2024. március 29. péntekAuguszta

Nem lennénk most Mr. Leekens helyében

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 12:22 GMT +2, 2018. március 29.

Veszélyesen nehéz küldetés vár a magyar fociválogatott belga szövetségi kapitányára. A páros vereséggel debütáló Georges Leekens júniusban még keresgélheti az ideális játékrendszert és a legjobb összeállítást, de a szeptemberben startoló UEFA Nemzetek Ligájában már élesben, az Eb-szereplésért kell küzdeniük a fiúknak. Összehasonlítva, a Cosmin Contra által edzett román csapat sokkal felkészültebbnek tűnik az új sorozatra.


A magyar válogatott szurkolói komoly kiképzésen estek át az elmúlt esztendőben. Azon nem lepődtünk meg különösebben, hogy Dzsudzsák Balázsék lemaradtak az oroszországi tornáról – akárhogy is nézzük a magyar válogatottnak pillanatnyilag nincs ott a helye Európa legjobb tizenhárom együttese között –, de az Andorrától és Luxembourgtól elszenvedett fájdalmas vereségeket a mai napig emésztgetjük.

Utóbbi meccsen már nem az a Bernd Storck vezényelt, akinek irányításával a franciaországi Európa-bajnokságon kiválóan teljesítetett a csapat, hanem Szélesi Zoltán vállalta a feladatot megbízott edzőként. Ekkor már tudtuk, Georges Leekens követi a menesztett Storckot, de a 69 éves belga szakember bemutatkozására elég sokat kellett várni.

Mr. Leekens márciusi debütálása emlékezetesre sikerült, sajnos, a válogatott ugyanis a Fradi otthonában csúnyán leégett a kazahokkal szemben. Az ázsiai beütésű „sasokról” tudni kell, hogy a hazai műfüves pályán igen kellemetlen ellenfélnek számítanak (Asztanában a lengyelek és a románok is csak döntetlent értek el a vb-selejtező elején), másrészt a FIFA-világranglista 136. helyén tanyázó kazah válogatott Budapesten 2016 júniusa óta tartó nyeretlen szériát zárt le – akkor a futballnagyhatlamak közé nem sorolható Kínát verték egy barátságos mérkőzésen.

Persze Leekens védelmére felhozhatnánk, hogy a felkészülési mérkőzéseken nem az eredmény a legfontosabb, továbbá most még a barátkozás fázisában tartunk, a játékosoknak alkalmazkodniuk kell az új edző követelményeihez és így tovább. Ez talán mind igaz, ugyanakkor joggal számíthattunk a rutinos belgától egy erős kezdésre, ami cseppet sem valósult meg.

A skótok ellen már jobban állt a pályán a válogatott, a három-/ötvédős rendszer inkább működött ezen a mérkőzésen, mint az előzőleg alkalmazott 4–4–2, s bár Gulácsi kivédett büntetője után nálunk volt a lélektani előny, ezt nem sikerült kihasználni. Újabb vereség lett a vége.

Javítani legközelebb júniusban lehet, az UEFA Nemzetek Ligája előtt a magyar labdarúgók még a fehéroroszokkal mérkőznek meg idegenben, majd a vébére készülő ausztrálokkal hazai pályán. Leekensnek egyáltalán nem egyszerű a feladata, hiszen neki kell gatyába rázni a fiúkat, ez pedig csak akkor sikerülhet, ha a játékosok legalább annyira motiváltak lesznek, mint a 2016-os Európa-bajnokságon. Állítólag a belga edző lelkesítésben nagyon jó, viszont marad az örök kérdés: mennyire tudja egy külföldi tréner feltüzelni a labdarúgókat, ha nem is beszéli a játékosok anyanyelvét? Storcknak mindenestre sikerült… 

---------------------------------------------------------------------------------------

A román válogatottat dirigáló Cosmin Contra eléggé különbözik Leekenstől. Az AC Milan és az Atlético Madrid egykori védőjének edzőként közel sincs akkor tapasztalata, mint a sok helyen megfordult belga vándornak, Contrának ráadásul egyáltalán nem erőssége a kommunikáció, és ezt a sajtóbeszélgetéseken rendre bizonyítja. Ezzel együtt úgy tűnik, a szövetségnek bejött az őszi edzőváltás, Christoph Daum utódja máris eredményesebb a német edzőnél, akinek az elbukott vb-kvalifikációt követően távoznia kellett a posztról.

Contra keze alatt jól muzsikál a válogatott, kinevezése óta csak a hollandoktól kaptak ki a románok, a mérleg pedig egy döntetlennel és immár négy győzelemmel teljes. Stanciuék előbb a nehéznek ígérkező izraeli kiszállást oldották meg, méghozzá hátrányból fordítva, majd az olaszok skalpjával érkező, vb-résztvevő svédeket is leküzdötték Craiován.

„Két sikeres teszten vagyunk túl, úgy érzem, jó úton járunk” – nyilatkozta Contra, miután legyőzték a skandinávokat, diskurzusában pedig visszatérő motívum ez a bizonyos „jó út”. Igaz nehéz lenne vitatkozni a szövetségi kapitánnyal, ami az irányt illeti, a válogatott hosszú idő után újból elkapta a fonalat és versenyképessé kezd válni, miközben néhány fiatal tehetség, így például Cristian Manea, Ionuț Nedelcearu, vagy Dennis Man is lehetőséget kapott a bizonyításra.

A játék azért még közel sem tökéletes, de ezek után az eredmények után a 42 éves szövetségi kapitány és stábja nyugodtan dolgozhat, munkájára valószínűleg a közelgő FRF-elnökválasztás eredménye sem lesz hatással.

A román válogatott legközelebb szeptember 7-én játszik Montenegró ellen, akkor kezdődik az UEFA Nemzetek Ligája első kiírása.

Nyitókép: Illyés Tibor (MTI)

Cosmin Contraromán labdarúgó-válogatottGeorges Leekensfelkészülésmagyar labdarúgó-válogatottfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Vélemény