2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Hosszú Katinka aranyérmes 200 méter vegyesen

 utolsó frissítés: 17:12 GMT +2, 2019. július 22.

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 200 méter vegyesen a dél-koreai Kvangdzsuban zajló vizes világbajnokság hétfői napján. Ideje 2:07.53, ami ugyan elmarad az előfutamokban és az elődöntőben úszott idejétől, de így is meggyőzően, több, mint 1 másodperces különbséggel nyerte a versenyt. Hosszúnak ez volt a 8. világbajnoki címe, sorozatban negyedszer bajnok 200 méter vegyesen.

fotó: MTI/Kovács Tamás

A második helyen a kínai Ye Shiwen végzett 2:08.6-os idővel, míg a harmadik helyet a kanadai Sydney Pickrem végzett 2:08.7-es idővel.

A 30 éves magyar versenyző vasárnap, az előfutamok során minden idők legjobb délelőtti idejét úszta (2:07.02), majd az elődöntőben is egyedüliként került 2:08 perc alá (2:07.17). Hétfőn a délelőtti előfutamokban a szám olimpiai bajnokaként visszalépett 100 méter háton, arra lehetett következtetni, hogy célba veszi kazanyi, 2:06.12-es rekordját. 

A rajt után a pillangót követően még csak a negyedik volt, a hát után viszont már másodiknak fordult, mellen pedig ellépett a mezőnytől. Nem volt kérdés, hogy gyorson már nem érik utol, a világcsúcs viszont nem volt elérhető közelségbe. 

"Ez egy nagyon jó állomás Tokió felé, bár az sem lesz a végállomás" - nyilatkozta az immáron nyolcszoros világbajnok az MTI-nek, aki 2:07.53 perces idővel diadalmaskodott. "A gyors talán egy picivel lassabb volt, mint tegnap. Ahogyan mindig, ezúttal is magamra koncentráltam csak" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a világcsúcs reményében lépett-e vissza délelőtt 100 méter háton elmondta: "Ez inkább annak szólt, hogy nem akarok mindent kipréselni magamból, okosabban próbálom beosztani az időmet így, hogy a 400 méter vegyes az utolsó napon van, az azért nagyon kemény."

Hosszú egy hosszabb kihagyás után 2018 közepén kezdte meg a közös munkát Petrov Árpáddal, akinek irányításával először tavaly Glasgow-ban az Európa-bajnokságon szerepelt: "Ott mintha az utcáról belépve versenyeztem volna, azóta ez a három másodperc, amit javultam, nem tűnik soknak, ugyanakkor rengeteg munka van benne." - fűzte hozzá Hosszú, aki szerint nem volt könnyű visszajutni a csúcsra, de oda feljutni jóval nehezebb volt.

Kiemelte: a Tokióba vezető úton ott tart, ahol kell, mindazonáltal előrébb annál, mint amit tavaly ilyenkor ő remélt.

"Ha megfigyeltétek, délelőtt volt a leggyorsabb, és mikor lesznek Tokióban a döntők? Délelőtt..." - nyilatkozta Petrov Árpád Hosszú teljesítményével kapcsolatban, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, az a része abszolút tudatos volt a felkészülésnek, hogy a munka kemény részét délelőtt végezték, itt azonban még nem volt tervezve, hogy tanítványa délelőtt lesz a leggyorsabb. 

Petrov Árpád elmondta, nem gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy itt tartanak majd, Glasgow-t követően úgy érezte, ezen a világbajnokságon egy érmet "csíphetnek" majd el.

Hosszú kedden 200 méter gyorson lenne érdekelt, viszont könnyen elképzelhető, hogy nem áll majd rajtkőre. (mti/hírszerk.)

Hosszú Katinka
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek