2024. március 29. péntekAuguszta

A FCSB nyert, de kiesett, nincs román csapat az európai kupákban

 utolsó frissítés: 01:15 GMT +2, 2018. augusztus 31.

A román labdarúgóklubok közül utolsóként a FCSB vérzett el az Európa Liga selejtezőjében, ezzel eldőlt, hogy a Liga 1 nem lesz képviselve ősszel a nemzetközi kupasorozatokban.

Kevéssel a Kolozsvári CFR sokkoló kudarca után a FCSB játékosai is térde kényszerültek az EL utolsó selejtezőkörében, igaz a bukaresti csapat – ellentétben erdélyi riválisával – a végsőkig harcban állt a főtáblára kerülésért. A piros-kékek múlt csütörtökön 3–1-re kikaptak Bécsben a Rapid Wientől, de a párharcot ezzel még nem tekinthettük lezártnak.

A román ezüstérmes a visszavágón Harlem Gnohéré és a frissen igazolt Mihai Roman góljával a félidő előtt kiegyenlítette az összesített állást, sőt, ennél az eredménynél (2–0) a FCSB állt továbbjutásra, idegenbeli találatának köszönhetően. Aztán a második felvonás első szakaszában létfontosságú gólt szereztek az osztrákok, egy szabadrúgást követően a középhátvéd Mario Sonnleitner használta ki a hazaiak fiatal kapusának, Andrei Vlad hibáját.

fotó: skrapid.at

Nicolae Dică csapata az utolsó fél órában hiába hajtott a hosszabbításáért, a Rapid Wien a minimális különbségű vereséggel bejutott az Európa Liga csoportkörébe.

A másodszámú sorozat selejtezőjében idén nyáron négy román csapat szerepelt. Az FC Viitorul sikkerel vette az első kört a luxemburgi Racing FC ellen, de a következő fordulóban a Vitesse jobbnak bizonyult Gheorghe Hagi fiainál. A kupagyőztes Universitatea Craiova a harmadik körben kezdte és fejezte be EL-kalandját, az RB Leipzig 4–2-vel jutott tovább ebből a páharcból.

Mielőtt fennakadt volna a Rapid Wien gárdáján, a FCSB Hajduk Splitet, illetve a Rudar Velenjét búcsúztatta, előbbit nagy csatában, utóbbit rendkívül könnyedén.

A Bajnokok Ligája selejtezőjében Romániából egyedül a Liga 1 címvédője, vagyis a Kolozsvári CFR nyert indulási jogot. A „vasutasok” a második fordulóban nem bírtak el a svéd bajnok Malmö FF-fel, amely 2–1-es összesítéssel ment tovább, míg az edzőváltáson átesett CFR az Európa Liga harmadik selejtezőkörébe került át.

Az Alashkert FC ellen gálázott Toni Conceicao legénysége, a kétgólos jereváni sikert Kolozsváron 5–0-s diadal követte, ám az F91 Dudelange elleni párharcban nem lehetett ráismerni a CFR-re. A luxemburgiak 2:0 arányú hazai győzelemmel alapozták meg főtáblás pozíciójukat, majd a visszavágón is sokáig bírták kapott gól nélkül. Amire a kolozsváriak bevették Joé Frising kapuját, már rég eldőlt a kérdés, a Dudelange kettős sikkerel kvalifikált a csoportkörbe.

A digisport.ro összesítése alapján az utóbbi 15 évben csak másodjára fordul elő, hogy egyetlen román klub sem játszhat a Bajnokok Ligája, illetve az Európa Liga/UEFA-kupa csoportjaiban, erre legutóbb a 2015/16-os idényben volt példa.   

Európa Liga, utolsó selejtezőkör, 2. mérkőzés

FCSB–Rapid Wien (osztrák) 2–1 (2–0)
Bukarest, Arena Națională
játékvezető: Michael Oliver (angol)
gól: Gnohéré (12.), Roman (45+2.), ill. Sonnleitner (63.)
sárga lap: Benzar (23.), Roman (45+1.), Teixeira (53.), ill. Potzmann (32.), Barac (35.), Müldür (47.)
kiállítva: Bălașa (90+1.)
Továbbjutott a Rapid Wien 4–3-as összesítéssel

FCSB: Daniel Vlad – Romario Benzar, Bogdan Planics, Mihai Bălașa, Alexandru Stan – Mihai Pintilii, Lucian Filip (Man 85.) – Mihai Roman (Coman 74.), Florin Tănase (Rusescu 45.), Filipe Teixeira – Harlem Gnohéré.
Cserék: Crisitan Bălgrădean – Dragoș Nedelcu, Florinel Coman, Júnio Morais, Ovidiu Popescu, Raul Rusescu, Dennis Man.
Vezetőedző: Nicoale Dică.

Rapid Wien: Richard Strebinger – Mert Müldür (Auer 65.), Mario Sonnleitner, Mateo Barac, Marvin Potzmann – Stefan Schwab, Dejan Ljubicic – Thomas Murg (Martic 90.), Christoph Knasmüllner (Hofmann 76.), Anderi Ivan – Deni Alar.
Cserék: Tobias Knoflach – Maximilian Hofmann, Stephan Auer, Philipp Malicsek, Alekszandar Kosztics, Manuel Martic, Jérémy Guillemenot.
Vezetőedző: Goran Djuricin.

futballEurópa LigaselejtezőFCSB
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek