2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Bukott tehetségből a liga egyik ásza, avagy a Tandia-sztori

Szén Sándor Szén Sándor utolsó frissítés: 17:09 GMT +2, 2018. december 14.

A világbajnok francia válogatott sztárjaival játszott utánpótlásszinten, angol élcsapatok vitték volna tizenévesen, két horrorisztikus sérülése majdnem véget vetett pályafutásának, aztán doppingbotrányba keveredett. Karrierje mélypontján a kiesés elől menekülő Sepsi OSK nyújtott mentőövet, ő pedig maximálisan meghálálta ezt. Ma már csapata legnagyobb csillaga, az ellenfelek méltán tartanak tőle. Ibrahima vagy Birahima Tandia megküzdött a nehézségekkel, pályafutása pedig ismét felfelé ível, nézzük milyen út vezetett idáig!


Amikor a tavalyi szezon téli szünetében a Sepsi OSK-hoz érkezett próbajátékra, az alacsony, vékony testfelépítésű francia játékosra nem igazán figyelt fel senki. Rengeteg új arc érkezett a csapathoz, teljes vérfrissítésen esett át a keret. A szakemberek, a szurkolók elsősorban Victor Rîmniceanu, Ousmane Vieira, Filipe Oliveira és Marko Szimonovszki leigazolásához fűzték a legnagyobb reményt. Úgy gondolták, közülük kerülhet ki a keret vezére. A sokáig csak próbajátékon részt vevő, a kerethez az utolsók között csatlakozó Tandiát nem övezte rivaldafény, ám nem telt el sok idő és visszavonhatatlanul oda került.

A kezdetek

Már a nevét illetően sincs egyetértés, bizonyos okmányaiban Ibrahimaként, másokban Birahimaként szerepel. Csapatánál inkább utóbbi használatos, így mi is ennél maradunk. A szentgyörgyi légiós egy Párizs melletti kisvárosban látta meg a napvilágot, ahol feltűnően nagy az egy személyre jutó profi futballisták száma. A húszezer lelkes Longjumeau nevű városban született Jeremy Menez, és a hatvanmilliós hátvéd, Benjamin Mendy is, aki nyáron világbajnokságot nyert hazájával.

Tandia mali és szenegáli szülők gyermeke. A kis Birahima nem is kerülhette el a sorsát, egy interjúban így beszélt a kezdetekről: „Lehetetlen volt, hogy ne focizzak, a környezetemben mindenki játszott.”

fotó: toursfc.over-blog.com

Tehetsége természetesen a helyi játékosmegfigyelőknek is feltűnt, hamarosan a Massy, majd a Boulogne Billancourt klubjaiban tette meg eső szárnypróbálgatásait. Tizenhárom éves korában igazolta le a Souchaux, amelynek felnőtt csapata akkor az első osztályban szerepelt. Tandia pályafutása nagyon jó irányba tartott, ifi korában egy kivételes generáció tagja lehetett, egy olyan futballnagyhatalomban, ahol hatalmas a merítési lehetőség.

Az U16-os, és U17-es francia válogatottban Varane és Pogba is csapattársa volt, és habár a felnőtteknél már nem lehettek csapattársak, a baráti viszony a mai napig megmaradt, és még mindig beszélő viszonyban vannak egymással. Ebben az időszakban több neves angol klub is érdeklődött iránta, például a Chelsea és a Liverpool, ő azonban inkább maradni szeretett volna.

Figyelemreméltó az a józanság és érett gondolkodás, mely ekkor jellemezte. „Ha Angliába igazolok, anyagi szempontból jól jártam volna, viszont nem játszottam volna. Úgy gondoltam, túl fiatal vagyok még.”

Sérülések

Így tizennyolc esztendős korában inkább országon belül váltott csapatot és a Caen együtteséhez szerződött. Itt be is mutatkozott a francia élvonalban. Két évet töltött a normandiai csapatnál, ez azonban közel sem volt sikeres, csupán négy meccsen jutott szóhoz. Nem a képességeivel akadtak azonban gondok, kétszer is komoly térdsérülést szenvedett. Mindkét alkalommal műteni kellett a térdízületét, ráadásul mindkét lábában. Csapata 2014-ben alá szállt a második vonalba, szerződését pedig felbontották.

fotó: L'Equipe

A spanyol Alaveshez vezetett az útja, itt azonban nem maradt sokáig, mindössze fél év után tovább állt. Egészségügyi problémái itt is éreztették hatásukat, és annak ellenére, hogy szerette a várost, erős honvágy is gyötörte az Ibériai-félszigeten.

Dopping?

A francia másodosztályú Tours együttese kínált szerződést a spanyol kaland után Tandiának, aki itt megpróbálhatta újra felépíteni pályafutását. Itt végre játszhatott, hetvenkét összecsapáson ölthette magára a klub mezét, tizenegy alaklommal vette be az ellenfelek kapuját, ám nem erről marad emlékezetes ez az időszak. Sokkal inkább egy zavaros doppinggyanúról, amely majdnem örökre megpecsételte hősünk sorsát. 2016 novemberében egy orvosi vizsgálat cannabis jelenlétét mutatta ki Tandia szervezetében, ezért Marco Simeone vezetőedző száműzte a csapatból, további vizsgálatok elvégzése nélkül.

A vezetőség az eset után menesztette az edzőt valamint a csapatorvost, amiért nyilvánosságra kerültek a titkos orvosi dokumentumok. Birahima tartja magát ahhoz, hogy ártatlan a történetben.

Mentőöv

Ilyen előzményekkel érkezett meg Birahima Tandia Sepsiszentgyörgyre tavaly, azok után, hogy egy azeri, valamint egy ciprusi klubnál sikertelen próbajátékon vett részt. Említettük már, hogy a háromszékiekhez való aláírást is hosszas próbajáték előzte meg, de a szentgyörgyi vezetők lehetőséget adtak a bizonyításra. És ez az alacsony, rossz fizikai állapotban levő egykori nagy ígéret meg is hálálta ezt az esélyt, és kemény munkával próbált felzárkózni. Nem kellett sok időnek eltelnie, és mindkét fél érezhette, jó döntés született.

A nem sokkal előbb távozó korábbi közönségkedvenc, Issa Thiaw tízes mezét megöröklő Tandia második meccsén góllal segítette a gárdát a kiesés elkerüléséért folyó harcban. Az új keret lassan egységes csapattá formálódott, Tandia pedig hétről hétre fontosabb tagjává vált az együttesnek. Főleg a play-outban tűnt ki, nem csak sajátjai, hanem a mezőny tagjai közül is.

fotó: Pál Árpád 

Követhetetlen, mégis könnyed mozgása, fürgesége, cselei és lövőtechnikája csakhamar a mezőny egyik legnagyobb egyéniségévé tették. Egyre inkább népszerű lett, a megszavazott bizalmat pedig maximálisan meghálálta. Látszott az a felszabadulás, ami a hosszú évek nehézségei után oly fontosnak bizonyult a sikeréhez. Személyes sikere pedig az egész csapat sikerét is nagyban segítette. Az örökre emlékezetes Dinamo-verés alkalmával például mindkét gól az ő nevéhez fűződött. A Sepsi OSK új tízese, a szentgyörgyiek új kedvencévé vált.

Ismerjük a tavalyi sikeres szezonzárást, a csapat végül simán bent maradt, Tandia pedig maradt az új szezonra is. Nem vállalunk túl nagy kockázatot azzal a kijelentéssel, ha azt mondjuk, ez volt a legnagyobb erősítés a csapat számára, ugyanis idén ha lehet, még tovább fejlődött, felhívva magára minden nagycsapat figyelmét. Vezetésével az OSK a hetedik helyen áll jelenleg, és minden esélye megvan a play-offba jutásra. Hatalmas javulás ez szűk egy év alatt, ami természetesen nem csak Tandia érdeme, de óriási a fejlődés az ő pályafutásában is.

A kis Birahima, aki el sem kerülhette a labdarúgást, aki világsztárokkal játszott egy szinten ifikorában, aki már tizenévesen a fejlődést részesítette előnyben a pénzzel szemben, akinek rémálomszerűen alakult ez után a pályafutása, hosszú évek után eljutott arra a szintre, ahová el kellett jutnia. És lehet, hogy sosem lesz egyetértés abban, hogy Ibrahima, vagy Birahima, de egy valamiben határozottan egyetért mindenki: kivételes képességei nem képezhetik vita tárgyát.

Birahima / Ibrahima Tandia – névjegy
Született: 1993. július 12-én, Longjumeau-ban
Nemzetiség: mali, francia
Magasság: 171 cm.
Lövőláb: jobb
Posztjai: szélső, (támadó) középpályás, hamis kilences
Korábbi klubjai: Tours FC, Caen; ifiként: Sochaux, Boulogne-Billancourt, Massy
A Sepsi OSK színeiben: 35 mérkőzés, 13 gól
Piaci értéke a Transfermarkt szerint: 550 ezer euró

Ibrahima TandiaSepsi OSKLiga 1futball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Portré