2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Roland Garros: négy ász a férfi elődöntőben

 utolsó frissítés: 20:09 GMT +2, 2019. június 06.

Miközben a női tornán záporoztak a meglepetések, férfi egyesben a világranglista első négy helyezettje, azaz Novak Djokovics, Rafael Nadal, Roger Federer és Dominic Thiem jutott be a Roland Garros elődöntőjébe.

A szerb világelső a feltörekvő osztrák salakspecialistával, míg a párizsi Grand Slam-torna spanyol rekordere a svájci klasszissal találkozik a legjobb négy versenyző között.

A Federer-Nadal álomelődöntő már kedden kialakult. A párizsi salakra négy év kihagyás után visszatérő Federer a negyeddöntőben Stan Wawrinkát küzdött le négyszettes csatában, miután az előző körben honfitársa Sztefanosz Cicipasszal játszott ötszettes, több mint öt órát felölelő emlékezetes mérkőzést.

A 11 Roland Garros-elsőséggel büszkélkedhető Nadal ezzel szemben átgyalogolt ellenfelén a nyolc között, Nisikori Kej csak öt játékot tudott nyerni a salakkirály-címvédő ellen.

Az esőzések miatti szerdai kényszerszünet után a negyeddöntő csütörtök délután folytatódott a francia fővárosban, ahol változatlanul jöttek a papírforma-eredmények. Alexander Zverev nem tudott felnőni a feladathoz, „Sascha” csak az első játszmában szorongatta meg Djokovicsot, aki ezt a meccsét is szettveszteség nélkül abszolválta.

Ezzel párhuzamosan Thiem az örmény származású, de Oroszországot képviselő Karen Hacsanovot ütötte ki. A Moszkvában született teniszezőnek egyetlen bréklehetősége sem volt a rendkívül egyoldalú összecsapáson.

Az elődöntősök közül egyedül Thiemnek nincs még GS-győzelme, a bécsújhelyi teniszező tavaly döntőt játszott Párizsban, de 6:4, 6:3, 6:2 arányban kikapott Nadaltól. Djokovics és Thiem egymás elleni mérlege 6–2 a szerb topjátékos javára, salakon viszont szorosabb az állás, Djokovics 3–2-re „vezet”. A Roland Garroson eddig kétszer találkoztak, a 2016-os elődöntőben Djokovics nyert három szettben, egy évvel később Thiem a negyeddöntőben vágott vissza, szintén háromszettes sikerrel.

Nadalnak és Federernek a pénteki lesz a 39. egymás elleni csatája, az összesített mérleg a spanyolnak kedvez 23–15 arányban. A svájci Nadal kedvenc borításán 15 próbálkozásból csak kétszer tudta felülmúlni riválisát, 2009-ben a madridi, 2007-ben a hamburgi tornán. Legutóbb hat éve, a római döntőben találkoztak salakon, azt a finálét Nadal 6:1, 6:3-mal húzta be. A francia nyílt teniszbajnokságon négy döntőt és egy elődöntőt vívtak egymással és mindegyikből Nadal került ki győztesen.

Roland Garros, férfi egyes, negyeddöntő

Novak Djokovics (szerb, 1.)–Alexander Zverev (német, 5.) 7:5, 6:2, 6:2
Dominic Thiem (osztrák, 4.)–Karen Hacsanov (orosz, 10.) 6:2, 6:4, 6:2

Stan Wawrinka (svájci, 24.)–Roger Federer (svájci, 3.) 6:7 (4:7), 6:4, 6:7 (5:7), 4:6
Nisikori Kej (japán, 7.)–Rafael Nadal (spanyol, 2.) 1:6, 1:6, 3:6

teniszATPRoland GarrosRoger FedererDominic ThiemRafael NadalNovak Djokovics
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek