2024. március 29. péntekAuguszta

A 20 éves rúdugrósztár megint megcsinálta, egy hét alatt másodszor javított világcsúcsot

 utolsó frissítés: 11:57 GMT +2, 2020. február 16.

Szűk egy héttel azután, hogy a lengyelországi Torunban zajló fedettpályás atlétika versenyen Armand Duplantis 617 centivel megdöntötte az rúdugrás világcsúcsát, szombaton délután tovább javította azt a glasgow-i fedett pályás Grand Prix versenyen, ahol 618 centit ugrott. 

A svéd színekben versenyző (édesanyja svéd hétpróbázó volt, míg édesapja amerikai rúdugró), de amerikai születésű Armand Duplantist évek óta az atlétika következő nagy sztárjaként tartják. A 20 éves atléta rendre megdöntötte a korosztályos világcsúcsokat korábban. A szélesebb közvélemény akkor figyelhetett fel rá igazán először, amikor 17 évesen 590 centire javította a junior világcsúcsot, és a legendás 6 méteres magasság közelébe került. Két évvel ezelőtti berlini Európa-bajnokságon már 605 centiméterrel nyert, és 18 évesen a világ valahol volt 5 legjobb eredményt elérő ugrója közé került. Tavaly októberben már világbajnoki ezüstérmet nyert, és az idei szezont is ellenállhatatlanul kezdte, az atlétikai hírek folyamatosan róla szóltak.

Először a düsseldorfi versenyen próbálta megdönteni a francia Renaud Lavillenie 2014-ben ugrott 616 centiméteres rekordját, de akkor még nem jött össze neki. Már akkor is látszott viszont, hogy valószínűleg nem kell sokat várni rekordöntésére. Pár nappal később a toruni versenyen második próbálkozására sikerült átugrania a 617 centiméteres világcsúcsot, amelyet szombaton egy magabiztos ugrással egy centivel tovább javított.

Az is látszik ugyanakkor, hogy simán eljuthat akár már jövőre is a 630 centiméteres magasságokba is a csúccsal. Ez egyébként egyáltalán nem lenne meglepetés, több szakértő is arról beszélt a közelmúltban, hogy a rúdugrás új generációjának képviselői, akik között egyértelműen Duplantis lehet az első, akár 650 centi közelében is ugorhatnak majd. 

Arról, hogy mitől ennyire jó Duplantis, kezdve a ritkán látott ugrótechnikájától egészen az általa meghajlított botok vastagságáig, például az Index is közölte a héten egy remek cikket. Mi most egy másik videót linkelünk be, amelyben a fejlődését lehet nyomon követni attól kezdve, hogy versenyszerűen el kezdett ugrani, mert ugrani állítólag 3 évesen kezdett, először még otthon a kanapéra, később pedig már a kertjük végébe is került ugrószivacs. 

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek