerezték meg Dél-Korea mögött a második helyet az elődöntőben, és Liu Shaolin Sándor eszméletlen utolsó két körének köszönhetően olimpia bajnoki csúccsal megnyerték a versenyt is, megelőzve Kínát, Kanadát és a korábban kicsúszó Dél-Koreát. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor Magyarország első olimpiai bajnoki címét szerezte a téli olimpiákon, és 38 év után nyertek újra érmet. Klasszikus filmre illő sztori, de még csak könyvet írtak belőle.

Embed from Getty Images

Azóta pedig meg is erősítették, hogy inkább a tavalyi szezonban mutatott gyengébb teljesítmény a kivétel, mint az általános. Az új világkupa idényt két egészen emlékezetes győzelemmel kezdte a magyar férfi váltó, igaz már nem Knoch Viktorral, hanem Varnyú Alexszel és Cole Kruegerrel. Calgary-ban előbb világcsúcsot koriztak, majd a short track váltóversenyében viszonylag ritka rajt-cél győzelmet arattak.

Az olimpia a magyar fiúk nélkül is bővelkedett sikertörténetekben, bámulatos teljesítményekben: legyen szó akár Marit Björgen nyolcadik, történelmi bajnoki címéről, Ester Ledecka duplázásáról, a németek hokidöntőjéről vagy Marcel Hirscher nehezen megszerzett bajnoki címéről. Az olimpia után már összeszedtük, hogy miről lehet emlékezetes az év, és ezen nem nagyon kell változtatni.

Az év újonca: Armand Duplantis

Szergej Bubkához mérhető tehetségnek tartják a 18 éves svéd rúdugró, aki a világcsúcstartó és olimpiai bajnok Renaud Lavillenie-t verve idén megnyerte az Európa-bajnokságot. 18 évesen lett a 6 métert ugró atléták 24 fős elitklubjának a tagja (pontosabban ő lett 24.), 6 métert és 5 centit ugrott augusztusban (ilyen magasságban rajta kívül 5 ember ugrott sikeresen). 2016-ban ezzel olimpiát lehetett volna nyerni. Csak viszonyításképpen: a világcsúcs jelenleg 6,16, Armand Duplantis 28 évesen korában ugrotta. Most már csak be kell váltania a hozzá fűzött reményeket.

Embed from Getty Images

Futott még a kategóriában: a 17 éves norvég Jakob Ingebrigtsen, aki szintén az idei Európa-bajnokságon megnyerte az 1500 méteres, illetve az 5000 méteres távot is. Ezzel ő lett minden idők legfiatalabb Európa-bajnoki aranyérmese atlétikában.

 Az év áttörése: Simona Halep győzelme a Roland Garroson

2014 óta toporog a Grand Slam-győzelem kapujában, hogyha idén nem nyeri meg a két döntője közül az egyiket, akkor az év vesztese díjat is megkaphatta volna, azzal együtt is, hogy vezette a női teniszezők világranglistáját. Viszont történt valami 3:6, 0:2-nél az amerikai Sloane Stephensszel a párizsi salakon, talán akkor mindennél jobban akarta, talán a végzetesnek tűnő hátrány levett az esélyesség terhéből, talán valami más, de akkor Halep megfordította, és végül meg is nyerte az áhított Grand Slamet.

Embed from Getty Images

És ha már tenisz, akkor említsük meg Babos Timit is, aki szintén nyert Grand Slamet az idén (Kristina Mladenoviccsal az oldalán behúzták az Australian Opent, döntőzött a US Openen, és utána vezette a női páros világranglistát), illetve Fucsovics Marcit, aki idén nagyon megerősítette helyét a Top 100-ban, a 85. helyről feljött a 36. helyre a világranglistán. Jövőre együtt fog vegyespárosozni a két magyar. Azt Mihaela Buzărnescu bizonyította idén, hogy a román teniszben Simon Halepen kívül is van tartalék, a bukaresti játékos idén karriercsúcsot jelentő 20. helyig jutott a virágranglistán.  

És ha már még mindig tenisz, akkor Roger Federer 20. Grand Slam bajnoki címe az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon is ott lehetne az év csúcsdöntése kategóriában, ha lenne olyan, de átneveztük az év futására. 

Az év futása: Eliud Kipchoge maratoni világcsúcsa

Több mint egy perccel javította meg idén októberben a maratoni táv világcsúcsát, természetesen Berlinben, mert ott a legideálisabb a pálya (és általában az októberi időjárás is) a csúcsdöntéshez. Nagyjából mindent elmond Kipchoge teljesítményéről, hogy a Neue Züricher Zeitung az ember Marsra szállásához hasonlította az eredményét.

Az atlétikával foglalkozó szakemberek valamivel szerényebben fogalmaznak, szerintük 2:01:39-es ideje Usain Bolt 9:58-as idejéhez mérhető, és általában egyetértenek azzal, hogy a kenyai futónak van a legnagyobb esélye arra, hogy 2 órán belül lefussa a 42195 méteres távot. Mindezt egy olyan műfajban, ahol az ideálisnál melegebb vagy éppen esős időjárás is megakaszthatja a csúcsdöntést, tönkre teheti a több hónapos munkát. 

Embed from Getty Images

Az év nem várt győzelme: Geraint Thomas Tour de France-diadala

Aki valamennyire ismeri az országúti kerékpár világát az nyilván tisztában van azzal, hogy egy támogató csapat nélkül nem lehet Tourt nyerni, aki meg nincs, annak elmagyarázom. A csapat megy iramot, ha az érdek éppen úgy kívánja és a mezőnynek be kell fognia a szökevényeket, a csapattárs segíti az első számú versenyzőnek megnyernie a hegyi etapokat azzal, hogy sokáig előtte fogja a szelet és iramot diktál, de még a frissítést is csapattárs biztosítja az esélyes versenyzőknek. Szóval hiába indul egy csapat, gyakorlatilag azok első számú versenyzők számítanak, mert ők döntik el a végső győzelem sorsát. A Sky csapatában idén júliusban nem Geraint Thomas volt az első számú ember, hanem a korábbi háromszoros bajnok Chris Froome. És a csapatlogika szerint őt is kellett volna támogatni.

Embed from Getty Images

A korábban doppingbotrányban keveredő, épp a Tour előtt felmentett Chris Froome-nak nem volt jó versenye, a francia közönség sokszor kis is fütyülte, sőt egyszer még meg is ütötte, Thomas pedig bombaformában volt, több szakaszt is behúzott, nyilvánvalóan jobb formában volt, mint a társa, akit elvileg segítenie kellett volna. Végül pedig be is húzta élete első három hetes körversenyét.

Az év visszatérője: Usain Bolt

Sokan nem hittük volna, hogy Usain Bolt komolyan gondolja a focit, de azok után, hogy tavaly visszavonult az atlétikától, idén már az ausztrál A-ligában játszó Central Coast Mariners csapatában rúgta a bőrt, sőt már gólt is. Tudjuk, hogy nem egy Real Madrid, de azért valószínűleg vetekszik a focisták 100 méteres idejével.

Embed from Getty Images

Az év sportja: a foci

Mi más lehetne a világbajnokság évében? Épp ezért a külföldi labdarúgás 2018-as legjeit külön cikkben foglaljuk össze. 

Nyitókép: Derencsényi István / MKOSZ

sportlegektéli olimpiaLiu Shaolin SándorSimona HalepatlétikaUsain Bolt
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Vélemény