2020. február 25. keddGéza

Sakk: Berkes Ferenc a csapat Európa-bajnokság legjobbja

 utolsó frissítés: 18:40 GMT +2, 2019. november 02.

November 2-án délután véget ért a Batumiban zajló 22. csapat Európa-bajnokság. Bár sem a férfi, sem a női válogatott nem szerepelt jól, mégis van okunk büszkének lenni.

A hölgyek a Gara Anita, Gara Tícia, Terbe Julianna, Lázárné Vajda Szidónia és Hoang Thanh Trang kvintettel érkeztek a versenyre. A női válogatott nagyjából hozta, ami elvárható volt a helyezést illetően, a hetedik helyre várták őket előzetesen, ehhez képest tizedik helyen végeztek, összesen 1 ponttal, azaz egy döntetlennel maradtak el a várakozásoktól (a csapatversenyben 2 pont a győzelem, a döntetlenértpedig 1 pont jár).

A férfiak versenyének a Bánusz Tamás, Berkes Ferenc, Erdős Viktor, Gledura Benjámin, Prohászka Péter ötössel vágott neki a válogatott, és bár 10. helyre voltak rangsoroltak a torna előtt, mindössze a 26. helyen végeztek. Ez mindenképp nagy csalódásnak mondható, ugyanakkor büszkeségre ad okot, hogy a torna legjobb játékosa a magyar válogatottból került ki.

Berkes Ferenc kilenc fordulóból hét fordulóban játszott, öt játszmát nyert, kettőt döntetlenezett és egyetlen ellenféltől sem kapott ki. Ez a szenzációs játék, egészen parádés, 2844-es teljesítményt (!!) jelent, hogy ez mennyire sok azt mi sem mutatja jobban, minthogy a 2800-as álomhatárt csak ketten érték el rajta kívül a 147 fős mezőnyből. Az egyik Dimitrij Andrejkin, a másik Daniil Dubov, mindketten az EB-győztes orosz csapatban játszottak.

(Borítókép: sakkblog.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek