2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Roland Garros: Halepet 17 éves amerikai ütötte ki a negyeddöntőben

 utolsó frissítés: 17:36 GMT +2, 2019. június 06.

Simona Halep nem védheti meg címét a Roland Garroson, mivel a női egyes negyeddöntőjében kétszettes vereséget szenvedett az amerikai Amanda Anisimovától.

A világranglistán 51. tengerentúli teniszező, aki mindössze 17 éves, 6:2, 6:4-re nyert a román címvédő ellen. A Philippe Chatrier nevét viselő főpályán rendezett mérkőzés 1 óra 8 percet tartott.

Halep és Anisimova találkozója eredetileg szerda délutánra volt kiírva, de az esőzések miatt a szervezők a 11. játéknap teljes programját elnapolták.

Korábban a brit színeket képviselő Konta Johanna a legjobb nyolc között némi meglepetésre kiejtette Sloane Stephens-t, így női egyesben a konstancai teniszező maradt utolsó Grand Slam-bajnokként versenyben.

A harmadik helyen kiemelt Halep nagy favoritnak számított Anisimova ellen, az amerikai lány  az előző években csak egyszer szerepelt főtáblán a párizsi Grand Slam-tornán, már ami a felnőttkategóriát illeti: 2017-ben az első körben esett ki. Anisimova jelenlegi menetelése során egy kiemeltet búcsúztatott, a második fordulóban a fehérorosz Arina Szabalenka győzte le a tinédzser, aki Haleppel ellentétben szettveszteség nélkül jutott el a negyeddöntőig.

A két versenyző eddig még nem játszott egymás ellen, mérkőzésük elején pedig fej-fej mellett haladtak, az első öt játékban mindketten hozták az adogatásukat. Elsőként a 3–2-es előnyben álló Anisimovának sikerült a brék, a bátran és pontosan teniszező orosz származású lány kevesebb mint félóra alatt húzta be az első szettet.

Anisimova lendülete a második játszmára is kitartott, Halep nem tudta érvényesíteni saját játékát, a labdamenetek többségét fiatal ellenfele irányította. Az amerikai egy újabb brékkel 3:0-ra lépett meg, ezt követte Halep részéről egy sima adogatójáték. Az ötödik gémben Simonának több bréklabdája is volt, Amanda nehezen, de hozta az adogatását.

Anisimova a nagy lehetőség kapujában megtorpant, Halep pedig feljavult és visszajött a meccsbe, 4:4-re egyenlített. A következő játékban azonban a román címvédő fogadóként nem járt sikerrel, bár bréklabdája is volt, így a 17 éves amerikai karnyújtásnyira került az elődöntőbe jutástól. Ezt sikerült kiharcolnia, az utolsó gémben Halep kettős hibával segítette Anisimovát, aki minden statisztikai mutatóban jobbnak bizonyult a Roland Garros tavalyi bajnokánál és teljesen megérdemelten nyert.

 

A Roland Garros női egyes versenyszámában legutóbb a belga Justin Henin tudta megvédeni a címét 2007-ben, az elmúlt 11 évben kilenc különböző bajnoka volt a rangos salakpályás Grand Slamnek.

Halep kiesésével eldőlt, hogy olyan versenyző fogja megnyerni a trófeát, akinek még nincs GS-diadala egyéniben. Anisimova az elődöntőben az ausztrálok legjobbjával, Ashleigh Bartyval mérkőzik, utóbbi az amerikai Madison Keys-t gyűrte le két szettben csütörtökön. A másik ágon is van egy húsz év alatti játékos Marketa Vondrousova személyében, a horvát Petra Marticon túljutó cseh lány Konta Johannával játszik a döntőért. Konta 1983 óta az első brit teniszező, aki a nők között elődöntőbe jutott a francia nyílt teniszbajnokságon.

Negyeddöntős vereségét követően Simona Halep öt helyet csúzott vissza az élő világranglistán, a korábbi világelső jelenleg nyolcadik a WTA-rangsorban.

Roland Garros, női egyes, negyeddöntő 

Simona Halep (román, 3.)–Amanda Anisimova (amerikai) 2:6, 4:6 
Madison Keys (amerikai, 14.)–Ashleigh Barty (ausztrál, 8.) 3:6, 5:7 

Sloane Stephens (amerikai, 7.)–Johanna Konta (brit, 26.) 1:6, 4:6 
Marketa Vondrousova (cseh)–Petra Martic (horvát, 31.) 7:6 (7:1), 7:5

Roland GarrosWTAteniszAmanda AnisimovaSimona Halep
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek