2024. március 29. péntekAuguszta

Hamarosan rajtol a Székelyföld Kerékpáros Körverseny

 utolsó frissítés: 14:28 GMT +2, 2018. augusztus 10.

Számos újítás jellemzi az idei, immáron 12. kiírásához érkezett Székelyföld Kerékpáros Körversenyét. Többségük a szervezői akarat, néhány pedig a kényszer szüleménye.

A változások nemcsak számosak, de gyökeresek is, hiszen a rendezvény a korábban megszokott három nap helyett idén négy napos lesz, először indul és érkezik mezőnyszakasz Sepsiszentgyörgyre, sőt a Kézdivásárhely és Kozmás közötti országút árvízkárosodás okozta kényszerlezárása miatt először kerül sor kizárólag Háromszéket érintő szakaszra. A szervezők magasra tették a lécet, a résztvevő kerékpárosokra szokatlanul kemény és változatos feladatsor vár. A prológ és a Kastélyetap ugyan a sprintereknek kedvez, de a Királyetappal kezdődően a verseny inkább a hegymenőket hozza helyzetbe. Bátran kijelenthetjük, hogy az útviszonyok adta lehetőségek és okozta korlátok közepette a 2018-as körverseny vonalvezetésében a lehető legmagasabb fokon aknázta ki az Székelyföld Keleti Kárpátokhoz kötődő földrajzi adottságait.

A sok újítás mellett azért a hagyományos vonatkozások is fontosak maradtak. Továbbra is az önkormányzati összefogás biztosítja az egyik  legfontosabb székelyföldi nyári sportesemény szervezeti és forrási hátterét. A magánpartnerek és támogatók is a korábbi években megszokottak maradtak.

A megkülönböztető mezek is a tavalyiak, mindössze a sorrendben állt be némi változás. Idén először az éllovasnak járó mez a Székelyföld piros-fekete lesz, hiszen Csíkszereda Önkormányzata mellett az esemény fő támogatói Kovászna és Hargita Megye Tanácsa, valamint Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós és Kézdivásárhely Megyei Jogú Városok. A legjobb hegymenőnek járó, tavaly óta ezüstszínű mez a Csíkszereda, a pontverseny éllovasa által viselt narancs-fekete mez pedig az Ing Service, a 23 év alatti legjobb versenyző megkülönböztető kék mez pedig a Tusnad nevet viseli. A legjobb magyar versenyzőnek a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta zöld mez, a legjobb romániainak pedig a Ciuc Radler sárga meze jár, a csapatverseny éllovasának pedig a koromfekete Salvator.

Ebben az évben a díjak összértéke 14 000 euró lesz.

 Az előzetes bejelentkezések alapján közel 120 versenyző áll majd rajthoz, az alábbi 12 csapat színeiben versenyezve: Team Novák (ROU), Team MS Tina – Focus (ROU), Kőbánya Cycling Team (HUN), Destil - Parkhotel Valkenburg (NLD), Apple Team (KAZ), CSA Steaua Bucuresti (ROU), UVT-Devron West Cycling Team (ROU), Kontent DKSI (HUN), Epronex-Bike Hungary (HUN),  Wohnbefinden Graz Arbö (AUT), ARBÖ Headstart on fahrrad (AUT), Moldavian National Team (MDA).

Kedd, augusztus 7. – Csapatmustra és prológ

 

Csapatbemutatóval, majd azt követően egy 5,3 km-s prológgal veszi kezdetét a 12. Székelyföld Kerékpáros Körversenye. A sepsiszentgyörgyi Szabadság téren, a Tamási Áron Színház előtt felállított színpadon 18.00 órától kezdődik a verseny hivatalos megnyitó ünnepsége, ennek keretében ismerhetjük majd meg azon csapatok tagjait, akik elsőként a 19.00 órától rajtoló prológon tekernek majd.

 Útlezárások a verseny alatt: 

Sepsiszentgyörgyön a Kossuth Lajos – Váradi József – Gábor Áron – Vasile Goldiș – Stadion – Kórház – Szabadság tér – 1918. december 1. – Grigore Bălan – Templom – Kőrösi Csoma Sándor utcák útvonalán zajló prológ ideje alatt, 19.00 és 20.30 óra között teljes útlezárásra kell számítani. 

 Szerda, augusztus 8. – Kastélyetap

 

A körverseny történetében először kerül sor kizárólag Háromszéket érintő szakaszra a Sepsiszentgyörgy – Kovászna – Kézdivásárhely – Sepsiszentgyörgy – Hatod-tető – Barót – Miklósvár – Sepsibölön – Sepsiszentgyörgy útvonalon. Ez idén is az előző kiírásban már bejáratott Kastélyetap fantázianevet viseli, bár ezúttal csak a zabolai Mikes-kastély és a miklósvári Kálnoky-kastély szomszédságában halad a boly. A 11.00 órakor rajtoló, 191,3 km hosszú etap befutójára 15.30 óra körül kerül sor, ezt követően tartják a díjkiosztó ünnepséget is a Szabadság téren.

 Forgalomkorlátozások a verseny alatt:

A mezőny áthaladása során forgalomkorlátozásra kell számítani az alábbi útvonalakon:

Sepsiszentgyörgy

Indulás: Szabadság tér – Gróf Mikó Imre – 1918. december 1. – Lt. Păiuș David – Építők utca

Érkezés: József Attila – Kós Károly – Cigaretta – Gen. Gr. Bălan – 1918. december 1. utca

Kovászna: Ștefan cel Mare – Alsó-Páva utca

Kézdivásárhely: Állomás – Nap – Gyár – Csernátoni út

Barót: Kossuth Lajos utca

 

Csütörtök, augusztus 9. – Folyóetap

 

Csütörtökön 11.00 órakor a boly Háromszékről indul, az Olt völgyén felfele tart, majd a marosfői vízválasztón áthaladva Gyergyószentmiklósról a Libán-tetőnek fordul és a Küküllőbe torkoló Síkaszó mentén Székelyudvarhely a célállomás 15.45 óra környékén. A szinte mindvégig vizek mentén haladó, 194,4 km hosszú szakaszt a szervezők Folyóetapnak keresztelték.

 

Útlezárások, forgalomkorlátozások:

A mezőny áthaladása során forgalomkorlátozásra kell számítani az alábbi útvonalakon:

Sepsiszentgyörgy: Szabadság tér – 1918. december 1. – Csíki utca

Csíkszereda: Brassói út – Nagyrét utca – Taploca utca

Gyergyószentmiklós: Gábor Áron – Szabadság tér – Kossuth Lajos utca

Székelyudvarhely: Bethlenfalvi – Nicolae Bălcescu – Hunyadi János – II. Rákóczi Ferencz – Kossuth Lajos

 

Péntek, augusztus 10. – Királyetap

 

Pénteken a Hargita háromszori megmászása a feladat. Előbb a Bucsinon, majd a Libánon, végül a Tolvajoson kell átjutni a túloldalra. Ez a közel kétszáz kilométeres, öt hegymenetet magába foglaló hegyen innen, hegyen túl játszmát méltán nevezhetjük Királyetapnak, bár ezúttal a Császáretap megnevezés sem lenne túlzás. Székelyudvarhely – Kalonda-tető – Parajd – Bucsin-tető - Gyergyószentmiklós - Libán-tető – Cekend-tető - Szentegyháza – Tolvajos-tető – Csíkszereda a részletes útvonal, ami a gépjárművel is megsüvegelendő túrának számítana. Ez az etap bizonyára jelentősen megrostálja majd a mezőnyt.

Útlezárások, forgalomkorlátozások:

A mezőny áthaladása során forgalomkorlátozásra kell számítani az alábbi útvonalakon:

Székelyudvarhely: Városháza tér – Tamás Áron utca

Gyergyószentmiklós: Kossuth Lajos – Szabadság tér – Gábor Áron utca

Csíkszereda: Hargita – Nagyrét – Temesvári – Szabadság tér

 

Székelyföld Kerékpáros Körversenyekerékpározás
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek