2024. március 29. péntekAuguszta

Rendesen megnehezítik a magyar és román csapatok bejutását a Bajnokok Ligájába

 utolsó frissítés: 17:35 GMT +2, 2018. február 27.

Az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) kedden közzétette két legfontosabb sorozatának, a Bajnokok Ligájának, valamint az Európa-ligának az új, 2018/2019-es szezontól érvényes lebonyolítási szabályait.

A legnagyobb változás, hogy az eddigi 22 csapat helyett nyártól már 26 csapat kerül be automatikusan a Bajnokok Ligája csoportkörébe, vagyis az eddigi 10 helyett mindössze 6 helyre tartanak nyártól selejtezőt. Ez feltételezhetően inkább az olyan bajnokságok csapatainak rossz hír, ahonnan nem lehet kiharcolni a közvetlen indulás jogát a legrangosabb európai kupaküzdelemben - ilyen a magyar és a román bajnokság is.

A másik legfontosabb módosítás, hogy a következő idénytől változik a BL mérkőzéseinek kezdési időpontja, az eddig megszokott 21:45 helyett 19:55-kor és 22 órakor kezdődnek, vagyis napi két idősávban is lesznek meccsek.

De visszatérve az új lebonyolítási rendszerhez, annak nyertesei inkább az erősebb bajnokságok, mint a spanyol, angol, német vagy olasz. Az új szabályok értelmében ugyanis a következő futballidénytől az európai bajnokságokat rangsoroló úgynevezett UEFA koefficiensek alapján felállított sorrendben az első négy bajnokságból négy-négy csapat, az ötödik és hatodik bajnokságból két-két csapat indul. Vagyis, 2018 nyarától a hat legerősebb bajnokság a Bajnokok Ligája főtábláján szereplő 32 csapatból 20-at fog már adni.

A gyengébb bajnokságok győzteseink az esélyeit pedig még jobban csökkenti, hogy a 7-10.-ként rangsorolt bajnokságok győztesei is közvetlen indulási jogot nyernek majd.

Ráadásul, a Bajnokok Ligája, illetve az Európa-liga győztese is közvetlen indulási jogot nyer, ami szintén nem a román (20. a koefficiensek alapján) vagy magyar bajnokság (36.) csapatainak esélyeit növeli.

Így pedig a selejtezőkön valószínűleg jó nagy lesz a tülekedés a fennmaradt 6 selejtezős helyre. Az előző évekhez hasonlóan a bajnokcsapatok és a nem bajnokcsapatok ágán zajlanak majd a selejtezős küzdelmek, előbbiben 4, utóbbiban mindössze 2 csapat harcolhatja ki a részvételt.

A selejtezőkben a legfontosabb változás, hogy ezentúl bármelyik selejtezős körben esik ki egy csapat, automatikusan átkerül az Európa-liga selejtezőibe. Eddig csak a BL utolsó selejtező köréből kieső csapatok folytathatták küzdelmeiket az Európa-ligában.

Ami a selejtezők konkrét lebonyolítását illeti, lesz majd egy előselejtező a négy leggyengébb bajnokság nyertesének, majd három selejtezőkörben, illetve egy úgynevezett playoffkörben folytatódnak a kijutásért zajló küzdelmek. A magyar és román bajnokságból származó résztvevők azért is vannak nehéz helyzetben, mert a magyar bajnoknak már rögtön az előselejtezőt követő első fordulóban részt kell vennie, a román bajnok pedig már a második körben csatlakozik.

Az Európa-liga továbbra is 48 csapatos marad, amelybe automatikusan 17 csapat tudja kiharcolni a közvetlen bejutást a bajnokságokban elért eredmények alapján. A 17 klubhoz a BL nem bajnoki ágának harmadik fordulójából és a playoffból kieső hat, valamint a bajnoki ág playoffjából kiesett négy csapat csatlakozik. A fennmaradó 21 helyért EL-selejtezőben játszhatnak a csapatok. Az EL-selejtezőiben fontos változás, hogy a BL-selejtezőkből kieső csapatok külön ágon, egymással szemben tudják kivívni az indulás jogát. (nso, index, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek