2019. január 23. szerdaZelma, Rajmund

Harmadik döntőjét játssza a Garroson Simona Halep

 utolsó frissítés: 20:45 GMT +2, 2018. június 07.

Egy nagyon sima első és egy kiegyensúlyozott második szett után Simona Halep bejutott a Roland Garros női egyesének döntőjébe. A WTA-világranglistán éllovas román teniszező a négy között Garbine Muguruzát győzte le 1 óra 34 perc alatt 6:1/6:4 arányban.

Halep pályafutása során csak másodszor nyert spanyol riválisa ellen, első sikerét szintén salakon jegyezte a 2015-ös stuttgarti tornán. A csütörtöki találkozó előtt Muguruza négy alkalommal volt jobb Halepnél, de mindannyiszor kemény pályán múlta felül román riválisát.

Ellentmondás nem tűrően kezdte az első szettet Halep, háromszor is brékelte riválisát, így nagyon gyorsan elhúzott 5–0-ra. Ugyan mindkettőjük játékán érezhető volt a feszültség, de a román lány agresszívabban és koncentráltabban játszott, megérdemelten vezetett. Az viszont már az első szett végén kiderült, hogy nem fogja könnyen megadni magát a spanyol, egy bréket még visszavett a vége előtt, 6–1 lett az eredmény.

A második szettet elején 1–1-es állásnál Muguruza elvette Halep adogatását, majd hozta a sajátját, 1–3 volt a spanyolnak. Utána kiegyenlített játékkal sokáig haladtak fej-fej mellett, 2–3, 2–4 volt az állás. 3–4-re vezetett Muguruza, amikor Halep magasabb tempóba kapcsolt, és sikerült visszavennie az elvesztett adogatójátékot.

Ez után következett a mérkőzés legfontosabb, mintegy negyedórás játéka, Halep adogatott, de spanyol lányon is látszott, hogy nagyon akarja azt a döntőt, három bréklabdát is kiharcolt. Többszöri egyenlő után végül hozta a játékát Halep, és ez mintha megtörte volna a 2016-os Roland Garros női egyes bajnokának lendületét. Három brék- és mérkőzéslabdához jutott Halep, és rögtön az elsőt ki is használta azzal, hogy hosszút ütött Muguruza. 6-4 lett a második szett vége.

"Nagyon boldog vagyok, hogy kaptam még egy esélyt döntőt játszani itt, a kedvenc Grand Slam-tornámon. Megpróbálom a legjobbamat" – mondta a mérkőzés után Halep, akinek a győzelmével az is eldőlt, hogy a jövő héttől is ő vezeti a világranglistát. 

A konstancai játékos a felnőttek között harmadjára jutott be a párizsi Grand Slam-torna döntőjébe, az előző kettőt elveszítette, 2014-ben Marija Sarapovától, tavaly pedig Jelena Ostapenkótól kapott ki a fináléban. Ezeken kívül még egyszer játszott Grand Slam-döntőt, idei Australian Openen, akkor három szettben maradt alul a dán Caroline Wozniackival szemben.

A szombati döntőben Sloane Stephensszel játszikaz amerikai-amerikai elődöntőben a 2017-es US Open-győztese 6:4/6:4-re múlta felül Madison Keys-t. 

Halep és Stephens eddigi hét egymás elleni mérkőzéséből ötöt a román világelső nyert meg, az amerikai játékos két próbálkozásból salakon egyszer sem tudott Halep fölé kerekedni.

Simona HalepWTARoland Garros
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek