2024. március 29. péntekAuguszta

Ilyen volt a Kolozsvári CFR első címvédése – helyszíni beszámoló, fotókkal

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 16:02 GMT +2, 2019. május 14.

Nézőcsúcs-gyanús rangadó a Craiovával, különleges koreográfia, vitatható bírói ítéletek. És egy tizenegyes-gól, amely meghozta a Kolozsvári CFR ötödik bajnoki elsőségét, illetve első címvédését.


A románfutball-szakértők közvéleménye az utóbbi időben egyetértett abban, hogy a Kolozsvári CFR már nem bukhatja el a bajnoki címet. Kedvező eredmények esetén már a nyolcadik fordulóban eldőlhetett volna az első hely sorsa, a rivális FCSB azonban nem botlott Craiován, de mivel a listavezető kiütötte idegenben az Astra Giurgiut, maradt az ötpontos különbség a két csapat között.

A szombati játéknapon a Sepsi OSK kisegíthette volna a címvédőt, a motivációhiánnyal küszködő piros-fehérek viszont képtelenek voltak feltartani a bukarestieket Hadnagy Attila búcsúmeccsén. A kategorikus vendéggyőzelem azt jelentette, a CFR döntőnek is beillő rangadót játszhat vasárnap az U Craiovával.

fotók: Manases Sándor

Egy pont – mindössze ennyi kellett a vasutasoknak, akik a klub történetének ötödik liga 1-es elsőségét készültek bebiztosítani. Jó esély mutatkozott legalább egy döntetlenre, több okból is: egyrészt a CFR játékoskerete erősebb a Craiováénál, a kolozsvári csapat drukkerrei, szimpatizánsai az aktuális forma miatt is bizakodhattak, ugyanakkor a kék-fehéreknél olyan fontos labdarúgók hiányoztak, mint Nicușor Bancu vagy Elvir Koljic. Dan Petrescunak mindenki rendelkezésére állt az alapemberek közül, bár a bajnokság góllövőlistáját vezető George Țucudean a cseréket erősítette.

A várakozásoknak megfelelően óriási érdeklődés övezte az összecsapást, ünnepi hangulat uralkodott a lelátón, majd kevéssel a rajt előtt bordó-fehérbe borult a fellegvári stadion: a különleges élőképen a hazai klub neve és alapítási éve rajzolódott ki. A hazai szurkolók mindezt történelmű hangulatú molinókkal fejelték meg, a nagy múltú Kolozsvár előtt tisztelegve. A mintegy ötvenfős vendégtábor is kifeszített egy-két transzparenst a következő feliratokkal: „Többet érdemelnénk!” és „Legyen becsületesség!”.

A sajtószektor közelében Eugen Neagoe, a Sepsi OSK korábbi mestere is feltűnt. A hírek szerint az 51 éves szakvezetőt hamarosan vezetőedzőnek nevezhetik ki nevelőklubjánál, ő tűnik a legesélyesebbnek a posztra.

A CFR-Craiova rangadót az az Ovidiu Hațegan játékvezette, aki pár nappal korábban még a Chelsea–Eintracht Frankfurt Európa Liga-elődöntőben fújta a sípot Londonban. Az aradi bíró gyorsan a figyelem központjába került. A hazaiak letámadása jól működött és a 9. percben Boli be is gyötörte a kapuba a labdát Deac szabadrúgását követően, de Hațegan szabálytalanságot ítélt. A közönség azonnal felhördült, majd gyorsan lecsillapodott, amikor Hațegan a tizenegyespontra mutatott Kelic lökésénél, illetve Păun esésénél. Mindkét ítélet vitatható volt, ez viszont a lényegen már nem változtat: Culio magabiztosan belőtte a könnyedén befújt büntetőt, vezetéshez jutott a CFR!

A gól után valaki a nézőtérről lézerrel igyekezett megzavarni a vendégek olasz kapusát, Pigliacellit, a hangosbemondónak kellett figyelmeztetnie a bunkó nézőt, aki szerencsére leállt. A 25. percben Bordeianu életerős löketénél mentett nagyot Pigliacelli. Djokovic begyűjtötte a mérkőzés első sárga lapját, Fedele szabadrúgását csak félig-meddig blokkolta a fal, így Arlauskison volt a sor, hogy Cristea próbálkozásánál megmutassa, hogyan működnek a reflexei. A litván kapus tette a dolgát, a CFR pedig minimális előnnyel vonult az öltözőbe.

A második félidő elején Omrani fejelte a kapuba Deac szabadrúgásból beívelt labdáját, a francia támadó viszont kissé elsiette a rajtot, a partjelző jogosan emelte a zászlót.

A lelátóról időközben folyamatosan zúgott a „Bajnok a csapat, bajnok a csapat”! rigmus román verziója, amelyről az E-Type holland-belga Európa-bajnokságra készült slágere, az örökzöld Campione 2000 ugorhat be a rutinosabb focirajongóknak.

A csereként beállt Fortes elronthatta volna a bulit az 55. percben, de Arlauskis újabb bravúrt mutatott be a portugál középcsatár közeli fejesénél. Az utolsó félórában a vasutasok az eredmény megtartására törekedtek, az Omrani helyett becserélt Țucudean pályára lépését nagy örömmel fogadták a nézők, de a gólkirály-jelöltnek nem volt komolyabb lehetősége, hogy találatai számát növelhesse, neki is sokszor vissza kellett lépnie a saját térfélre.

A Craiova a végjátékban több egyenlítési lehetőséget is elszalasztott, Cicâldău szabadrúgása kevéssel fölé szállt, aztán a vendégek tízese egy szögletnél tévesztette el a célpontot. A hosszabbításban Hoban lökte fel Bărbuț-ot a tizenhatosban, a bordó mezesek megúszták a tizenegyest. A következő sarokrúgásnál Kelic nem tudta bevenni Arlauskis kapuját ideális helyzetből, ahogy Mateiu is elhibázta a befejezést. Az utolsó lehetőség Baicu előtt adódott, a fiatal szélső teljesen elhibázta a lövést, Hațegan pedig a 90+8. percben lefújta a meccset.

A biztonsági emberek nem tudták megfékezni a hazai szurkolókat, hogy berohanjanak a pályára, a tömeg pillanatok alatt ellepte játékteret. A díjátadó ünnepség addig nem kezdődött el, míg mindenki vissza nem tért a helyére. Konfettizápor, pezsgőzés, tűzijáték és a kupával való fotózkodás zárta ezt a különleges estét a Fellegváron, ami után a csapat Kolozsvár egyik luxuséttermében folytatta az ünneplést.

A felsőházi rájátszás utolsó fordulójában a FCSB–CFR rangadó tétnélküli lesz, mivel a fővárosi rivális második helye is biztos, Dan Petrescu viszont azt mondta, szeretnék emelt fővel, veretlenül befejezni a bajnokságot. A bukaresti tréner szerint erősítésekre van szükség, hogy nyáron több esélyük legyen felkerülni valamelyik európai kupa főtáblájára. A CFR a Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójába kvalifikált és nem kiemelt lévén olyan csapatokkal kerülhet össze a sorsoláson, mint a Celtic, BATE Boriszov, vagy Crvena zvezda.

Petrescu elmondta, a címvédés a csapat mellett a szezon során közreműködő edzőkollégák érdeme. Elsősorban az Antonio Conceicaóé, aki a legtovább irányította a kolozsvári alakulatot, de nem felejtette el megemlíteni Edi Iordănescut és a jelenlegi másodedzőt, Alin Minteuant sem. Petrescu úgy fogalmazott, ő csak amolyan csatárként érkezett, aki befejezte azt, amit a többiek elkezdtek, de úgy véli, mégis neki volt a legnehezebb feladata, mivel a playoff-ban sokkal nagyobb súlya van a pontvesztésnek, mint az alapszakaszban.

Az, hogy a FCSB mellett melyik csapat indulhat még az Európa Liga-selejtezőjében az utolsó fordulóban, illetve a Románia Kupa május 25-re kiírt döntőjében derül ki. A bajnokságban a Craiova és a Viitorul verseng a harmadik helyért, a két csapat egymás ellen játszik szombaton a Ion Oblemenco Stadionban. A konstancaiak a kupadöntőben is érdekeltek, az Astra Giurgiuval mérkőznek a trófeáért.

Liga 1 , rájátszás, kilencedik forduló

Felsőház

Kolozsvári CFR–Universitatea Craiova 1–0 (1–0)
Kolozsvár, Dr. Constantin Rădulescu Stadion
játékvezető: Ovidiu Hațegan
gól: Culio (12., tizenegyesből)
sárga lap: Djokovic (34.), Boli (71.) / Donkor (37.), Kelic (47.)

CFR: Giedrius Arlauskis – Cristian Manea, Paulo Vinícius, Kevin Boli, Mario Camora – Damjan Djokovic (Hoban 88.), Mihai Bordeianu, Emmanuel Culio – Ciprian Deac, Billel Omrani (Țucudean 75.), Alexandru Păun (Costache 61.).
Cserék: Jesus Fernandez – Andrei Peteleu, Andrei Mureșan, Ovidiu Hoban, Thierry Moutinho, Valentin Costache, George Țucudean.
Edző: Dan Petrescu.

Craiova: Mirko Pigliacelli – Radoszlav Dimitrov, Isaac Donkor (Acka a szünetben), Renato Kelic, Marius Briceag – Alexandru Mateiu, Matteo Fedele, Alexandru Cicâldău – Cristian Bărbuț, Andrei Cristea (Fortes 52.), Raoul Baicu.
Cserék: Iulian Popescu – Tiago Ferreira, Stephane Acka, Ivan Martic, Stephan Drăghici, Alexandru Trașcă, Carlos Fortes.
Edző: Corneliu Papură.

FC Viitorul–Astra Giurgiu 3–0 (1–0)
gól: Eric (44., büntetőből), Calcan (66.), Drăguș (74.)

Sepsi OSK–FCSB 1–5 (0–2)
gól: Mensah (74.) / Hora (6.), Roman (10.), Coman (47., 51.), Rusescu (80., büntetőből)

# Csapat M GY D V GA P Forma
1. CFR 9 7 2 0 15:3 50 GyGyGyGyD
2. FCSB 9 6 2 1 17:6 45 GyGyGyDD
3. Viitorul 9 5 2 2 7:8 36 GyGyVDGy
4. Craiova 9 4 1 4 7:8 36 VVGyGyV
5. Astra 9 1 0 8 3:18 24 VVVVGy
6. Sepsi OSK 9 0 1 8 3:17 20 VVVVV

futballLiga 1Kolozsvári CFRCS U Craiova
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk