2024. március 29. péntekAuguszta

Simona Halep a wimbledoni tenisztorna új bajnoka

 utolsó frissítés: 18:52 GMT +2, 2019. július 13.

Simona Halep beírta magát a wimbledoni teniszbajnokság történelmébe, a konstancai teniszező első román játékosként nyert bajnoki címet a patinás, londoni Grand Slam-tornán.

Párizs után Londont is meghódította - fotó: wimbledon.com

A hetedik helyen kiemelt Halep a női egyes szombat délutáni döntőjében „mumusát”, Serena Williams-et győzte le 6:2, 6:2 arányban. A centerpályán rendezett mérkőzés mindössze 56 percet tartott.

A 27 éves Halep a tavalyi Roland Garros után második alkalommal örülhetett GS-diadalnak. Az amerikai teniszező rekordszámú 24. sikerét könyvelhette volna el a négy nagy torna egyikén, de hiába számított favoritnak a döntő előtt, nem sok esélye volt román ellenfelével szemben. Még úgy sem, hogy az előző tíz egymás elleni mérkőzésükből kilencet az amerikai nyert...

Halep álomrajtot vett, pár perc alatt 4–0-s előnyt alakított ki. Ezt követően Williams játéka kissé feljavult, de a duplabrékre nem tudott válaszolni, a sokkal agilisabb és jóval kevesebbet hibázó Halepnek félóra sem kellett, hogy behúzza az első szettet.

A második játszmában mindkét versenyző kétszer hozta az adogatását, majd Simonának ismét sikerült elvennie a Serenáét. Innen már nem volt visszaút az amerikainak, Halep elhúzott 4–2-re, majd újabb bréklabdát értékesített, végül 40:0-val szerválta ki pályafutása egyik legnagyobb győzelmét.

A finálé legérdekesebb statisztikai mutatója a ki nem kényszerített hibák, ebből Williams 26-ot, míg Halep csak hármat ütött. 

A 37 éves Williams harmadik Grand Slam-döntőjét veszítette el az elmúlt 12 hónap alatt, a 2018-as US Openen a japán Naomi Oszakától, míg tavaly Wimbledonban a német Angelique Kerbertől kapott ki.

Simona Halep wimbledoni sikere összességében nagy meglepetésnek számít, a korábbi világelső az év első felében nem tudott kiemelkedő eredményeket felmutatni. Az Australian Openen a negyedik körben, a Roland Garroson pedig címvédőként a negyeddöntőben búcsúzott. Kevesen gondolták volna, hogy idei első trófeáját éppen a füves pályás Grand Slam-viadalon szerezheti meg. Váratlan londoni menetelésével három helyet javított a világranglistán, hétfőtől ő lesz a negyedik Ashleigh Barty, Naomi Oszaka és Karolina Pliskova mögött.

A döntő összefoglalója:

Serena WilliamsSimona HalepWimbledontenisz
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek