2020. február 25. keddGéza

Románia megszerezte az első aranyérmét a lausanne-i ifjúsági téli olimpián

 utolsó frissítés: 15:21 GMT +2, 2020. január 20.

Georgeta Popescu vasárnap megszerezte Románia első ifjúsági téli olimpiai aranyérmét a lausanne-i játékokon. A 17 éves lány egyesbobban versenyzett, amely 2022-ben először fog szerepelni a téli olimpiákon. Érdekesség, hogy a versenyt a sportág bölcsőjének számító St. Moritzban szervezték, ahol a világ egyetlen természetes kialakítású bobpályája is van.

Georgeta Popescu 2:26.84-es idővel győzött, utána a szlovák Viktoria Cernanska jött fél másodperccel lemaradva, 2:27.35 volt az ideje, amíg a bronzérmet a német Celine Harms szerezte meg 2:27.36-os csúszással. A verseny másik román indulója, Antonia Sîrbu a 13. helyen végzett 2:30.71-es idejével.

(fotó: Comitetul Olimpic si Sportiv Roman Facebook oldal)

A mostani játékokon ez a román küldöttség második érme, az elsőt, egy bronzérmet Ramona Ionel nyerte gyorskorcsolyában a nemzetközi vegyesváltó tagjaként.

Egyébként nem ez Románia első aranyérme az ifjúsági téli olimpiákon, négy évvel ezelőtt Lillehammerben Eduard Căşăneanu a jégkorongozók egyéni ügyességi versenyében már nyert. Akkor még Mihaela Hogaş szerzett egy bronzérmet szintén a nemzetközi gyorskorcsolya vegyesváltó tagjaként.

Románia összesen 35 sportolóval képviselteti magát a harmadik alkalommal megszervezett ifjúsági téli olimpián (18 év alatti sportolóknak szervezik), amely legalább annyira szól a sport népszerűsítéséről, a kapcsolatok építéséről, mint a versenyekről, ezért is szerveznek több versenyszámban is nemzetközi csapatokat, illetve több olyan versenyszámot is szerveznek, amely hagyományosan nem téli olimpiai szám. A romániai sportolók biatlonban, bobban, jégkorongban, gyorskorcsolyában, szánkóban, síugrásban, alpesi síben, sífutásban és snowboardban versenyeznek.

(fotó: Comitetul Olimpic si Sportiv Roman Facebook oldal)

UPDATE: Hétfőn Andrei Nica a fiúk egyesbob versenyében is aranyérmet szerzett az ifi olimpián. A 18 éves fiú a német Alexander Czudajjal holtversenyben, 2:24.80-es idővel végzett az első helyen. A harmadik helyet a lichensteini Quentin Sanzo szerezte meg, 2:25.18-es eredményével.

Mindkét aranyérmes versenyzőnek Cezar Popescu és Dan Scurtu a felkészítője. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek