2019. június 26. szerdaJános

Bronzérmes a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó a szófiai világbajnokságon

 utolsó frissítés: 19:21 GMT +2, 2019. március 10.

Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó vasárnap bronzérmet nyert a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán. A Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba, Varnyú Alex, Krueger Cole összeállítású négyes a dél-koreai és kínai kvartett mögött lett harmadik az oroszokat megelőzve.

A magyarok ezzel a harmadik hellyel sorozatban az ötödik világbajnokságról távoztak éremmel. A férfi staféta ezt megelőzően kétszer állhatott dobogón: 2015-ben ezüst-, 2017-ben bronzérmes volt.    

Varnyú Alex, Burján Csaba, Krueger Cole és Liu Shaolin Sándor (Fotók: MTI/Illyés Tibor)

Az 5000 méteres döntő legelején a világkupagyőztes magyarok köröztek az első pozícióban, de nem diktáltak nagy tempót, az iram pedig akkor sem változott, amikor előbb a kínai, majd a dél-koreai négyes állt az élre. A lassúbb futam kedvezett az egyik legjobbját, Liu Shaoangot sérülés miatt nélkülöző magyar stafétának, mert így nem szakadt le. A táv felénél már az orosz négyes is az Európa-bajnok magyar kvartett elé került, de a harmadik helyet egy jó váltásnál sikerült visszaszerezni. Már csak a verseny egyharmada volt hátra, amikor az oroszok ismét visszavették az utolsó dobogós pozíciót, ekkor a két ázsiai váltó ráadásul elszakadt a két európaitól, csakhogy utóbbiak két legjobbja, Szemjon Jelisztratov és Liu Shaolin ledolgozta a hátrányt.
    

A hajrára nem sok izgalom maradt, mivel az oroszok egy rossz váltásnál nemhogy visszacsúsztak a magyarok mögé, de még el is estek, innentől pedig nem volt reális esélye egyik csapatnak sem, hogy változtasson a kialakult sorrenden: a dél-koreaiak biztosan őrizték éllovas pozíciójukat, és a kínaiakat ezüstjét sem fenyegette a magyar csapat.

"Ádó nélkül ebben ennyi volt" - mondta Burján, aki Liu Shaoang kézközépcsonttörésére utalt. "A taktikánk nem volt szép, csak utaztunk és abban reménykedtünk, hogy ha ott tudunk maradni, akkor valahogy összejön az érem. Ehhez kellett most az oroszok esése is".

A magyar váltó olimpiai és Európa-bajnokként, valamint világkupagyőztesként és világcsúcstartóként indult a vb-n, de az utolsó hiányzó címet ezúttal nem sikerült begyűjtenie. Amint a 24 éves pécsi versenyző megjegyezte, erre ebben az összeállításban nem is volt esélyük, ráadásul ebben a szezonban nagyon jól kezdtek, de az idény végére elfogyott az erő, így jövőre azon kell dolgozniuk, hogy ez inkább fordítva legyen.

"Pénteken nem voltam formában, de a váltó miatt kifejezetten örülök, hogy a végén ment jobban, mert egyéniben amúgy sem volt esélyem érmet nyerni" - értékelt Varnyú. Az amerikai születésű Krueger szintén azt mondta, a vasárnapi fináléban jobban teljesített, mint a szombati elődöntőben, és ez örömmel tölti el.

Liu Shaolin szerint kifejezetten nagy eredmény és a maximumot jelenti a magyar váltó számára, hogy öccse nélkül harmadik tudott lenni a világbajnokságon.

A magyar válogatottnak ez volt az első érme a szófiai világbajnokságon. Liu Shaolin Sándort mindhárom egyéni távon kizárták, így  1500 méteren a 20., 500 méteren a 4., míg 1000 méteren a 10. helyen végzett. Burján Csaba 1500 méteren a 13., 500 méteren a 16., míg 1000. méteren 20. lett. A harmadik egyéni induló, Varnyú Alex a selejtezőkből csak az 1000 métere kvalifikálta magát a legjobbak közé, ahol a 30. helyen végzett. A "megfiatalított" női váltó nem kvalifikálta magát a világbajnokságra, így csak egyéniben versenyzett Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca. Előbbi mindhárom távon bekerült a legjobbak közé, 1500 méteren a 16., 500 méteren a 18., míg 1000 méteren 14. helyen végzett. Bácskai 1000 méteren került be a vasárnapi negyeddöntőbe, ahonnan végül nem sikerült továbblépnie, így a 17. helyen végzett. 

Összetettben a nőknél a holland Suzanne Schulting győzött, míg a férfiaknál a koreai Lim Hjo Dzsun lett az első. Az egyéni összetettben Liu Shaolin Sándor a 10., Burján Csaba a 20., míg Varnyú Alex a 33. helyen végzett. A nőknél Jászapáti Petra 18., míg Bácskai Sára Luca a 27. helyen zárta a viadalt. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek