2024. március 29. péntekAuguszta
Észt oszt a Lelátó

Mennyi esélye van valójában Romániának továbbjutni?

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 15:07 GMT +2, 2019. október 12.

Románia mindössze egy ponttal van lemaradva Svédország mögött a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében, így akár azt is mondhatnánk, hogy komoly esélye van kijutni. Vajon mi a helyzet, ha egy kicsit jobban megvizsgáljuk a tabellát és az egymás elleni eredményeket?


Románia 6 meccs alatt tíz pontot gyűjtött és ezzel a harmadik helyen áll a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjének „F” jelű csoportjában. A hat meccs alatt 18 pontot szerző Spanyolország józan számítás szerint nem veszítheti el a csoportelső helyét, így már csak a második hely kiadó, amelyre Románia mellett Svédország és Norvégia is pályázik. A svédek 11 ponttal csoportmásodikok, míg a norvégok 9 ponttal negyedikek. Mindhárom gárdának négy meccse van hátra és ebből a trikolórok sorsolása a legnehezebb.

A csoport utolsó két helyén, három és nulla ponttal Málta és Feröer szigetek áll, így ellenük biztos győzelemmel számolhat a még versenyben levő hármas. Románia csupán egy ilyen könnyű mérkőzést játszik, a csoportutolsó Feröer ellen lépnek pályára idegenben szombaton, míg Norvégia és Svédország étlapján Málta is szerepel. A hispánokkal mindhárom válogatott megmérkőzik, itt a papírforma szerint mindenki veszíteni fog, a kérdés tehát az, hogy mennyiben tudja csökkenteni hátrányát Cosmin Contra csapata a Norvégia és a Svédország elleni hazai találkozókon. Nos, szerintem semennyire, de ne szaladjunk ennyire előre!

Még ha optimistán vetítjük is előre Románia pontjait, akkor sem szerezhetnek többet, mint 7 pont (győzelem Norvégia és Feröer ellen, döntetlen Svédországgal, vereség Spanyolországban), ez a meglévőkkel együtt 17 pont. Svédország szintén 7 pont (Málta és Feröer ellen győzelem, döntetlen Romániával, vereség Spanyolországtól), Norvégia pedig 6 pont (vereség Spanyolországtól és Romániától, győzelem Feröer és Málta ellen). Ezzel a forgatókönyvvel tehát Románia csoportharmadik és elbúcsúzik a kontinensviadaltól.

Contra csapatának tehát győznie kell a Feröer szigetek, Norvégia ÉS Svédország ellen is a továbbjutáshoz, feltételezve, hogy senki nem veri meg az egyre kevésbé motivált Spanyolországot.

A Feröer-szigeteknek legutóbb egy négyest gurított a román válogatott, a jórészt hazai bajnokságra, illetve norvég vagy dán másodosztályra épülő csapat kellemes ellenfél volt Tătărușanuéknak. 3-20-as gólarány és hat meccsen 0 ponttal (nem) büszkélkedhetnek a feröeriek, ezt a meccset még idegenben is az első félidőben kellene lerendeznie Contráéknak.

(fotó: frf.ro)

A Norvégia elleni hazai már húzósabb. Norvégia utánpótlása egyáltalán nem rossz, most is futószalagon gyártják a jó kedélyű, trondheimi favágókat, akik a nemzeti jellegzetességnek számító Hardanger-hegedűn kívül sípcsonton is kiválóan tudnak dallamokat játszani. De ne legyünk igazságtalanok, nem véletlenül ér másfélszer többet a norvég keret, akadnak egy páran, akiknél a technikai képzést nem fejszével kompenzálták, ilyen az egykori csodatini Ödegaard, aki a Real Sociedadban 8 meccsen 2 góllal és 2 gólpasszal vétette észre magát. Vagy ott van Joshua King, aki kottára ezeket a statisztikákat hozza a Premier League-ben szereplő Bournemouth együttesében. A júniusi első meccsen a norvégok 2-0-ra vezettek a 70. percben, de a meccs végén mégis elég keserű volt a szájuk íze, mivel a jó Claudiu kétszer beköszönt, a másodikat ráadásul a 92. percben lőtte, hogy jobban fájjon. A románok esélyét az is csökkenti, hogy erre a találkozóra az UEFA zárt kapus büntetéssel sújtotta őket, így a hazai pálya előnye némileg elveszik.

A Svédország elleni találkozó nagyjából ugyanolyan perspektívákkal rendelkezik, mint a norvégok elleni. A svédek és a norvégok között a mentális erő a nagy különbség, míg a norvégok a második félidőben szerzett kétgólos vezetést kiengedték a kezükből, ikszelve egy „közvetlen” ellenfél ellen, a svédek első félidőben szerzett 2-0-s előnye győzelmet ért. Ha a svédek győzni mennek Bukarestbe (szerintem nem fognak), akkor bármi lehet, ha viszont megelégszenek egy döntetlennel és atombiztos 0-0-ra játszanak, akkor nem látom, hogy Románia milyen fegyverrel tudná térdre kényszeríteni őket.

A szombati és a keddi összecsapás közül kérdés nélkül a keddi, Norvégia elleni a nehezebb, emiatt fontos, hogy Feröer ellen Contra olyan keretet játszasson, amelyik biztosan nyerni tud, de a válogatott húzóembereit nem veszi nagyon igénybe. Ennek megfelelően szerintem Ianis Hagi és az ismét behívott Mitriță kezdő lesz, sőt azon sem lepődnék meg, ha a Bordeianu-Deac-Stanciu-Coman kvartett közül is csak akkor lépne pályára valaki, ha „ég a ház”. A terv kiválóan működhet, a román válogatott teljes keretének nincs olyan tagja, aki a tudása alapján ne kezdhetne bármikor a feröeri csapatban, olyan tudásbeli hátránya van a szigetországiaknak, amit csak akkor lehet lelkesedéssel kompenzálni, ha az ellenfél elalszik a pályán. Románia 100%-ban nyerte az eddigi meccseit ellenük, ez most sem fog megváltozni.

Hiába azonban a Feröer elleni győzelem, az igazi megmérettetés kedden jön, ami még akkor sem lesz könnyű, ha a norvégok lesznek fáradtabbak a szombat esti Spanyolország elleni meccs után. 

A papírforma és a józan ész alapján tehát a román válogatottnak csak „szemre” van esélye továbbjutni a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőcsoportjából. Bár Norvégiát maguk mögé utasíthatják, Svédországot nem igazán tudják semmivel megfogni. Nem tűnik ugyan soknak az az egy pont, amivel a svédek vezetnek, de a hátralevő sorsolás nehézsége miatt nem kevés, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a svédeké az egymás elleni eredmény előnye, azaz pontegyenlőség esetén ők kerülnek jobb pozícióba.
 
(Borítókép: romania-insider.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Észt oszt a Lelátó