2024. március 29. péntekAuguszta

Szerencsét hoztunk a magyar hokisoknak – helyszíni beszámoló Budapestről

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 00:11 GMT +2, 2018. április 27.

A budapesti jégkorong-világbajnokság óriási buli, főleg, ha a magyar válogatott játszik. Ott voltunk a Papp László Sportarénában, és több ezer lelkes rajongó társaságában kiszurkoltuk a Tolvanen-csapat első góljait, illetve pontjait. Az olaszok legyőzése után lehet reménykedni a feljutásban.


A budapesti hoki-vb-t már régóta bekarikáztuk a 2018-as sportnaptárban, mint kiszállási lehetőség, ugyanakkor a fokozott érdeklődés miatt nem lehettünk teljesen biztosak a dolgunkban. Nemcsak a magyar szurkolók kapkodták el a jegyeket, bérleteket, hanem a médiamunkások is nagy érdeklődést mutattak az egyhetes torna iránt. Aztán április közepén megnyugodhattunk, mivel nagyszerű hír érkezett a Magyar- és a Nemzetközi Jégkorong Szövetségtől:

“Ezúton tájékoztatunk, hogy a 2018. április 22 és 28 között a Papp László Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő 2018-évi Divizíó I/A jégkorong világbajnoksággal kapcsolatban igényelt akkreditációd az MJSZ és az IIHF is elfogadta” - írta emailen az esemény sajtófőnöke.

Fotó: Mudra László/MJSZ

A vb nyitónapjáról még lemaradtunk, hétfőn viszont már a helyszínen izgultuk végig a magyar-olasz csatát. Az esti meccsre a Szlovénia–Lengyelország találkozóval melegítettünk be, az érdeklődést pedig jól mutatja, hogy a sajtószektorban csak nehezen kaptunk helyet az asztaloknál. A külföldi újságírók mellett szurkolók is voltak szép számmal az arénában, a meccshangulatot pedig egy eléggé hangos lengyel csoport szolgáltatta.

Igaz, a drukkolás nagyjából kimerült a “polska, polska!” rigmusban, majd a lengyel-magyar barátság jegyében a piros-fehér tábor rákezdett néhányszor a “Ria-Ria-Hungáriára” is.

A budapesti hokihét eddigi legnagyobb szenzációja a szlovénok gyenge szereplése. A “hiúzoknak” becézett válogatott tavaly még a 16-os elitcsoportban szerepelt, valamint a phjongcshangi olimpián is részt vett – a kazahok mellett Budapesten ők pályáztak a legnagyobb esélyekkel az első két feljutást jelentő helyre.

Az NHL-es sztárját, Anže Kopitart nélkülöző szlovén csapat kezdésként – óriási meglepetésre – kikapott a brit együttestől, majd a második játéknapon a lengyelek is átmentek a finn Kari Savolainen vezette társaságon. A szlovénoknak sebesség terén talán volt némi pluszuk a lengyelekhez képest, de utóbbiak kapusa remek formában védett. A lengyelek ráadásul hatékonyan támadtak, így végül teljesen megérdemelten nyertek, 4:2-re. Ezzel kijavították az első fordulóban elszenvedett kudarcot, amikor előnyről kaptak ki az olaszoktól.

A magyar válogatott az orosz bázisú nemzetközi ligában (KHL) edződő kazahok ellen nyitotta a vébét. Sofron Istvánék gólnélküli első és második harmad után végül 3–0-ra kikaptak, ezzel együtt a finn szövetségi kapitány elégedetten nyilatkozott csapata játékáról

„Gratulálok a kazah válogatottnak, egy jó csapat, amely kemény ellenfélnek bizonyult, és nehéz meccset játszottunk vele. Az ellenfél nagyszerűen játszott a harmadik harmadban, ez volt a különbség a meccsen. Az első két harmadban talán még jobbak is voltunk, többet lőttünk kapura. Túl sok kiállítást kaptunk, hármat az utolsó harmadban, és hátrányban nehéz volt játszani. Lőtt gólok nélkül nem lehet meccset nyerni, ebben javulnunk kell, de ezt leszámítva elégedett vagyok a csapattal” – értékelt a látottakat a finn edző.

Ismerve a kazahok erejét, az első vereség talán bele is fért, hétfőn azonban nagyon kellett egy jó eredmény a szintén hárompontos olaszokkal szemben. A képlet valahogy így nézett ki: ha a magyar csapat nyerni tud – lehetőleg a rendes játékidőben – versenybe kerül a feljutásért, ellenkező esetben a kiesés veszélyezteti a fiúkat. A jégkorong-vb ezen a szinten azért nagyon élvezhető, mert a csapatok közel állnak egymáshoz, ami a játéktudást illeti, sokszor az utolsó napokon szokott véglegesen eldőlni a feljutás.

A magyar hokidrukkerek arról híresek, hogy fergeteges hangulatot varázsolnak a lelátón, bárhol is játsszon a nemzeti csapat. Bevalljuk, részben azért utaztunk a magyar fővárosba, hogy élőben is megtapasztaljuk ezt a bizonyára sokak által irigyelt drukkolást. Cseppet sem kellett csalódnunk, azt kaptuk, amire számítottunk: egy felejthetetlen közösségi élményt.

Fotó: Mudra László/MJSZ

Ehhez hozzájárultak a sportág erdélyi rajongói is, Székelyföldről, különösen Csíkszeredából érkeztek sokan Budapestre. Az arénában a kék-fehérbe öltözött szurkolók többsége nem olaszul beszélt, hanem a román bajnokságban és a kupában diadalmaskodó, az Erste Ligában bronzérmes Sportklubnak szorít. A székely zászló is elmaradhatatlan kelléke a magyar jégkorong-válogatott mérkőzéseinek, amúgy a mostani  magyar keretben egyetlen olyan hokis van, aki Erdélyben született, a csíki származású Sofron István.

Hogy miért annyira különleges a hangulat a magyar válogatott mérkőzésein? Elsősorban a széles szurkolói repertoár miatt. A kedvencünk például a mérkőzések végére tartogatott “Érik a szőlő...” kezdetű népdal, amit egészen egyedi érzés ebben a környezetben hallanni. Ezen kívül a szurkolást egyszerű, könnyen megjegyezhető, de változatos rigmusokból áll, na és persze a klasszikus Republic-sor sem hiányozhat a palettáról, a magyar gólok esetén. Szerencsére többször is felcsendült a Még, Még, Még, Még, Még...

Fotó: Mudra László/MJSZ

Maga a mérkőzés izgalmasan alakult. Az olaszok szerencsés góllal kerültek előnybe a negyedik percben, majd a harmad második felében a kapuvasat is eltalálták. Amúgy a magyar válogatott egyik nagy erőssége a kapusposzt, a Minnesota Wild farmcsapatában, a Rapid City Rushban védő Vay Ádám stabil teljesítménnyel nyújt biztonságot a csapatnak. A támadók is tették a dolgukat, a második harmadik elején Sofron István remek asszisztot adott a kanadai-magyar Andrew Sarauernek, aki megszerezte a magyarok első gólját a hazai rendezésű vb-n.

A házigazdák később emberelőnyben adták el a korongot a saját harmadukban, ezt a szarvashibát a kékektől Thomas Larkin használta ki. Folytatódott az emberelőny, a csapatkapitány Vas János pedig jól tette bele a botját egy középre érkező korongba. 2–2-ről kezdődött a harmadik harmad, de nem tartott ki sokat ez az eredmény, a magyar drukkerek nagy örömére: Sebők Balázs, a finn KalPa támadója a 42. percben meglepte egy lövéssel a takarásban levő Andreas Bernardot, az olaszok kapusát. Bár még sok volt hátra, a magyar válogatott a szurkolók segítségével kitartott a végéig és három hatalmas pontot szerzett.

Az elmúlt években Budapest kétszer is otthont adott a divízió 1-es jégkorong-világbajnokságnak, így egyáltalán nem meglepő a szervezés magas színvonala. A meccs alatt végig úgy éreztük magunkat, mintha A-csoportos vébén lennénk. Csúszka, a magyar válogatott jegesmedvéről mintázott kabalafigurája az első perctől az utolsókig szórakoztatta a nézőket, nagyon elemében volt. Az óriáskijelzőn minden fontos meccsszituációt azonnal visszajátszottak, de jól működött a szünetekben alkalmazott interaktív játék is, amikor a kiszemelt nézők emotikonokat kellett utánozzanak. A szurkolók ugyanakkor jól szórakazhattak a szurkolói faluban is, ami számos lehetőséget kínál a kikapcsolódásra.

Divízió 1/A jégkorong-világbajnokság, Budapest – második nap

Olaszország–Magyarország 2–3 (1:0, 1:2, 0:1)
gól: Traversa (5.), Larkin (32., emberhátrányból), ill. Sarauer (22.), Vas (33., emberelőnyből), Sebők (42.)

Egy másik hétfői mérkőzésen: Szlovénia–Lengyelország 2–4

Kedden játsszák: Kazahsztán–Nagy-Britannia (17.00)

jégkorongbudapesti hoki-vb
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk