2019. április 20. szombatTivadar

Pénteken kezdődik a rövidpályás gyorskorcsolya-világkupa 2018/2019-as idénye

 utolsó frissítés: 14:26 GMT +2, 2018. november 02.

Pénteken az előfutamokkal elkezdődik a rövidpályás gyorskorcsolya-világkupa 2018/2019-as idénye Calgaryban. Szombaton és vasárnap pedig már az érmekért folyik a verseny. Az idei évtől az eddig megszokott 500, 1000 és 1500 méteres egyéni számok, illetve 3000 és 5000 méteres váltó mellett két férfi és két női versenyző részvételével vegyesváltót is szerveznek.

Az eseményeket a televízióban szombaton 23:45-től, míg vasárnap 22:45-től közvetíti az M4 Sport, míg online a Nemzetközi Korcsolya Szövetség közvetítésében lehet követni.

A váltóban olimpiai bajnok magyar férfi csapat célja, hogy az élmezőnyben maradjon az új világkupa-szezonban is. Bánhidi Ákos csapatmenedzser korábban úgy fogalmazott, a férfiaknál reális elvárás, hogy továbbra is a legjobbak közé tartozzanak a magyarok, mert bár az ötkarikás aranyérmes négyesből Knoch Viktor egy évet kihagy, de Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Burján Csaba megmaradt bajnokcsapatból, ráadásul az amerikai születésű Krueger Cole, vagy éppen Varnyú Alex is megfelelő negyedik ember lehet a stafétában. Megjegyezte, hosszú távon pedig Krueger olimpiai ezüstérmes öccse, John-Henry még erősítést is jelenthet, de neki az országváltás miatt a mostani idényt ki kell hagynia.

A sportvezető arról is beszélt, hogy a Phjongcshangban szerepelt női ötösfogatból Heidum Bernadett visszavonult, Keszler Andrea sérült, s jelenleg Kónya Zsófia sem versenyez, ezért átalakulóban van a csapat, így azon kell dolgozni, hogy mielőbb ismét eredményes legyen a beépülő új tagokkal. Az első állomásra, illetve az egy héttel később az egyesült államokbeli Salt Lake Cityben sorra kerülő második vk-viadalra Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca mellett két juniorkorú versenyző, Sziliczei-Német Rebeka és Somogyi Barbara, továbbá Knoch Viktor lengyel származású felesége, a szülés után visszatérő Knoch Marta utazott el múlt szombaton.

Az elmúlt két szezonban egyéni sikerekből sem volt hiány, Liu Shaoang tavaly, bátyja, Liu Shaolin Sándor pedig idén végzett az 1000 méteres táv pontversenyének élén.

"Az a célunk, hogy továbbra is a legjobb hat-tíz korcsolyázó közé tartozzunk" - jelentette ki a vk-sorozatot illetően Liu Shaoang, aki hozzátette, a szezon főversenye viszont számára a szófiai világbajnokság lesz, mert testvére után ő is szeretné magáról elmondani, hogy világbajnok, azaz öt érem után szeretné megszerezni az első aranyát is.

A vk-sorozat első két, tengerentúli állomása arról híres, hogy ezeken a helyeken a leggyorsabb a jég, azaz könnyen országos csúcsok dőlhetnek meg. Ezt követően decemberben a kazahsztáni Almatiban folytatódik a sorozat, majd januárban a hollandiai Dordrechtben kerül sor az Eb-re, februárban pedig Drezdában lesz a vk-sorozat negyedik, míg Torinoban az ötödik állomása. Az idény márciusban a szófiai vb-vel zárul.

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek