2018. november 16. péntekÖdön

Kirepült az első fecske

Szatmári Bence utolsó frissítés: 11:19 GMT +2, 2017. november 07.

Nemrég biztossá vált, hogy Olivia Cîmpian Magyarországot fogja képviselni a nemzetközi versenyeken – Szatmári Bence jegyzete a fiatal aradi tornászlány országváltásáról.


A sportolók el- és kivándorlása, valamint az, hogy egy más nemzet színeit képviselik válogatott szinten ma már teljesen hétköznapi történésnek számít, ami alól nem kivétel a Románia és Magyarország közötti migráció sem. Jószerivel az Erdélyben született magyar származású sportolók váltottak országot (vagy mondhatjuk úgy is, hogy saját nemzetüket képviselték), talán Vasile Miriuță az egyetlen kivétel, akinek nem volt nemzetiségi szinten kötődése Magyarországhoz, mégis piros-fehér-zöldbe öltözött. Eddig.

Néhány napja ugyanis biztossá vált, hogy a romániai tornasport egyik legnagyobb reménysége, az aradi születésű Olivia Cîmpian a jövőben Magyarországon folytatja pályafutását. A junior Európa-bajnoki bronzérmes, valamint a kolozsvári felnőtt Európa-bajnokságon 23. helyet elérő tornászlány hat év után hagyja ott a romániai tornasport fellegvárát, Dévát.

És hogy miért volt szükség erre a döntésre? Édesapja elmondása szerint (aki amúgy az 1997–1998-as évadban két futballmérkőzésen is játszott a magyar NB1-es Tiszakécske csapatában) lánya fejlődése megrekedt, Magyarországon viszont olyan szakszerű edzésmunkában vehet részt, amely által sokkal többet hozhat ki magából, mint idehaza.

A romániai tornasportban (is) óriási a gond. Sokat sejtető volt már az is, hogy csapatban a 2016-os riói olimpiára nem kvalifikálta magát a válogatott (erre 1968 óta nem volt példa), de a legnagyobb érvágás mégis az volt, amikor a brazíliai játékokat érem nélkül zárták a tornászok. Ioana Crișan mellett Cîmpianban látták a szakemberek a megmentőt, aki fokozatosan visszavezetheti Romániát a világelitbe, akár már a 2020-as tokiói olimpián – így azonban maradtak a „nagy öregek” Larisa Iordache és Marian Drăgulescu személyében, akikre ez a teher hárul.

Kíváncsi vagyok, hogy hány józanító pofonra van még szüksége az ország sportvezetőinek ahhoz, hogy belássák, valamit nem jól csinálnak. A tornát a sportban kevésbé jártasak is nagy magabiztossággal kötik össze Románia nevével, a jelenlegi tendencia szerint azonban egyszer csak arra ébredhetünk, hogy az összes hazai tehetséget elszipolyozzák a különböző országok sportszervezetei – ami számunkra nem zavaró, amíg a magyarokat vezetik dicsőségre, de kínai vagy amerikai színekben már igen fájó lenne látni ezeket a sportolókat.

Márpedig ha a sportolók nem érzik a megbecsülést és a szakavatottságot, akkor Cîmpian példáján elindulva akár hónapok alatt új otthonra találnak, ahol elismerik és odafigyelnek rájuk.

Címlapkép: adevarul.ro

tornavélemény
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Vélemény

Menni vagy maradni? – Sir Petrescu dilemmája Orbán Zsolt

Menni vagy maradni? – Sir Petrescu dilemmája

A kiszenvedett bajnoki cím után perpillanat az a legfontosabb kérdés a Kolozsvári CFR labdarúgócsapatánál, hogy Dan Petrescu marad-e a vezetőedző. A klubelnök a román foci Sir Alex Fergusonját látja az egykori Chelsea-védőben, de reméljük Iuliu Mureșan egyáltalán nem gondolta komolyan a szezonzáró meccs előtti nyilatkozatát. A Kínába csalogatott mester által megkövetelt szigorúan defenzív futballból egy év is bőven elég volt, bele se merünk gondolni, milyen lenne, ha közel három évtizeden keresztül menedzselné a csapatot...