2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Simona Halep kiharcolta első GS-trófeáját

 utolsó frissítés: 17:10 GMT +2, 2018. június 11.

A párizsi salakon, kedvenc borításán és különleges helyszínen nyerte meg Simona Halep pályafutása első Grand Slam-tornáját. A Roland Garros női egyesének szombat délutáni döntőjében a román világelső szetthátrányból fordítva győzte le az amerikai Sloane Stephens-t, a US Open tavalyi bajnokát. Eredmény: 3:6, 6:4, 6:1.    

Halep harmadik döntőjét játszotta a francia nyílt teniszbajnokságon, de az előző kettőről nem voltak szép emlékei, hiszen egy éve Jelena Ostapenkótól, 2014-ben Marija Sarapovától szenvedett vereséget, mindkét alkalommal háromszettes csatában. Most is a maximális játszmában dőlt el a finálé, a Philippe-Chatrier pályán rendezett mérkőzés 123 percet tartott.

Stephens nem csinált semmi extrát az első szettben, mégis ő került előnybe. Az amerikai nagyon nyugodtnak tűnt, stabilan teniszezett az alapvonal mögül, miközben Halep már a második adogatójátékát elbukta, majd a női teniszben gyakori azonnali visszabrék nem sikerült.

Bár Stephens 4–1-re vezetett, nem mondhatjuk, hogy könnyedén behúzta a játszmát, meg kellett dolgoznia a szettelőnyért. Az utolsó gémben Halep bréklabdát harcolt ki, de ezt mentette Stephens, aki 40:40 után lezárta az első felvonást saját adogatásán.

Ismerve Simona Halep küzdőszellemét, sejthető volt, hogy mindent meg fog tenni az egyenlítésért, de a második szett elején nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt tervezte. Egy hosszú játék után Stephens elvette az adogatását, aztán a floridai versenyző hozta a sajátját: Halep 2–0-nál óriási bajban volt, de sikerült agresszívebb teniszre váltania, és úgy tűnt, riválisa kezd kifogyni az üzemanyagból.

Halep egymás után négy játékot megnyerve jött vissza meccsbe, 4–2-nél viszont megajándékozta az amerikait: a világelső egyetlen pontot sem csinált a szerváján, s aztán fogadóként sem ment neki a játék, így újra nyitottá vált a játszma. Szerencséjére Stephens is felült a hullámvasútra, az afroamerikai teniszező nem tudta kihasználni a nagy lehetőséget, Halep ha nehezen is, de kiharcolta a döntő szettet…

…Amit már ő kezdhetett lélektani előnyből, ráadásul erőnlétileg is jobban állt. Az eredmény azt sugallja, hogy Halep könnyedén hozta a harmadik játszmát, ami nem teljesen igaz. Majdnem minden játék szoros volt, de rendre a konstancai sportoló hozott jó döntéseket a kritikus pillanatokban. 3–0 után másodjára is brékelte Stephens-t, innen pedig nem volt visszaút az amerikainak. A US Open címvédője 5–0-nál tudott szépíteni az eredményen, de a közönség támogatását élvező Halep végül megnyerte élete első Grand Slam-tornáját.  

Embed from Getty Images

„Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!”

„Mindenkinek köszönöm a támogatást. Csodálatos volt. Az utolsó gémben lélegezni sem tudtam. Megtettem, amit tudtam. Elképesztő. Erről a pillanatról álmodozom, amióta elkezdtem a teniszt. Örülök, hogy a Roland Garroson sikerült. Párizs egy különleges város számomra. Sloane nagyon jó és erős játékos, nehéz elleni játszani.

Megható, hogy győztesként tarthatom meg itt ezt a beszédet. Azt szerettem volna, hogy ezt a trófeát itt, Franciaroszágban szerezzem meg. Köszönöm mindenkinek! Gratulálok Sloane-nak, nagyszerűen játszott. Biztos vagyok benne, hogy sok döntőben fogsz még a jövőben szerepelni. Köszönöm Darrennek és mindenki másnak! Ez alatt a két hét alatt végig éreztem a támogatásotokat. Remélem, a jövőben még legalább egy döntőt játszhatok itt. Köszönöm mindenkinek, találkozunk jövőre” – mondta karrierje legnagyobb diadala után a román teniszező.

Az, hogy Simona Halep marad a világelső már a Garbine Muguruza elleni elődöntőt követően eldőlt. Amint arról beszámoltunk, Halep 6:1/6:4-es sikerrel jutott túl a pozícióját fenyegető, Venezuelában született spanyol vetélytársán. A hétfőn frissülő WTA-rangsoron Halepnek 7970 pontja lesz, 1225 egységgel több, mint a második helyet megőrző Caroline Wozniackinak, aki a januári Australian Open döntőjében, emlékezetes csatában múlta felül Halepet. A harmadik helyen továbbra is Garbine Mugurza fog állni, míg párizsi döntőbe jutásával Sloane Stephens a tizedik helyről felfejlődik a negyik pozícióig.  

Roland Garros, női egyes, döntő

Simona Halep (1.)–Sloane Stephens (10.) 3:6, 6:4, 6:1
Ász: 1–1
Kettős hiba: 0–1
Első szerva: 60/79 (75 százalék)–61/81 (75 százalék)
Nyerők: 18–16
Ki nem kényszerített hibák: 26–39
Megnyert pontok: 85–75

Roland GarrosSimona Haleptenisz
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek