2024. március 29. péntekAuguszta

Előnyben a svédek: Kolozsvári CFR–Malmö FF 0–1

Lelátó utolsó frissítés: 00:29 GMT +2, 2018. július 25.

A Kolozsvári CFR hazai pályán egy góllal kikapott a svéd aranyérmes Malmö FF csapatától az UEFA Bajnokok Ligája második selejtezőkörének odavágóján. A keddi mérkőzést élőben követtük.


A Liga 1 címvédője 2008, 2010 és és 2012 után negyedik alkalommal próbál bejutni a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ez egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak, egyrészt időközben megváltozott a sorozat lebonyolítási rendszere, a selejtezőből csak hat csapat kerül főtáblára, másrészt a Kolozsvári CFR nem tartozott a kiemeltek közé a sorsoláson, ami tovább rontja az esélyeket. A „vasutasok” a svéd futball legsikeresebb együttesét, a Malmö FF-t kapták ellenfélnek.

A Malmö Fotbollförening 1910-es alapítása óta 23-szor nyerte meg a svéd bajnokságot és 14-szer a nemzeti kupát is elhódították a kékek, akik 1979-ben – az északi labdarúgóklubok közül egyedüliként – BEK-döntőt játszottak: a müncheni Olimpiai Stadionban rendezett finálét a Nottingham Forrest nyerte 1–0-ra. A Malmönél nevelkedett és itt fejezte be pályafutását Patrik Andersson, itt kezdte karrierjét Zlatan Ibrahimovics, ugyanakkor Jari Litmanen is megfordult a svéd csapatnál. A jelenlegi keretből a csapatkapitány Markus Rosenberg a legnagyobb név, a 35 éves csatár korábban a Premier League-ben (West Bromwich Albion), a Bundesligában (Werder Bremen) és az Ajaxnál is futballozott.

Az MFF-nek viszonylag új edzője van, a német Uwe Röslert 2018. június 12-én nevezték ki a csapat élére, miután Magnus Pehrsonnal az új szezonban gyengén teljesített a csapat. Fontos részlet, hogy a svéd élvonal 2018-as kiírása már tavasszal elkezdődött, a címvédő Malmö 15 forduló után a hatodik 6–4–5–ös mérleggel, illetve 22:20-as gólaránnyal. Rösler a 12. helyről vette át a csapatot a Pehrson távozása után megbízott edzőként tevékenykedő Daniel Anderssontól. A német szakember futballfilozófiája hasonló, mint a Liverpoolt irányító Jürgen Kloppé: kemény játék, gyors átváltás védekezésből a támadásba, s mindez persze nyomasztó letámadással fűszerezve. A Malmönél amúgy a 4–4–2-es játékrendszer van divatban, Rösler is ezt alkalmazta eddigi öt, veretlenül megvívott mérkőzésén.

A nyáron szintén edzőváltáson átesett CFR eddig csak két tétmérkőzést játszott az új idényben. Edward Iordănescu irányításával a kolozsváriak kezdésként 1–0-ra legyőzték az Universitatea Craiovát a román szuperkupában, majd a bajnokság első fordulójában 1–1-es döntetlennel mutatkoztak be az FC Botoșani ellen.

A párharc győztese a harmadik selejtezőkörben a Ludogorec Razgrad/MOL Vidi FC továbbjutójával találkozik. A vesztes átkerül az Európa Liga selejtezőjébe, ahol a boszniai Zrinjski Mostar vagy a máltai Valletta FC lesz az ellenfél.

A keddi mérkőzést montenegrói bíró, Nikola Dabanovics vezeti.

Kezdőcsapatok

CFR (4–1–4–1): Giedrius Arlauskis – Cristian Manea, Paulo Vinícius, Andrei Mureșan, Mario Camora (kapitány) – Ovidiu Hoban – Ciprian Deac, Damjan Djokovic, Emmanuel Culio, Billel Omrani – George Țucudean.
Cserék: Cosmin Vâtcă – Mate Males, Alexandru Păun, Lang Ádám, Alexandru Ioniță, Mihai Bordeianu, Andrei Peteleu. 
Vezetőedző: Edward Iordănescu.

Malmö (4–4–2): Johan Dahlin – Eric Larsson, Lasse Nielsen, Rasmus Bengtsson, Behrang Safari – Arnór Ingvi Traustason, Oscar Lewicki, Anders Christiansen, Sören Rieks – Markus Rosenberg (kapitány), Carlos Strandberg.   
Cserék: Fredrik Andersson – Romain Gall, Bonke Innocent, Marcus Antonsson, Andreas Vindheim, Franz Brorsson, Samuel Adrian.
Vezetőedző: Uwe Rösler.

Elkezdődött a mérkőzés, a fehér mezben játszó hazaiak végezték el a kezdőrúgást, a vendégek fekete szerelésben léptek pályára. Érdekesség, hogy az első passz után kialudtak a fények, vacakol a világítás a stadionban.

fotó: Manases Sándor

Több mint ötven svéd drukker érkezett Kolozsvárra, de a kolozsváriak keménymagjában sincsenek sokkal többen. Egyelőre a kék mezes rajongók szurkolnak hangosabban.

Az első tíz percben a Malmö játékosai birtokolták többet a labdát, a CFR elég óvatosan kezdett. Komolyabb helyzet még egyik kapunál sem alakult ki. 

A Malmö kezdőjében ott találjuk az izlandi Traustasont, aki az orosz vb-re is utazott, igaz csak a horvátok elleni meccsen állt be, csereként. 

Végre egy kapura lövés. A 20. percben Strandberg lopta el a labdát Culiótól, majd távolról próbálkozott, Arlauskis nem túl magabiztosan, de hárított. És ahogy ezt leírtuk, Rosenberg is elengedett egy lövést, láthattunk egy újabb védést.

fotó: Manases Sándor

Szögletet harcolt ki a CFR, Deac beadására Vinícius emelkedett, a brazil hátvéd a kapu fölé fejelt, továbbra is 0–0 az állás, a 28. percben járunk. 

A Malmö eddig kétszer jutott be a BL-csoportokba, a 2014/15-ös és a 2015/16-os idényben. Reméljük a sorozat nem folytatódik.

Nagy hiba Viníciustól, aki elrontott egy könnyű passzt a saját térfelén. A Malmö tízese, Strandberg nem tudta kihasználni az ajándéklabdát, a jobb oldali kapufa mellett ment el a lövés.  

A 45. percben Strandberg megszerzi a vezetést a svédeknek, a fiatal csatár lövésébe beleért Arlauskis, de nem tudta megakadályozni a gólt. Félidőben 0–1.

fotó: Manases Sándor

Cserélt a szünetben Iordănescu, Djokovic meccsének vége, helyette Ioniță érkezett. Közben már zajlik a második félidő.

Sören Rieks hagyott ki nagy helyzetet az 55. percben, a dán szélső Arlauskis lábát találta el.

Deac szabadrúgásból beívelt labdáját kiöklözi Dahlin. Újabb csere a CFR-nél, Mate Males jött be, Hobant váltotta.

Ioniță került volna ziccerbe, ha nem veszi át túl hosszan Omrani nagyszerű passzát. Ez óriási lehetőség lehetett volna. 

Omrani kapta a mérkőzés első sárga lapját a 71. percben.

Kevesebb mint húsz perc maradt hátra a meccsből, a CFR játéka sehogy sem akar összeállni, vereség esetén nehéz helyzetből várná Edi Iordănescu csapata a malmöi visszavágót.

fotó: Manases Sándor

Omrani után Camora is kapott egy sárgát, a CFR edzője pedig elhasználta utolsó cseréjét: Deac le, Păun be. Közben a svédek kapusa időhúzással szerzett magának sárga lapot.

Males próbált szerencsét kb. 25 méterről, lövése azonban nem volt elég pontos. A svédek mind a tíz mezőnyjátékossal védekeznek és sikeresen őrzik az egygólos előnyt. 

Ioniță kapáslövése fölé szállt, négy perc lesz a hosszabbítás.

Vége a meccsnek, a svéd bajnok 1–0-ra győzött Kolozsváron, a visszavágót egy hét múlva, augusztus elsején rendezik Malmöben.

futballUEFA Bajnokok LigájaselejtezőKolozsvári CFR
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk