2019. május 20. hétfõBernát, Felícia

Hajszálnyira a címvédéstől, Szőcs Berni ezüstérmet nyert Montreux-ben

 utolsó frissítés: 10:23 GMT +2, 2019. február 06.

Szőcs Bernadette hihetetlenül közel járt ahhoz, hogy a tavalyi siker után idén újból megnyerje az Európa Top 16-kupát a svájci Montreux-ben: a marosvásárhelyi asztaliteniszező a vasárnapi döntőben háromszettes előnyről szenvedett vereséget a német Petrissa Soljával szemben.

Embed from Getty Images

A második helyen kiemelt erdélyi versenyző Hana Matelová ellen kezdett az Európai Asztalitenisz Szövetség (ETTU) rangos viadalán. Berni az első körben 4–2-re győzte le rutinosabb cseh ellenfelét, majd a második fordulóban meglehetősen simán, négyszettes mérkőzésen búcsúztatta a szlovák Barbora Balazovát.

A címvédő a vasárnapi elődöntőben Natalia Partykával került össze, a többszörös paralimpiai bajnok lengyel játékos a nyolc között a budapesti Póta Georginát ejtette ki 4–1 arányú sikerrel. A döntőért vívott izgalmas mérkőzésen folyamatosan a marosvásárhelyi lány volt előnyben, de Partyka keményen küzdött, így végül a hetedik játszmában dőlt el a meccs, ezt a szettet Berni 11:2-re hozta.

A döntőben az a Petrissa Solja volt az ellenfél, aki menetelése során Elizabeta Samarát és a papíron első számú favorit osztrák Sofia Polcanovát is legyűrte. Szőcs és Solja jól ismeri egymás játékát, mivel az ifjúsági és serdülő versenyeken korábban több alkalommal is találkoztak, ők ketten amúgy jó barátnők.

A mostani finálé úgy tűnt, hamar véget érhet, Berni egymás után húzta be a játszmákat, 11:9, 11:9, 11:6 után karnyújtásnyira került a végső győzelemtől. Solja a negyedik szettben 6:3-as, illetve 7:5-ös hátrányban állt, ám visszajött és 10:10-nél mindkét labdamenetet megnyerve versenyben maradt az aranyéremért.

Az ötödik játszmában Berni négy szettlabdát hárított, az ötödiket viszont értékesítette Petrissa, aki megtalálva ritmusát egyre közelebb került Szőcshöz. A Romániát képviselő 23 éves sportoló kezéből lassan kicsúszott a meccs, a német asztaliteniszező kiegyenlített és egy megdöbbentő visszatéréssel, 11:4-es döntő játszmával megnyerte a döntőt.

A férfiaknál is német siker született, a döntőben Dimitrij Ovtcharov 4–3-ra győzte le a fehérorosz Vlagyimir Szamszonovot.  

Asztalitenisz Európa Top 16-kupa, Montreux (Svájc)

80 ezer euró összdíjazás

Női döntő

Petrissa Solja–Szőcs Bernadette 4–3 (9:11, 9:11, 6:11, 12:10, 11:8, 11:8, 11:4)

Férfi döntő

Dimitrij Ovtcharov–Vlagyimir Szamszonov 4–3 (6:11, 11:8, 11:3, 14:16, 6:11, 11:7, 12:10)

asztaliteniszSzőcs Bernadette
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek