2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Nem lehet most könnyű CFR-drukkernek lenni

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 14:31 GMT +2, 2018. szeptember 01.

Nehezen emészthető kudarcot szenvedett el a Kolozsvári CFR az UEFA Európa Liga utolsó selejtezőkörében. Az erdélyi bajnokcsapat kettős vereséggel bukta el a továbbjutást a másodszámú kontinentális kupa csoportkörébe, az F91 Dudelange az első luxemburgi együttes, amely a sorozat főtábláján vitézkedhet.


Az ötlejes belépőjegy és a meccs nagy tétje megtette hatását, csütörtök este mintegy tízezer érdeklődő látogatott ki a fellegvári stadionba, hogy megtekintse az Európa Liga selejtezőjének hajrájához tartozó Kolozsvári CFR–F91 Dudelange találkozót. Bár a Liga 1 címvédője egy héttel korábban 2–0-ra kikapott a luxemburgi Luxembourgban, a kolozsváriak közül bizonyára sokan reménykedtek abban, hogy a „vasutasoknak” sikerül visszavágni a nyugat-európai miniállamból érkezőknek.

fotó: Manases Sándor

Figyelmeztető jelzésnek bőven elég volt az odavágón született eredmény is, de tegyük hozzá, hogy a Dudelange egy körrel ezelőtt a Legia Varsót állította meg, ugyanakkor a BL-selejtező elején az elitsorozat kvalifikációjában végül nagyot menetelő Vidi FC-t is majdnem kiejtették Dino Toppmöller labdarúgói. A fiatal német edző csapata hazai pályán ikszelt a fehérváriakkal (1–1), majd a felcsúti visszavágó végjátékában 2–1-es Vidi-vezetésnél három eszméletlen gólszerzési lehetőséget hagyott ki…

Másrészt a Dudelange játékoskeretét félprofi futballisták alkotják részben, a luxemburgi csapatban akadnak olyanok, akiknek a foci mellett van valami polgári foglalkozásuk. A piaci értékek alapján a CFR játékosállománya nagyjából 20 millió euróval többet kóstál, mint a Dudelange-é, amely amúgy ebben a pillanatban négy forduló után az utolsó előtti helyet foglalja el a 14 csapatos luxemburgi élvonalban. A CFR-nek mindezek fényében simán ki kellett volna ütnie ellenfelét, a párharcot viszont nagyrészt az alacsonyabban jegyzett csapat uralta.

fotó: Manases Sándor

Kolozsvári oldalon az sem lehet kifogás, hogy a második meccsen a középpályáról hiányzott három alapember, név szerint Culio, Hoban és Djokovic, Toni Conceicao vezetőedző Malest, Ioniță-t és Bordeianut nevezte a kezdőbe, míg a védelem közepén Vinícius mellett Lang játszott. A tökéletes recept a fordításhoz azzal kellett volna kezdődjön, hogy a hazaiak szereznek egy gyors gólt. Ennek megfelelően, az első tíz percben sikerült beszorítani saját térfelére a riválist, de az első nagyobb lehetőségnél a gólvonalról mentett egy védő. A Dudelange is adott némi életjelet, Melisse távoli löketét Jesús Fernández szögletre ütötte a 11. percben.

A CFR próbálta fenntartani a nyomást több-kevesebb sikerrel, az igazán nagy helyzetek a félidő második részére maradtak, amikor Omrani csúsztatása után Țucudean néhány méterről Frising-kapus ölébe fejelte a labdát, aztán Vinícius bombája szállt fölé ígéretes helyzetből. A 40. percben Camora próbálkozott szabadrúgással, a tekerés nem volt elég precíz, de a CFR által diktált ritmus bíztató volt a folytatásra nézve.

fotó: Manases Sándor

A 0–0-s félidei eredménynél még mindig reménykedtünk a fordításban, de a második félidő elején óriásit kellet csalódnunk. A vezetést ugyanis a luxemburgiak szerezték meg, Danel Sinani a kapufa segítségével iszonyatos gólt lőtt távolról. Aki még ennél az állásnál is számolgatott, az három perccel később feladhatott minden lehetséges forgatókönyvet, hiszen Sinani az 54. percben megint betalált, kihasználva egy újabb hibát. Ekkor már jó néhány néző elhagyta a lelátót, miközben a közönség egy része megtapsolta a középpályás duplázását.

Egyszersmind egyre biztosabbá vált, hogy olyan csapatok, mint a Chelsea, az Arsenal, az AC Milan, a Lazio, Bayer Leverkusen stb. közül egyik sem fog Kolozsvárra látogatni ősszel, ugyanakkor elúszott a csoportkörbe jutással garantált több millió eurós bevétel, amelyet az UEFA biztosít a kluboknak.

fotó: Manases Sándor

A megalázó kudarcot David Turpel tette még fájdalmasabbá a 78. percben, gólra váltva Lang tévedését. A rendes játékidő végén a csereként beállt Tambe faragott a hátrányból, majd adott egy gólpasszt Omraninak is, de a CFR végül kettős vereséggel, szégyenletes teljesítménnyel maradt le a főtábláról.

A Dudelange történelmet írt, első luxemburgi csapatként sikerült beverekednie magát az Európa Liga legjobb 48 együttese közé. A pénteki sorsoláson a kolozsváriak legyőzői az F-csoportba kerültek az Olympiakosz, az AC Milan és a Betis mellé.

fotó: Manases Sándor

Nincs román csapat az európai kupákban

A 2015/16-os idény után rövid idő alatt másodszor állt elő az a helyzet, hogy a nyár végén nincs liga 1-es résztvevője a két európai kupasorozatnak. Legközelebb a FCSB volt az EL-csoportkörhöz, a piros-kékeknek csütörtök este a félórás hosszabbításhoz egy gólt kellett volna szerezniük harminc perc alatt a Rapid Wien ellen. Félidőben még továbbjutásra állt az első mérkőzésen 3–1-re alulmaradt bukaresti alakulat, de a bécsiek második félidei gólja perdöntőnek bizonyult, a FCSB hiába nyert 2–1 arányban, kiesett a selejtezőben. Az U Craiovát a harmadik körben búcsúztatatta az RB Leipzig, míg az FC Viiotrul a Vitessen nem tudott túljutni a második fordulóban.

Európa Liga, utolsó selejtezőkör, 2. mérkőzés

Kolozsvári CFR–F91 Dudelange (luxemburgi) 2–3 (0–0)
Kolozsvár, Dr. Constantin Rădulescu Stadion
játékvezető: Davide Massa (olasz)
gól: Tambe (85.), Omrani (87.), ill. Sinani (51., 54.), Turpel (78.)
sárga lap: Omrani (57.), Males (53.), Manea (77.)
Továbbjutott a Dudelange, kettős győzelemmel, 5–2-es összesítéssel

CFR: Jesús Fernández – Cristian Manea, Paulo Vinícius, Lang Ádám, Mario Camora – Mihai Bordeianu (Păun 54.), Alexandru Ioniță, Mate Males – Sebastian Mailat (Tambe a szünetben), George Țucudean (Baptista 68.), Billel Omrani. Cserék: Giedrius Arlauskis – Alexandru Păun, Júlio Baptista, Ovidiu Hoban, Andrei Mureșan, Andrei Peteleu, Robert Tambe.
Vezetőedző: Antonio Conceicao.

Dudelange: Joé Frising – Kevin Malget (Jordanov 79.), Tom Schnell, Jerry Prempeh, Aniss El Hriti – Stélvio Da Cruz, Danel Sinani (S. Ibrahimovic 87.), Courturier Clément – Dominik Stolz, David Turpel (Pokar 90+2.), Bryan Mélisse. 
Cserék: Enzo Esposito – Milan Bisevac, Sanel Ibrahimovic, Mario Pokar, Patrick Stumpf, Edisson Jordanov, Nicolas Perez.
Vezetőedző: Dino Toppmöller.

További eredmények és továbbjutók

FK Ufa (orosz)–Glasgow Rangers (skót) 1–1
Továbbjutott a Rangers 2–1-es összesítéssel
 
FK Asztana (kazah)–APOEL (ciprusi) 1–0
Tj.: az FK Asztana (2–1)

AEK Larnaca (ciprusi)–AS Trencín (szlovák) 3–0
Tj.: az AEK Larnaca (4–1)
  
FC Köbenhavn (dán)–Atalanta (olasz) 0–0
Tj.: a Köbenhavn (büntetőkkel)
 
RB Leipzig (német)–Zorja Luhanszk (ukrán) 3–2
Tj.: az RB Leipzig (3–2)

Apollon Limasszol (ciprusi)–FC Basel (svájci) 1–0
Tj.: Az Apollon Limasszol (3–3, idegenbeli góllal)
 
Ludogorec Razgrad (bolgár)–Torpedo Kutaiszi (grúz) 4–0
Tj.: a Ludogorec Razgrad (5–0)

Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Sarpsborg 08 (norvég) 2–1
Tj.: a Sarpsborg 08 (4–3)

Molde FK (norvég)–Zenit (orosz) 2–1
Tj.: a Zenit (4–3)

Qarabag (azeri)–Sheriff Tiraspol (moldovai) 3–0
Tj.: a Qarabag (3–1)

FC Midtjylland (dán)–Malmö FF (svéd) 0–2
Tj.: a Malmö FF (4–2)
 
Besiktas (török)–Partizan Beograd (szerb) 3–0
Tj: a Besiktas (4–1)
 
FK Shkëndija (macedón)–Rosenborg (norvég) 0–2
Tj.: A Rosenborg (5–1)

Bröndby IF (dán)–KRC Genk (belga) 2–4
Tj.: A KRC Genk (9–4)

FCSB–Rapid Wien (osztrák) 2–1
Tj.: a Rapid Wien (4–3)

Spartak Trnava (szlovák)–Olimpija Ljubljana (szlovén) 1–1
Tj: a Spartak Trnava (3–1)

Girondins Bordeaux (francia)–KAA Gent (belga) 2–0
Tj.: a Bordeaux (2–0)

Burnley (angol)–Olimpiakosz (görög) 1–1
Tj: az Olimpiakosz (4–2)

Celtic Glasgow (skót)–FK Suduva (litván) 3–0
Tj.: a Celtic (4–1)

Sevilla FC (spanyol)–Sigma Olomouc (cseh) 3–0
Tj.: a Sevilla (4–0)

A csoportkör mezőnye

Villarreal (spanyol), Real Betis (spanyol), Eintracht Frankfurt (német), Bayer Leverkusen (német), Chelsea (angol), Arsenal (angol), SS Lazio (olasz), AC Milan (olasz), Olympique Marseille (francia),  Rennes (francia), FK Krasznodar (orosz), Sporting CP (portugál), Vorszkla Poltava (ukrán), Anderlecht (belga), Akhisarspor Belediyespor (török), Jablonec (cseh), FC Zürich (svájci)

FK Asztana (kazah), Glasgow Rangers (skót), AEK Larnaca (ciprusi), RB Leipzig (német), Qarabag (azeri), Zenit (orosz), Ludogorec Razgrad (bolgár), F91 Dudelange (luxemburgi), Sarpsborg 08 (norvég), Apollon Limasszol (ciprusi), Malmö FF (svéd), FC Köbenhavn (dán), Besiktas (török), Rosenborg (norvég), Genk (belga), Rapid Wien (osztrák), Spartak Trnava (szlovák), Bordeaux (francia), Olimpiakosz (görög), Celtic (skót), Sevilla (spanyol)

RB Salzburg (osztrák), Dinamo Zagreb (horvát), BATE Boriszov (fehérorosz), MOL Vidi FC (magyar), Dinamo Kijev (ukrán), PAOK (görög), Szpartak Moszkva (orosz), Standard Liege (belga), Fenerbahce (török), Slavia Praha (cseh)

A csoportok

A: Bayer Leverkusen, Ludogorec Ragzrad, FC Zürich, AEK Larnaca 

B: RB Salzburg, Celtic Glasgow, RB Leipzig, Rosenborg

C: Zenit, FC Köbenhavn, Girondins Bordeauxm, Slavia Praha

D: Anderlecht, Fenerbahce, Dinamo Zagreb, Spartak Trnava

E: Arsenal, Sporting CP, Qarabag, Vorszkla Poltava

F: Olympiakosz, AC Milan, Real Betis, F91 Dudelange

G: Villarreal, Rapid Wien, Szpartak Moszkva, Glasgow Rangers

H: SS Lazio, Olympique Marseille, Eintracht Frankfurt, Apollon Limasszol

I: Besiktas, Genk, Malmö, Sarpsborg 08

J: Sevilla, FK Krasznodar, Standard Liege, Akhisar Belediyespor

K: Dinamo Kijev, FK Asztana, Rennes, Jablonec

L: Chelsea, PAOK, BATE Boriszov, MOL VIDI FC

futballEurópa LigaselejtezőKolozsvári CFR
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk