2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Portugália nyerte a Nemzetek Ligája első kiírását

 utolsó frissítés: 23:21 GMT +2, 2019. június 10.

A Valencia szélsőjének, Goncelo Guedes góljával az Európa-bajnok és a négyes döntőnek otthont adó Portugália nyerte az UEFA Nemzetek Ligáját.

A portugál labdarúgó-válogatott a vasárnapi, portói döntőben jóval több gólszerzési lehetőséget dolgozott ki a holland csapatnál: Rui Patríciónak mindössze egyszer kellett védenie, míg Jasper Cillessen hat védéssel zárt. A Barcelona kapusa benne volt az egyedüli gólban, a 60. percben Guedes Bernardo Silva passzából volt eredményes a tizenhatos félköréből.

A döntők legjobbjának a fináléban gólpasszt adó középpályást választották, a legeredményesebb játékos pedig a Svájc elleni elődöntőben mesterhármast szerző Cristiano Ronaldo lett.

A harmadik helyért játszott guimaraesi mérkőzésen az angolok büntetőpárbajjal gyűrték le a svájciakat, akiket négy alkalommal a kapufa mentette meg a góltól, ráadásul a rendes játékidő végén Callum Wilson találatát a videobíró érvénytelenítette. A tizenegyeseknél Jordan Pickford, az angolok kapusa is betalált, majd a hatodik sorozatban kivédte Josip Drmic büntetőjét, így Gareth Southgate együttes végzett a harmadik helyen.     

UEFA Nemzetek Ligája, döntő

Portugália–Hollandia 1–0 (0–0)
Estádio do Dragao, Porto, 43 199 néző
vezette: Alberto Undiano Mallenco (spanyol)
gól: Goncalo Guedes (60.)
sárga lap: Dumfries (88.), van Dijk (90+1.)

Portugália: Rui Patrício – Semedo, Rúben Dias, Fonte, Raphaël Guerreiro – Danilo, William Carvalho (Rúben Neves 90+3.), Bruno Fernandes (Joao Moutinho 81.) – Ronaldo, Goncalo Guedes (Rafa Silva 75.), Bernardo Silva. Szövetségi kapitány: Fernando Santos.

Hollandia: Cillessen – Dumfries, De Ligt, van Dijk, Blind – De Roon (L. de Jong 81.), F. de Jong, Wijnaldum – Bergwijn (Van de Beek 60.), Depay, Babel (Promes a szünetben). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman

A harmadik helyért:

Svájc–Anglia 0–0, a büntetőpárbajban: 5–6
Estádio D. Afonso Henriques, Guimaraes, 15 742 néző
vezette: Ovidiu Hațegan (román)
sárga lap: Xhaka (116.) / Rose (23.), Lingard (27.)

Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Elvedi – Mbabu, Xhaka, Freuler, Rodríguez (Drmic 87.) – Shaqiri (St. Zuber 65.), Fernandes (Zakaria 61.) – Seferovic (Okafor 113.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic.

Anglia: Pickford – Alexander-Arnold, Gomez, Maguire, Rose (Walker 70.) – Dier, Delph (Barkley 106.) –Alli – Lingard (Sancho 106.), Kane (Wilson 75.), Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

futballUEFANemzetek Ligájaválogatottak
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek