2019. április 20. szombatTivadar

Úszó Eb: Késely Ajna bronzérmes 1500 méter gyorson

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2018. augusztus 08.

Késely Ajna bronzérmet nyert kedden 1500 méter gyorson a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon. A 16 éves magyar versenyző, aki gyakorlatilag végig a harmadik helyen tempózott, 16:03:22 perces, hatalmas egyéni csúccsal csapott célba. Eddigi legjobbja 16:11:25 volt.

Köhler, Quadarella, Késely - fotó: Európai Úszó Szövetség (LEN)

A délutáni program a leghosszabb táv női döntőjével rajtolt, s ahogyan arra számítani lehetett, az olasz Simona Quadarella és a német Sarah Köhler diktálta a tempót, Késely pedig nagyjából egy testhosszal mögöttük úszott. A táv felénél a két rivális ellépett, de Késely magabiztosan őrizte a dobogós helyét, ráadásul ekkor a résztávot tekintve több mint hat másodperccel volt gyorsabb eddigi legjobbjánál.

Egyre inkább állandósult a sorrend, az olasz csakhamar messze ellépett német ellenfelétől, aki pedig őrizte a két testhossznyi különbséget a magyar úszóval szemben. A végén már csak az volt kérdés, hogy Késely mennyit farag egyéni legjobbjából, végül több mint nyolc másodperccel jobbat úszott, mint tavaly, a Netanyában rendezett junior Európa-bajnokságon.

„Ez sokkal jobban esett, mint tegnap reggel. Próbáltam nem menni az olasszal és a némettel, de belülről végig azt éreztem, mennyire jó lenne tartani velük a lépést. Ugyanakkor tudtam, akkor nem maradna erőm a végére. Nagyon örülök az éremnek, de annak még jobban, hogy nyolc másodpercet tudtam javítani az egyéni csúcsomon” – mondta Késely, aki második érmét szerezte a skót nagyvárosban zajló kontinensviadalon az után, hogy szombaton 800 méter gyorson második lett.

Eredmények: női 1500 méter gyors

Európa-bajnok: Simona Quadarella (Olaszország) 15:51:61 perc
2. Sarah Köhler (Németország) 15:57:85
3. Késely Ajna 16:03:22 

Hosszú Katinka negyedik, Burián Katalin hetedik lett 100 méter háton a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon.

A szám olimpiai bajnoka 59.64 másodperces idővel csapott célba, míg a kimondottan a 200 méter hátra készülő Burián 1:00.05-ös idővel érintette a falat. A fináléba Hosszú a második, míg Burián – egyéni csúccsal – a hetedik idővel jutott be. A döntőben az első hossz egyiküknek sem sikerült kiemelkedően, a fordulásnál egyértelműnek tűnt, hogy Hosszúnak a győzelemre nincs esélye, sőt, az éremszerzésre sem sok.

A háromszoros ötkarikás bajnok klasszis aztán a hajrában óriási csatában volt a harmadik helyért, ám az olasz Carlotta Zofkova három századdal előbb csapott a célba. Burián a hétfői egyéni rekordjától négy századdal elmaradva lett hetedik.

Női 100 méter hát
Európa-bajnok: Anasztaszija Feszikova (Oroszország) 59.19 mp
2. Georgia Davies (Nagy-Britannia) 59.36
3. Carlotta Zofkova (Olaszország) 59.61
4. Hosszú Katinka 59.64
...7. Burián Katalin 1:00.05

MTI

úszásKésely Ajna
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek