2024. március 29. péntekAuguszta

Menni vagy maradni? – Sir Petrescu dilemmája

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 19:12 GMT +2, 2018. május 23.

A kiszenvedett bajnoki cím után perpillanat az a legfontosabb kérdés a Kolozsvári CFR labdarúgócsapatánál, hogy Dan Petrescu marad-e a vezetőedző. A klubelnök a román foci Sir Alex Fergusonját látja az egykori Chelsea-védőben, de reméljük Iuliu Mureșan egyáltalán nem gondolta komolyan a szezonzáró meccs előtti nyilatkozatát. A Kínába csalogatott mester által megkövetelt szigorúan defenzív futballból egy év is bőven elég volt, bele se merünk gondolni, milyen lenne, ha közel három évtizeden keresztül menedzselné a csapatot...


Sok erdélyi magyar drukkerben megfogalmazódhatott a szezon elején egy kettős kívánság: bárcsak bajnok lenne a Kolozsvári CFR és a Sepsi OSK ne esne ki az élvonalból. Úgy néz ki, mindkét óhaj teljesülni fog. A felsőházban már nem kell tovább számolgatni, a kolozsvári csapat nagy nehezen kiharcolta a BL-selejtezővel párosuló első helyet, miközben a play-outban játszó háromszékiek a héten pipálhatják ki saját célkitűzésüket. Bejött, amiről az idény elején csak álmodoztunk, mégis van némi hiányérzetünk, és nem az OSK miatt. A sepsiszentgyörgyi focicsapatra később még visszatérünk, ebben az írásban a CFR-re kerül a fókusz.

A vasutasok vasárnap nagyon izgalmas, de talán túlságosan idegfeszítő szezont zártak le. A történet vége szerencsére egy nagyszabású fieszta lett, a játékosok a klubvezetőkkel, családtagokkal, szurkolókkal együtt a pályán ünnepelték a CFR negyedik bajnoki címét. Napjaink legnépszerűbb erdélyi focicsapata 2008, 2010, illetve 2012 után ért fel újra a Liga 1 csúcsára, egy olyan idényben, amelyet többnyire uralni tudott.

A rájátszás bevezetése óta korábban egyik csapatnak sem sikerült 59 pontot összeszedni az alapszakasz során, a CFR teljesítménye továbbá abban is egyedi, hogy a play-offot veretlenül hozta le, ráadásául a Petrescu-csapat a teljes bajnoki idény alatt 22 meccsen nem kapott gólt. A CFR várát nem tudták bevenni a riválisok, a hazai mérleg egészen lenyűgöző: 13 győzelem, öt döntetlen, nulla vereség.

Petrescu teljesen az alapoktól kezdte a csapatépítést tavaly nyáron, amikor alaposan felforgatta a játékoskeretet. Sokan kételkedtek a projekt sikerességében, de az egykori válogatott védő gyorsan csapattá formálta a társaságot. A piaci értékek alapján Petrescu a bajnokság második legértékesebb keretét hozta be az első helyre, a 4,4 millió euróval „drágább” FCSB-nek idén is az ezüstérem jutott, akárcsak tavaly és tavalyelőtt.

A számok és a siker mögött azonban egy kevésbé közönségbarát játék áll. A CFR-nél minden egyes kezdőcsapatba bekerült labdarúgónak keményen kell védekeznie, ennek pedig sok esetben az az ára, hogy a támadóknak nem marad elég energiájuk veszélyes ellentámadásokat vezetni. A kolozsváriak focijában a klasszikus angol stílus jegyeit fedezhetjük fel, sok előre vágott, illetve beívelt labdával, ugyanakkor a csapat legnagyobb fegyverének a ponthelyzetből való gólszerzés számít, ami szintén szigetországi sajátosság. A Petrescu-féle taktika gyengesége a Steaua ellen ütközött ki, a CFR hiába vezetett minden egyes csúcsrangadón, mivel túlságosan visszaállt, a FCSB egymás után négyszer pontot mentett.

Az 50 esztendős bukaresti edzőt nemcsak a lapos foci miatt kritizálja a drukkerek egy része. A romániai labdarúgásban sztáredzőnek nevezhető SuperDan munkássága miatt tisztelhető, ám megkockáztatjuk, hogy a kolozsvári drukkerek szívébe – bajnoki cím ide vagy oda – nem lopta be magát. A nyilatkozatai sem különböznek a csapata játékától, túlságosan kimért, s ez a ridegség néha még arroganciával is társul. Miután legyőzték a Viitorult és garantált volt a BL-indulás, azt mondta, semmi esélyük nincs bejutni a Bajnokok Ligája csoportkörébe, megelégednek az Európa Ligával. Elnézve a liga 1-es alakulatok nyári kalandjait az európai kupák elmúlt szezonjaiban, az EL-főtábla valóban reálisabb célnak tűnik, ezzel együtt jó lenne magasabbra tenni a mércét, mivel a CFR-nél a BL-szereplésnek elég szép hagyománya van.

Láthattuk, ahogy a hasonló játékerőt képviselő FCSB/Steaua az elmúlt szezonokban megsemmisítő vereségeket könyvelt el az elitliga utolsó selejtezőkörében, lényeges különbség azonban, hogy a bukarestiek 2017-ben és 2016-ban sem a bajnokok ágán szerepeltek, ahol most a CFR próbálkozhat. Igaz, a kolozsváriaknak így is nehéz dolguk lesz, mivel a sorsoláson nem a kiemelt csapatok közé kerülnek. A lehetséges ellenfelek között van a Ludogorec Razgrad, a Celtic, a ciprusi APOEL, a Legia Warszawa, a BATE Boriszov, vagy a Dinamo Zagreb.

Dan Petrescu szerződését április elején meghosszabbították a klub roppant elégedett vezetői, s Iuliu Mureșan klubelnök időközben azzal a merész ötlettel állt elő, hogy a vezetőedzőt brit mintára menedzsernek nevezzék ki. Az elnök azt szeretné, ha Sir Alex Fergusson manchesteri érájához hasonlóan, Petrescu is évtizedeket töltene a vasutasklubnál. Mureșan ezzel a múlt hét legnagyobb poénját sütötte el a Liga 1-ben, a sűrű edzőváltásokról elhíresült román bajnokság ugyanis nem a legideálisabb környezet a Fergusonoknak.

Persze az is lehet, a dörzsölt klubvezető ezzel a meglepő nyilatkozatával csak azokra a hírekre akart reagálni, amelyek szerint Petrescut óriási fizetéssel csábítja Kínába az élvonalban játszó Kujcsou Csecseng. Valami azt súgja, ha kapott is egyáltalán ajánlatot a feltörekvő távol-keleti bajnokságból, Petrescu a következő szezont is a fellegvári csapat kispadján kezdi, mert szakmailag jóval nagyobb kihívást jelent a román bajnokcsapatot irányítani, mint egy névtelen kínai együttest.

véleményDan PetrescuKolozsvári CFRLiga 1futball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Vélemény