2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Közel a BL-negyeddöntőhöz a Real és a Spurs

 utolsó frissítés: 12:53 GMT +2, 2019. február 16.

A címvédő Real Madrid és a Tottenham Hotspur csapata került előnybe a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének második játéknapján. A „királyi gárda” 2–1-re nyert az Ajax pályáján, míg a londoniak 3–0-ra győzték le a Wembleybe látogató Borussia Dortmundot.

Az Ajax és a Real Madrid párharcának első felvonása sokáig emlékezetes marad, mivel az amsterdami mérkőzésen először kapott főszerepet a BL-be frissen bevezetett videobíró-technológia (VAR). A mérkőzést uraló holland csapat pár perccel a szünet előtt bevette Courtois kapuját, egy szögletrúgást követően Tagliafico fejelte át a hibázó belga kapus fölött a labdát. Sem Courtois, sem a Real mezőnyjátékosai nem reklamáltak, a Johan Cruijff ArenA közönsége a szabályosnak tűnő gólt ünnepelte, de Damir Skomina érvénytelenítette a találatot, miután újranézte az esetet. A szlovén játékvezető úgy ítélte meg, a fejes pillanatában lesen álló Tadics szabálytalanul akadályozta a hatoson belül Courtois-t, így maradt a 0–0.

A döntetlennel végződő első félidő után a hazaiak a második játékrészben is folytatták a rohamokat, az első megadott gólt azonban a madridiak szerezték: a 60. percben Vinícius Júnior tört be az Ajax tizenhatosába, majd adott gólpasszt Benzemának, a francia csatár jól helyezett, erős keresztlövéssel verte át Onanát. A piros-fehéreknek sikerült egyenlíteniük, a marokkói-holland jobbszélső, Hakim Ziyech révén, de a csereként beállt Marco Asensio hajrában szerzett góljával a Real megnyerte az odavágót és nagy lépést tett a negyeddöntő felé.

Érdekesség, hogy az Ajax minden sorozatot figyelembe véve először kapott ki hazai pályán ebben a szezonban, Erik ten Hag fiai az Eredivisieben tíz, a holland kupában két, a Bajnokok Ligája selejtezőben és a csoportkörben további hat hazai mérkőzést vívtak meg veretlenül korábban.

Kijött a lépés a Tottenhamnek          

A nyolcaddöntő párosításai közül a Tottenham Hotspur és a Borussia Dortmund párharca ígérkezett az egyik legkiegyensúlyozottabbnak. Mindkét oldalon alapemberek hiányoztak, a Spursnél Delle Alli és Harry Kane, a Bundesligában éllovas Darazsaknál pedig Pablo Alcacer, Marco Reus és Lucas Piszczek is harcképtelen volt többek között.

A Wembley Stadionban öt-öt gólhelyzetet dolgoztak ki a felek az első 45 perc során, de a kapusok közül Llorisnak akadt több védeni valója. Akárcsak a kieséses szakasz előző három mérkőzésén, Londonban sem született gól az első félidőben, de kevéssel a térfélcsere után előnybe kerültek a házigazdák: a Dortmund védői eladták a labdát, Vertonghen beadását pedig Szon Hung Min a hálóba továbbította.

Embed from Getty Images

A Tottenham a 83. percben megduplázta előnyét, Vertonghen ezúttal befejezőként jeleskedett, a belga középhátvéd – aki ezúttal kényszermegoldásként baloldali szárnyvédőt játszott – Aurier beívelését váltotta gólra. Gyorsan jött a harmadik is, Eriksen szögletét a végjátékra becserélt Llorente fejelte a hálóba.

A dortmundi visszavágót a Real–Ajax mérkőzéshez hasonlóan március 5-én rendezik, még egyik párharc sem tekinthető teljesen lefutottnak.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntője második négy mérkőzését jövő héten tartják, a keddi programban a Liverpool–Bayern és Lyon–Barcelona, a szerdaiban pedig az Atlético-Juventus és Schalke–Manchester City összecsapás szerepel. 

UEFA Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, odavágók

Ajax–Real Madrid 1–2 (0–0)
Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
játékvezető: Damir Skomina (szlovén)
gól: Ziyech (75.), ill. Benzema (60.), Asensio (87.)
sárga lap: Ziyech (53.), ill. Reguilón (70.), Lucas Vázquez (83.), Ramos (90.)

Ajax: Onana – Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico – F. de Jong, Schöne (Dolberg 73.) – Van de Beek – Ziyech, Tadic, Neres. Vezetőedző: Erik Ten Hag.

Real: Courtois – Carvajal, Nacho, Ramos, Reguilón – Kroos, Casemiro, Modric – Bale (Lucas Vázquez 61.), Benzema (Asensio 73.), Vinícius Júnior (Díaz 81.). Vezetőedző: Santiago Solari.

Tottenham Hotspur–Borussia Dortmund 3–0 (0–0)
Wembley Stadion, London
játékvezető: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
gól: Szon (47.), Vertonghen (83.), Llorente (86.)
sárga lap: Aurier (12.)

Tottenham: Lloris –  Sánchez, Foyth, Alderweireld – Aurier, Sissoko (Wanyama 90+1.), Winks, Vertonghen – Eriksen – Szon (Lamela 90.), Lucas Moura (Llorente 84.). Vezetőedző: Mauricio Pochettino.

Dortmund: Bürki – Hakimi, Ömer Toprak, Diallo, Zagadou (Schmelzer 77.) – Witsel, Delaney – Sancho (Guerreiro 88.), Dahoud, Pulisic (Bruun Larsen 87.) – Götze. Vezetőedző: Lucien Favre.

Tottenham HotspurReal MadridösszefoglalóUEFA Bajnokok LigájafutballAjaxBorussia Dortmund
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek