2024. március 29. péntekAuguszta

Döntőbe jutott a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó, de azért nem minden ennyire rózsás

 utolsó frissítés: 16:17 GMT +2, 2018. február 13.

Magabiztos versenyzéssel jutott a magyar férfi váltó döntőbe az rövidpályás gyorskorcsolya 5000 méteres váltóversenyének döntőjébe. A Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor összetételű magyar váltó a dél-korai csapat mögött a második helyen értek célba, de nem is volt értelme kockáztatniuk egy előzést a végén, mert egy pillanatig sem volt veszélyben a továbbjutások, a futamban harmadik amerikai váltó ugyanis 2 másodperccel volt lemaradva tőlük. A magyarok hátránya a dél-koraiakhoz képest 35 századmásodperc.

A második helyen váltanak a magyarok (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A jövő csütörtöki, február 22-i döntőben a dél-koreaiak mellett a kínai és a kanadai csapat lesz a magyarok ellenfele. 

Nem ment viszont ma a magyar short trackes lányoknak. Keszler Andrea és Jászapáti Petra is kiesett a rövidpályás gyorskorcsolya női 500 méteres versenyszámának a negyeddöntőjében. Mindkét versenyző továbbjutása a az 500 méteren különösen fontos rajtnál ment el. Keszler Andreát a brit Elise Christie és a kanadai Kim Boutin is lerajtolta, de a kanadai bevágása lehet különösen fájó, hiszen a rendszerint hátrányosabb külső pályáról vágott be Keszler elé, és utána már nem volt esélye a továbbjutásra a magyar versenyzőnek. 

Keszler Andrea a negyeddöntőbe  (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Jászapáti Petra a négyes, legrosszabbnak számító pályáról indult, és sajnos a rajtnál nem sikerült senkit leelőznie, és bár a végén már nagyon jól jött, mindössze 2 századra maradt el az olasz Martina Valcepinától, de így is csak a negyedik helyet sikerült megszereznie a futamában. A számot végül nagy meglepetésre az olasz Arianna Fontana nyerte, a holland Yara van Kerkhof lett a második, míg a kanadai Kim Boutin a harmadik. A döntő krónikájához hozzátartozik, hogy a másodikként beérkező dél-koreai Choi Minjeongot lökésért kizárták. 

Jászapáti Petra befutója  (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A férfiaknak a váltó mellett az 1000 méteres táv előfutamait rendezték meg, rögtön az elsőben volt érdekelt Liu Shaoang. Bár jól indult, de a verseny második felében ketten is megelőzték a magyar versenyzőt, aki egy előzésnél meglökte a japán Sakazume Ryosukét, aki emiatt elesett, és mindkettőjüket kisodorta. Végül Liu Shaoangot lökésért teljesen jogosan kizárták. Liu Shaolin Sandor a nem túl nehéznek ígérkező nyolcadik futamban indult, amiben eztán még az is a magyar versenyzőt segítette, hogy az első hibás rajt után kizárták az orosz Pavel Sitnikovot. A három fősre fogyatkozott futamban aztán Liu könnyedén előzte meg a lett Roberto Pukitist és az amerikai J. R. Celskit, és jutott tovább a szombati nyolcaddöntőbe.

Liu Shaoang  (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt) 

A rövidpályás gyorskorcsolyát és a phjongcshangi olimpia esélyeseit itt mutattuk be részletesebben.

olimpiaPjongcsang 2018
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek