2024. március 29. péntekAuguszta

Helikopter-balesetben meghalt Kobe Bryant, minden idők egyik legnagyobb kosárlabdázója

 utolsó frissítés: 10:58 GMT +2, 2020. január 27.

UPDATE: A The New York Times értesülései szerint a helikopteren volt Bryant 13 éves lánya, Gianna, az ő egyik csapattársa és egy szülő. Vasárnap este Alex Villanueva, Los Angeles megye seriffje a Twitteren közölte: a korábbi információkkal ellentétben nem öten, hanem kilencen voltak a lezuhant és kiégett helikopteren, a pilóta és nyolc utas. A tragédiának nincs túlélője - tette hozzá.

Az Egyesült Államokat megrázta a tragédia, sportolók, közéleti személyiségek nyilatkoztak meg.          

Donald Trump amerikai elnök két bejegyzést is szentelt a Twitteren a balesetnek. Első bejegyzésében "szörnyűséges hírnek" minősítette a tragédiát, majd később azt írta: "jóllehet, minden idők tényleg egyik legnagyobb kosarasa volt, de épp csak élni kezdett".   

Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi elnöke a kosárlabdázás "legendájának" nevezte, Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója pedig közleményben hangsúlyozta, hogy Bryant "történelmet csinált", és "kikövezte az utat a játékosok új nemzedéke előtt".

A Twitteren fejezte ki együttérzését és Bryant iránti tiszteletét mások mellett Adam Silver, Magic Johnson - a Lakers korábbi játékosai - a Kosárlabda-játékosok Országos Szövetsége, Jesse Jackson tiszteletes, polgárjogi harcos, továbbá az Országos Jégkorong Liga. Vasárnap este a Los Angeles-i Staples csarnoknál gyülekeztek Kobe Bryant rajongói, közülük sokan koszorúkat vittek a csarnokhoz.

-----

A kaliforniai Calabasas közelében történt helikopter-balesetben meghalt Kobe Bryant, minden idők egyik legnagyobb kosárlabdázója - írta meg először az amerikai TMZ, de a hírt már átvette a világsajtó. Az ötszörös NBA-bajnok legenda 41 éves volt. 

A baleset a Los Angeles belvárosától mintegy 45 kilométernyire északnyugatra fekvő Calabasas felett történt helyi idő szerint vasárnap délelőtt tíz óra körül, ahol Bryant a magángépével repült. A baleset körülményeiről egyelőre csak ellentmondásos információkat találni, az tűnik biztosnak, hogy a helikopter kigyulladt a balesetben, ami bozóttüzet okozott. A baleset okát és körülményeit az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) vizsgálja. Az FAA egyelőre csak annyit közölt, hogy a lezuhant helikopter Sikorsky S76-os típusú volt. A Los Angeles Times című lap riportere, Richard Winton arra emlékeztetett, hogy a tragédia idején a környező hegyeket köd borította.  

A hatóságok tájékoztatása szerint négy másik ember is utazott a helikopterrel, ők is életüket vesztették a balesetben.

Kobe Bryant 2014-ben (fotó: wikipedia.org)

A TMZ szerint Bryant felesége nincs az áldozatok között, ám négy lányáról egyelőre nem tudni, érintettek-e a tragédiában. A Los Angeles Lakers szupersztárja játékoskora óta sokat repült helikopterrel.

Kobe Bryant 1996-tól húsz éven keresztül volt a  Los Angeles Lakers játékosa. 2016 áprilisában lépett utoljára pályára a csapata színeiben. Eredményeit felsorolni is nehéz, amellett, hogy ötszörös (2000, 2001, 2002, 2009, 2010) NBA bajnok, kétszeres olimpiai  (2008, 2012) bajnok, 18-szoros All-Star válogatott, kétszer volt a döntő és egyszer az alapszakasz MVP-ja, vagyis a legértékesebb játékosa. 2018-ban az általa írt és producerként is jegyzett Dear Basketball című rajzfilmjével Oscar-díjat is nyert az animált rövidfilmek kategóriájában. (444.hu/index.hu/bbc.co.uk/mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek