2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Rokaly duplázott, Lundström lehúzta a rolót - vezet a Sportklub a Brassó ellen

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 15:52 GMT +2, 2019. március 03.

A Csíkszeredai Sportklub 3:0-ra győzte le a Brassói Coronát a jégkorong Erste Liga rájátszásában. Helyszíni meccsbeszámoló fotókkal.  


A Sepsi OSK–Kolozsvári CFR kupameccs után Csíkszeredában folytattuk székelyföldi túránkat. Az FK Csíkszereda Craiova elleni kupanegyeddöntőjére egy Erste Ligás playoff-összecsapással hangoltunk. A Vákár Lajos Műjégpályán csütörtökön rendezték a Sportklub–Brassó párharc első felvonását. Úgy sejtjük, a rivalizáló erdélyi csapatok szívesen elkerülték volna egymást a rájátszás első körében, de mivel gyengén teljesítettek a középszakaszban, a várható forgatókönyv szerint összekerültek az ellenfélválasztáson.

A mérkőzés kezdési időpontját a házigazdák kérésére módosította a szövetség, a találkozót másfél órával előrehozták, hogy a városi stadionba is jegyet váltó szurkolók elérjenek az FK meccsére. A kék-fehérek drukkerei a hazai győzelem mellett kicsit talán annak is szurkoltak, hogy lehetőleg ne legyen hosszabbítás, hiszen túlórázás esetén akár lecsúszhattak volna az esti sportesemény elejéről.

Fotók: Manases Sándor

Örömmel nyugtáztuk, hogy az első harmadban folytonos játék zajlott, kevés megszakítással, illetve fölösleges kakaskodással. A csapatok tették a dolgukat, a feszültségméteren ekkor még nem érződött a nagy tét. A párharcban pályaelőnyt élvező kék-fehérek az elején Gecse révén a kapuvasat találták el, de a folytatásban a brassói alakulat dominált. Egészen az első büntetésekig, igaz a Sportklub nem tudta kihasználni Carlson és Mihály Ede egymást követő kiállítását. Húszpercnyi hoki után 0:0 állt az eredményjelzőn.

A második harmad elején a Brassó játszhatott emberelőnyben, Flintát gáncsolásért küldték le a játékvezetők, de ahogy lejárt a hátvéd kiállítása, a Sportklub szerzett gólt: a gyors korcsolyázásáról ismert Részegh meglépett egy ellentámadáson, majd átpasszolta a korongot Rokaly Szilárdnak, aki átlőtte Polcot. A góllal megélénkült a csata, jöttek a keményebb ütközések, és a szokásos szájkaraté is ment a játékosok között. 1–0-s állásnál Gecse közel állt ahhoz, hogy egy félpályás lövéssel meglepje a dekoncentrált Polcot, a román állampolgársággal is rendelkező szlovák kapus az utolsó pillanatban kapott észhez.

A lelátón a második harmad során megjelent a korábbi craiovai polgármester és munkaügyi miniszter, Lia Olguța Vasilescu, aki férjével együtt Tánczos Barna szenátor meghívottja volt. A craiovai futballcsapatot Székelyföldre elkísérő politikus a Sportklub mezét viselte, pontosabban azét a Vlastimil Lakosilét, akinek leigazolásával a kék-fehérek eléggé melléfogtak, a veterán cseh kapus nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Claudiu Manda, Liu Olguța Vasilescu PSD-s politikusok, valamint Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor a nézőtéren.

A Lakosil posztjára szerződtetett Joakim Lundström annál inkább, a svéd kapus úgy tűnt, verhetetlen marad ezen a napon és shutouttal kezdi a rájátszást. Így is történt, pedig a vendégek közel harminc lövéssel kínálták meg a skandináv kapuvédőt, aki remekül együtt élt a játékkal.

A záró játékrészben előbb Sulakov találta el a vasat, majd a túloldalon Boriszenkónak sikerült ugyanez. Aztán a 49. percben Rokaly Szilárd indult meg az alapvonalról, a gyergyói fiatalembert nem tudták megállítani az ellenfél játékosai, ahogy Polc-kapus sem. A szép egyéni akció után eldőlni látszott a dolog, az utolsó tíz percben a Sportklub fegyelmezett védekezéssel őrizte kétgólos előnyét. Mi több, a végén még Sulakov is bevette egy távoli kapáslövéssel az üresen hagyott brassói kaput. A végén a hazai szurkolók Lundströmöt éltették, majd sokan a stadion felé vették az irányt.

Mestermérleg:

Vaclav Novák, Csíkszeredai Sportklub: – Nagyon keményen dolgoztunk végig a 60 percen át. Mindenki betartotta azon taktikai utasításokat, amelyet kértünk tőlük. Ez rájátszás, egy hosszú sorozat, ugyanakkor ez a győzelem erőt adhat a továbbiakban. Így kell folytatnunk továbbra is.

Greg Lindqvist, Brassói Corona: – Elég jól játszottunk 60 percen át. Az első gól előtt megvolt a lehetőségünk, nem éltünk vele, majd a kaptunk egy kékvonalas lövést, amiből lett a második gól. A legnagyobb problémánk ma a gólszerzés volt, annak ellenére, hogy megvolt az esélyünk erre. Ugyanakkor jól védett az ellenfél kapusa. Annak ellenére, hogy rájátszásba számított ez a találkozó, egy picit puhának találtam. Sok meccs van még hátra, megvagyok győződve, hogy egy kemény párharc lesz. Ami javunkra szólhat, hogy mi végig négy soroztunk, míg az ellenfél csak hárommal játszott.

A Csíkszeredai Sportklub megetette az első lépést az elődöntőbe kerüléshez, pénteken 18.30-tól újból megmérkőznek az erdélyi riválisok a hargitai megyeszékhelyen.    

Jégkorong Erste Liga, rájátszás, negyeddöntő

Első mérkőzés

Csíkszeredai Sportklub–Brassói Corona 3–0 (0:0, 1:0, 2:0)
Csíkszereda, Vákár Lajos Műjégpálya, 1600 néző
játékvezetők: Varjú Árpád, Kókai Márk – Csomortáni Zsolt, Fehér Imre (vonalbírók)
gól: Rokaly Sz. (24., Részegh, 49.), Sulakov (60., emberhátrány, üres kapu)
kapura lövések: 33:37 (11:11, 12:16, 10:10)
védések: 37 (100 százalék):30 (90, 91 százalék)  
kiállítás percek: 8, ill. 8
emberelőny kihasználás: 4/0, ill. 4/0

Sportklub: Joakim Lundström (Onodi Ottó) – Vjacseszlav Belov, Papp Szabolcs, Becze Tihamér, Andrej Taratuhin, Radim Valchar – Farkas Tamás, Flinta Botond, Eduard Casaneanu, Részegh Tamás, Rokaly Szilárd – Gecse Hugó, Vitalij Sulakov, Bíró Tamás, Fodor Csanád, Vadim Krasznoszlobodcev – Györfy Tihamér, Egyed Róbert, Horváth László, Rokaly Norbert. Vezetőedző: Vaclav Novák.

Brassó: Patrik Polc (Tőke Zoltán) – Bors Huba, Cody Carlson, Roberto Gliga, Jereme Tendler – Pavlo Boriszenko, Mihály Ede, Bíró Gergő, Mark Lee, Mihály Árpád – Bíró Ottó, Nagy István, Péter Balázs, Daniel Tranca, Zsók Levente – Vasile Andrei, Gajdó Balázs, Bíró Mátyás, Molnár Zoltán, Molnár Zsombor. Vezetőedző: Greg Lindqvist.

További eredmények:

UTE–Fehérvári Titánok 4–3 (2:1, 0:1, 2:1)
A párharc állása 1–0 az UTE javára

FTC-Telekom-Ev Vienna Capitals II 2–0 (1:0, 1:0, 0:0)
A párharc állása 1–0 az FTC-nek

Korábban:

DEAC–Gyergyói HK 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
A párharc állása 1:1

Hétvégi program:

Péntek
18.30 Csíkszeredai Sportklub–Brassói Corona (2. mérkőzés)
19.00 FTC-Telekom–EV Vienna Capitals II (2. mérkőzés)
19.30 UTE–Fehérvári Titánok (2. mérkőzés)

Szombat
18.30 Gyergyói HK–DEAC (3. mérkőzés)

Vasárnap
18.30 Gyergyói HK–DEAC (4. mérkőzés)

A továbbjutáshoz négy meccset kell nyerniük a csapatoknak.

jégkorongCsíkszeredai SportklubErste LigaBrassói Corona
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk