2024. március 29. péntekAuguszta

Világcsúccsal győzött a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó Calgaryban

 utolsó frissítés: 13:25 GMT +2, 2018. november 05.

Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó világcsúccsal győzött a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának Calgaryban rendezett idénynyitóján, de emellett Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor egyéniben is nyert érmeket a romániai idő szerint szombaton és vasárnap késő esete szervezett viadalon.

A phjongcshangi aranynégyesből az egyéves pihenőt tartó Knoch Viktor helyett Krueger Cole szerepelt a Liu testvérek és Burján Csaba mellett. A kvartett egy nagy iramú és fordulatos futam utolsó kanyarjában vette át a vezetést, és nyerte meg az 5000 méteres távot a dél-koreai és a holland négyes előtt. Ráadásul a 6:28.625 perces idő világrekordot jelentett. Az eddigi csúcsot az amerikaiak 6:29.052 perccel tartották közel egy éve, ennél most az első három váltó jobbat ért el. A futamot itt lehet visszanézni.

A váltónak a döntőig vezető útja sem volt túl egyszerű, a negyeddöntőben egy megbillenést követően maradtak le néhány méterrel az élbolytól és kerültek nehéz helyzetbe, de végül sikerült megnyerniük a versenyt. Az elődöntőből pedig - akkor Varnyú Alex szerepelt Burján és a két Liu mellett a váltóban - bírói döntéssel került fináléba, ugyanis a kínai kvartett szabálytalansága miatt buktak, így a zsűri ítélete is kellett ahhoz, hogy az érmekért csatázzanak a befejező napon.

A 20 éves Liu Shaoang egyéniben is parádésan szerepelt. Szombaton az első 500 méteres távon a reményfutamból felküzdve magát szerzett ezüstérmet a szám világcsúcstartója és olimpiai bajnoka, Wu Dajing mögött. Vasárnap pedig már egészen magabiztos versenyzéssel győzött az 1000 méteres távon, a negyed- és az elődöntőből is futamgyőztesként jutott tovább, majd a döntőben szinte végig vezetve nyert aranyérmet. 

A kanadai városban rendezett második 500 méteres verseny negyeddöntőjében Liu Shaolin Sándor lett bronzérmes a szám specialistája, a szombaton is győztes kínai Wu Dajing, illetve a kazah Abzal Azhgaliyev mögött. Ezen a távon Burján a B döntőt zárta a harmadik helyen. így összesítésben a hetedik lett.

(A vásárnapi közvetítés: a férfi második 500 méter döntője 2:29:00-kor, a férfi 1000 méter döntője 2:57:20-kor, a férfi váltó döntője 3:53:30-kor kezdődik.)

A nőknél Jászapáti Petra szerepelt kiemelkedően, szombaton az első 500 méteres futamban a kisdöntőjét nyerte meg, így az ötödik helyen végzett. Vasárnap a második 500 méteres távon a negyeddöntő jelentette számára a végállomást, így 11. lett.

A vk-programban ezen a viadalon debütáló vegyesváltó elődöntőjében a magyarok Varnyú Alex, Jászapáti, Bácskai Sára Luca, Liu Shaoang összeállításban harmadikként értek célba a kínai és dél-koreai négyes mögött, így vasárnap a kisdöntőben léphettek jégre, ahol a Varnyú, Burján, Jászapáti, Bácskai összeállításban szerepeltek, de egy szabálytalanság miatt kizárták őket, így nyolcadikként zártak. A Knoch Márta, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Sziliczei-Német Rebeka összeállítású női váltó a negyeddöntős futamában a 4. helyen végzett, így összesítésben a 10. lett. 

A vk-sorozat jövő péntektől vasárnapig az egyesült államokbeli Salt Lake Cityben folytatódik.

EREDMÉNYEK:

Férfi váltó: 1. Magyarország, 2. Dél-Korea, 3. Hollandia

Férfi 500 m (1): 1. Wu Dajing (kínai), 2. Liu Shaoang, 3. Kim Gun Woo (koreai)

Férfi 500 m (2): 1. Wu Dajing, 2. Abzal Azhgaliyev (kazah), 3. Liu Shaolin Sándor

Férfi 1000 m: 1. Liu Shaoang 2. Park Ji Won (koreai), 3. Ren Ziwei (kínai)

Férfi 1500 m: 1. Kazuki Yoshinaga (japán), 2. Lee June Seo (koreai), 3. Vladislav Bykanov (izraeli)

Női váltó: 1. Oroszország, 2. Dél-Korea, 3. Kanada

Női 500 m (1.): 1. Natalia Maliszewska (lengyel), 2. Yara van Kerkhof (holland), 3. Alyson Charles (kanadai) 

Női 500 m (2.): 1 Lara van Ruijven (holland), 2. Fan Kexin (kínai), 3. Alyson Charles

Női 1000 m: 1. Suzanne Schulting (holland), 2. Sofia Prosvirnova (orosz), 3. Veronique Pierron (francia) 

Női 1500 m: 1. Suzanne Schulting, 2. Courtney Lee Sarault (kanadai), 3. Ekaterina Efremenkova (orosz)

Vegyesváltó: 1. Kína, 2. Hollandia, 3. Dél-Korea

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek