2024. március 29. péntekAuguszta
Észt oszt a Lelátó

Hosszú Katinka: „Az International Swimming League óriási lehetőség az úszósportnak"

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 17:44 GMT +2, 2019. szeptember 30.

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai-, kilencszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok úszónő, egy fiatal sportgeneráció példaképe. Az úszás jövőjéről, a kezdődő ISL-ről, csapattulajdonosi és versenyzői teendőkről faggattuk, az Univer 24 - Az úszás ünnepe 2019 eseményén.


Nem vagyok egy könnyen megilletődő alkat, mégis volt egy enyhe „wow” érzésem, amikor az Univer által rendezett eseményen az a sportoló állt velem szemben, akiért a 2016-os Riói Olimpia alatt összefogóztunk a srácokkal, és ütemesen kiabáltuk, hogy „leúszod, leúszod”. Brutális versenyek voltak, Katinka két brit hölgyet is 0,3 másodperccel vert meg, Kathleen Bakert háton, 100 méteren, Siobhan-Marie O’Connort pedig 200 vegyesen.

Hosszú Katinka mára nem „csak” úszónő, hanem üzletasszony is, a sportág megreformálását célul kitűző International Swimming League magyar csapatának, a Team Ironnak tulajdonosa és menedzsere.

Ha esetleg valaki nem ismerné, az ISL, azaz International Swimming League egy vadonatúj, és szerintem nagyon izgalmas koncepció. Egy olyan ligáról van szó, amiben (egyelőre) 8 csapat lesz, 4 európai és 4 amerikai. Az európaiak egymással versenyeznek, az amerikaiak szintén egymással, majd a végén, a két legjobb európai és a két legjobb amerikai csapat a Las Vegasban rendezett döntőben dönti el, hogy ki nyeri a bajnokságot. Ilyen még nem volt az úszás történetében és ami engem illet nagyon kíváncsi vagyok, hogyan működik/működhet egy ilyen formátum.

- Mennyire nagy lehetőség az ISL az úszósport számára?

Óriási lehetőség. Nagyon nagy szó, hogy már nemcsak arról beszélünk, hogy változtatni kellene a sportágon, hanem végre profi ligát szervezünk. Nagyon izgalmas hogy már csak egy hónap van hátra az indulásig és nagyon kíváncsi vagyok, hogy ebből mi lesz. Azt szoktam mondani, hogy ez még a tesztév, a -1. éve a ligának, de az idei 4 állomás helyett, jövőre már 20 állomás lesz

- Az ISL mediatizálás szempontjából hasonlítani fog a teniszhez?

Szeretnénk. Mindenképpen az a cél. Azzal, hogy a csapatot helyezzük az előtérbe, és csapatversenyben gondolkodunk, ahol a csapat pontszáma az elsődleges cél, az a szándékunk, hogy egy teljes szezonon keresztül fenntartsuk a figyelmet. Nagyon nehéz az úszásban, hogy van olyan versenyző, akinek 21 másodperces az egész versenyszáma, és gyakorlatilag ennyije van egy évben, a néző is csak ennyi ideig figyel rá. Ha viszont csapatokat alakítunk ki, akkor a néző, akiből remélhetőleg szurkoló lesz, egész évben követheti a csapatot.

Azzal, hogy csapatversenyt alakítunk ki, könnyebben fenttarthatóvá válik a figyelem. Ez egy nagyszerű sportág, az olimpián az úszásnak nagy a nézettsége, ha megvan a hátterünk, és ezt a figyelmet fent tudjuk tartani, akkor el tudjuk adni a koncepciót, és a formátum sikeres lesz, ez pedig azt fogja jelenteni, hogy az úszósport nagyon sokat lépett előre.

- Mit érez kényelmesebbnek, olimpiai döntőt úszni, vagy csapatmenedzsernek lenni?

Mindkettőnek megvan a maga kihívása. Megmondom őszintén, én a mai napig hálás vagyok azért, hogy nekem ott van az úszás, mert azt nagyon a kontrollom alatt érzem. Megvan a saját pályám, a saját edzésprogramom, amit teljesítek, és a végén ott van feketén-fehéren, hogy hogyan teljesítettem az adott versenyen, és hogy hányadik lettem. Az évek során hozzászoktam ehhez. Az üzletben azért ez nem ilyen fekete-fehér, pont ezért értékelem ennyire az úszást. A két aspektus kiegészíti egymást, ugyanakkor azáltal, hogy úszókarrier közben én ilyesmivel foglalkozom, felkészít az aktív karrier utáni életre. Hosszútávon el tudom képzelni magam csapatmenedzserként.

Mekkora sportdiplomáciai siker egy magyar csapat az első ISL szezonban?

Már most nagyon büszke vagyok rá, de ezt akkor fogjuk tudni igazán kimondani, amikor a liga eljut azokra a szintekre, amikről mi most álmodozunk. Akkor majd többen is látni fogják, hogy nagyon nagy siker, hogy egy csapat indult Magyarországról már az első szezonban.

- Milyen helyezést vár ettől a csapattól? Milyennek látja a mezőnyt?

Elsősorban az a célom, hogy ott legyünk Las Vegasban, a döntőben. Két amerikai és két európai csapat fog kijutni, tehát négy csapat kiesik. Nagyon kemény feladat lesz, mert az európai csapatok rendkívül erősek, például az Energy Standard, ők szinte megverhetetlenek, de az úszásban semmire sem mondhatjuk azt, hogy lehetetlen. A londoni csapat is nagyon erős (London Roar – a szerk.), úgy gondolom, hogy ebből a kettőből az egyiket meg kell előznünk a döntőhöz. Nagyon erős csata lesz, nagyobb harcra számítok, mint magában a döntőben, de meglátjuk. Izgalmas lesz.

- Ennyi eredmény után mi motiválja, hogy új dolgokba vágjon bele? Nyugodtan ülhetne a babérjain, és nem kellene csapatot irányítania. Mi a motiváció?

Ezt élvezem. Egyszer élünk, minél több dolgot szeretnék kipróbálni, megszervezni, minél több jó dolognak a részese lenni. Leülni ráérek majd 80 évesen, és akkor majd visszagondolok, hogy mit is csináltam életemben.

- Úgy gondolja, hogy a Hosszú Katinka-jelenség példaképet jelent a gyerekeknek?

Bár nem az a motivációm, hogy példakép legyek, ma már tudom azt, hogy az vagyok a gyerekeknek. Ha visszagondolok arra, hogy gyerekként hogyan néztem fel Egerszegi Krisztinára, akkor így értem meg, hogy ma a gyerekek hogyan látnak engem. Ez egy nagyon nagy felelősség. Olyan értékeket igyekszem átadni, és olyan értékeket képviselni, amelyekre én is büszke vagyok és remélem a gyerekeim is majd követni fogják őket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Észt oszt a Lelátó