2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Djokovicsnak megvan a tizennegyedik, beérte Samprast

 utolsó frissítés: 15:17 GMT +2, 2018. szeptember 10.

Novak Djokovics az Egyesült Államok nyílt teniszbajnokságának vasárnapi döntőjében három szettben felülmúlta Juan Martín del Potrót és megszerezte 14. Grand Slam-trófeáját, amivel az örökranglistán beérte a kétezres évek elején visszavonult Pete Samprast.

Djokovics idén a wimbledoni tornán sem talált legyőzőre, az argentin játékos elleni döntőt pedig bizakodva várhatta, mivel egyrészt nagy formában van, másrészt a különböző bajnokságokon már 14 alkalommal verte del Potrót, aki mindössze négyszer tudott nyerni ellene.  

Ahogy azt tőle megszokhattuk, Djokovics nagyon stabilan játszott az alapvonalról, remekül váltott át védekezésből támadásba, az argentin próbálkozásait több esetben átemelésekkel verte vissza. Del Potro hiába szervált hat ászt, kilenccel több ki nem kényszerített hibát ütött, mint ellefenfele (47–38).

fotó: usopen.org

A három szett közül csak a középső volt szoros, ez rövidített játékkal (tie-break) dőlt el, az elsőben Djokovics egyszer, a döntő játszmában pedig kétszer vette el a dél-amerikai játékos adogatását. Del Potro hat bréklabdájából csak kettőt tudott értékesíteni a három órát és 19 percet tartó fináléban.

Az idén februárban kisebb könyökműtéten átesett Novak Djokovics 2011 és 2015 után diadalmaskodott újra a US Openen, és pályafutása 14. Grand Slam-trófeáját emelhette fel a díjkiosztó ünnepségen. Az örökranglistán Roger Federer az első 20 serleggel, Rafael Nadal 17-szeres GS-győztes, míg a harmadik helyen Pete Sampras és Novak Djokovics osztozik.

Az ATP-ranglistán Djokovics három helyet javítva hétfőtől a harmadik, a dél-afrikai Kevin Andersont, a német Alexander Zverevet és Juan Martín del Potrót előzte meg. Változatlanul első a US Open elődöntőjében visszalépett Rafael Nadal és továbbra is Roger Federer a második. A svájci klasszis szolgáltatta a New York-i torna legnagyobb meglepetését, a negyedik körben az ausztrál John Millmantól kapott ki.

US Open, férfi egyes, döntő

Juan Martín del Potro (argentin, 3.)–Novak Djokovics (szerb, 6.) 3:6, 6:7 (4:7), 3:6

 

teniszUS OpenATPNovak Djokovics
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek