2024. március 29. péntekAuguszta

Nemzetek Ligája: portugál-holland döntőt rendeznek Portóban

 utolsó frissítés: 17:45 GMT +2, 2019. június 07.

Portugália és Hollandia labdarúgó-válogatottja találkozik az első alkalommal kiírt UEFA Nemzetek Ligája vasárnapi döntőjében, amelyet az FC Porto otthonában, az Estádio do Dragaoban rendeznek 21.45-től. A bronzmeccset a svájci és az angol csapat vívja néhány órával korábban, Guimaraesben.

Az A-osztály négy csoportgyőztese az Európai Labdarúgó Szövetség korábbi döntése alapján Portugáliába volt hivatalos a négyes döntőre.

Az Európa-bajnok alakulat az első elődöntőben a svájciakkal meccselt Portóban. Bár Shaqiriék több veszélyes támadást is vezettek a szerdai mérkőzés elején, a házigazdák C. Ronaldo szabadrúgásával előnybe kerültek a 25. percben. A második félidőben Felix Brych a videóbíró segítségével büntetőt ítélt a svájciaknak, ezt értékesítve az AC Milan balhátvédje, Ricardo Rodríguez kiegyenlített. A felek már a hosszabbításra készültek, amikor a hajrában Ronaldo kétszer is villant, a kapitány mesterhármassal lőtte döntőbe a portugálokat.

Csütörtök este a hollandok és az angolok feszültek egymásnak a guimaraesi stadionban. A legutóbbi világbajnokságon negyedik háromoroszlánosok félórányi játék után szereztek vezetést: Matthijs de Ligt ajándékozott tizenegyest az ellenfélnek, az Ajax-védő hibáját Marcus Rashford büntette. Az angolok taktikus játékkal, fegyelmezetten védekezve őrizték az előnyt, egészen a 73. percig, amikor De Ligt fejelt gólt egy szögletrúgás után. A rendes játékidő utolsó tíz percében az angolok újból bevették Cillessen kapuját, de a VAR közbeszólt, Clément Turpin játékvezető les miatt érvénytelenítette Lingard találatát.

A hosszabbításban az Oranje két hibát kihasználva döntötte el a meccset. Előbb Stones cselezte el magát utolsó védőként, s bár Depay lövését bravúrra védte Pickford, a kipattanót Quincy Promes szerencsésen, a menteni szándékozó Kyle Walker lábára rúgva, begyötörte a gólvonal mögé. Aztán a 114. percben Barkley pontatlan hazaadása Depayhoz gurult, a Lyon támadója kihagyhatatlan helyzetbe hozta Promes-t, aki beállította a végeredményt.

A helyosztókat vasárnap, június 9-én rendezik, a svájci-angol bronzmeccs 16 órától, a portugál-holland döntő 21.45-től kezdődik. Utóbbi mérkőzést Romániában a Pro Tv közvetíti élőben.

UEFA Nemzetek Ligája, elődöntő

Hollandia–Anglia 3–1 (0–1) – h.u.
Guimaraes, Estádio D. Afonso Henriques
vezette: Clément Turpin (franica)
gól: De Ligt (73.), Walker (97., öngól), Promes (114.) / Rashford (32., tizenegyesből)
sárga lap: De Ligt (30.), Dumfries (45.), Van de Beek (106.) / Kane (70.)

Hollandia: Cillessen – Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind – De Roon (Van de Beek 68.), F. de Jong (Strootman 114.), Wijanldum – Bergwijn (Pröpper 91.), Depay, Babel (Promes 68.). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman.

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Chilwell – Rice (Alli 106.), Delph (Henderson 77.), Barkley – Sancho (Lingard 61.), Rashford (Kane a szünetben), Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.   

Portugália–Svájc 3–1 (1–0)
Porto, Estádio do Dragao
vezette: Felix Brych (német)
gól: Ronaldo (25., 88., 90.) / Rodríguez (57., tizenegyesből)
sárga lap: Xhaka (66.), Schär (68.), Shaqiri (85.)

Portugália: Rui Patrício – Semedo, Pepe (Fonte 63.), Rúben Dias, Raphaël Guerreiro – Bruno Fernandes (Joao Moutinho 90+1.), William Carvalho, Rúben Neves, Bernardo Silva – Joao Felix (Goncalo Guedes 70.), Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos.

Svájc: Sommer – Mbabu, Schär, Akanji, Rodríguez – Zakaria (Fernandes 71.), Xhaka, Freuler (Drmic 89.), Steven Zuber (Steffen 83.) – Shaqiri – Seferovic. Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic.  

futballUEFANemzetek Ligájaválogatottak
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek