2024. március 29. péntekAuguszta

Hivatalosan is átadták a kézdivásárhelyi műjégpályát

 utolsó frissítés: 22:02 GMT +2, 2018. március 04.

Európa egyik legszebb és az ország legkorszerűbben felszerelt műjégpályáját avatták fel hivatalosan is Kézdivásárhelyen. A korcsolyapályát december 21-étől már birtokba vették a céhes város lakói és sportolói, a mostani kétnapos avatóünnepség azonban jó alkalmat teremtett arra, hogy jégkorong és műkorcsolya bemutatót, barátságos hoki mérkőzést, koncertet és jégdiszkót is szervezzenek.

A szombat este tartott gálán Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere a jégpálya építésének történetét vázolta, felidézve, hogy 12 évvel ezelőtt Török Sándor volt városvezető és az akkori helyi tanács bátor döntésének eredményeként kezdték meg az építkezést, ha ez nem történt volna meg, ma nem lehetne ünnep. Megköszönte mindazoknak a segítségét, támogatását, akik hozzájárultak, hogy ez az "ékszer" Kézdivásárhelyen megépülhessen.

Megértő összefogás eredménye ez a műjégpálya, emelte ki köszöntőjében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. "Volt egy jó ötlet, ehhez társult egy erőteljes civil összefogás a hokisok részéről, volt és van jelentős támogatás a helyi és megyei önkormányzattól, volt és van politikai és anyagi támogatás az RMDSZ Bukarestbe küldött politikusai részéről. A megértő összefogás pedig azt jelenti, hogy volt türelmünk egymáshoz, mert egy olyan országban élünk, ahol az igényeinknél lassabban történik a kivitelezés. Tehát megköszönöm a kézdivásárhelyieknek, hogy volt türelmük megvárni a kivitelezés végét, mint ahogy látszik: megérte. Használják, használjuk mindannyiunk örömére" – fogalmazott a megyei önkormányzat elnöke, aki egyik szorgalmazója volt a korszerű kézdivásárhelyi jégpálya megépítésének.    

"Nem lesz mindenkiből profi hokis és műkorcsolyázó. De azt gondolom, aki megtanult korcsolyázni és a jégen állni, az az életben is meg tud állni két lábon" – adott hangot meggyőződésének Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Ünnepi köszöntőjében kifejtette: a csíkkarcfalvi és a brassói után a kézdivásárhelyi műjégpálya a harmadik az országban, amelyet a román kormány támogatásával fejezhetnek be. A néhány éve elkezdett programmal korcsolyázáshoz és hokizáshoz szükséges feltételeket kívántak teremteni, de ennél többet is: hálózatot a fiatalok számára – tette hozzá.

A beruházásokat folytatni szeretnék, a következő időszakban a gyergyószentmiklósi, majd a marosvásárhelyi műjégpálya befejezése következik, Kelemen Hunor reméli, az Országos Beruházási Társaság (CNI) támogatásával. "Az általunk elképzelt, sokak által megálmodott programban 10 ezer gyermek korcsolyázik jelenleg, de további terveink vannak" – összegzett az RMDSZ elnöke.

Az eseményen jelen volt Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes, fejlesztési miniszter és Ioana Bran ifjúsági és sportminiszter is

A hivatalos avatóünnepségen ISK Csíkszereda műkorcsolya bajnokai, valamint a kézdivásárhelyi műkorcsolya tehetségei is közreműködtek. A szombati programot a HC Bikák és a Felcsík Hockey jégkorong mérkőzése zárta.

A kézdivásárhelyi műjégpályát 2006-ban kezdték el építeni a sportcsarnok szomszédságában, 2009-ben pénzhiány miatt leálltak a munkálatokat, 2016 januárjától folytatták az építkezést, tavaly december 21-étől a nagyközönség és a sportolók birtokba vehették az ország legkorszerűbb fedett korcsolyapályáját.

A létesítményt a Román Jégkorongszövetség előírásai alapján építették meg, nemzetközi mérkőzések lebonyolításához is alkalmas. A legkorszerűbb technikával és technológiával szerelték fel, ami lehetőséget biztosít arra, hogy – ha igény van rá – tizenkét hónapon keresztül működhessen. A lelátó 550 férőhelyes, a játéktér felülete 1 745 négyzetméter. A műjégpálya 5 220 négyzetméteres. A háromszintes létesítmény korszerű öltözőket, orvosi rendelőt, étkezdét, raktárhelyiségeket is kapott, valamint konferenciatermet is kialakítottak benne. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek