2018. aug. 15. szerdaMária

Nem lesz címvédés a férfi kosárbajnokságban

Orbán Zsolt Orbán Zsolt utolsó frissítés: 17:22 GMT +2, 2018. május 31.

Ami a kupában sikerült, a bajnokságban nem jött össze: Kuti Nándor és Török Roland csapata, a Kolozsvári U-BT kétmeccses előnyről bukta el a CSM Steaua elleni elődöntőt, így nem lesz címvédés a férfi kosárlabda nemzeti ligában. A másik ágon a Nagyváradi VSK egy idegenbeli és két hazai győzelemmel ütötte el a finálétól a Nagyszebeni CSU gárdáját.


A kolozsvári sportcsarnokban nagyjából ötezren gyűltek össze szerdán este az U-BT és a Steaua közti elődöntő ötödik, egyben utolsó felvonására. A hazaiaknak szorított a helyszínen a tavalyi aranyérmes csapat három tagja, Kyndall Dykes, Filip Adamovics és Tudor Jucan – az amerikai időközben az olasz, míg a szerb kosaras a fehérorosz bajnokságba igazolt, míg az exkapitány Jucan 2017 májusában vonult vissza.

A vendégeknek is volt egy „sztárdrukkerük” Victor Ponta személyében, aki korábban miniszterelnökként anyagilag is támogatta kedvenc csapatát. Az elődöntő másik érdekessége, hogy testvérek álltak egymással szemben, a kolozsváriakat erősítő Mihai Lapornik bátyja, Luka a bukaresti csapatnál légióskodik.

U vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. SteauaU vs. Steaua

Mihai Silvășan együttese tavaly a nemzeti liga nagydöntőjében 3–0-ra ütötte ki a Steauát és a kolozsváriak idén is közel álltak egy elsöprő sikerhez. Az első két mérkőzést a piros-kékek egyaránt tíz ponttal veszítették el Kolozsváron, így Kuti Nándorék már Bukarestben lezárhatták volna a párharcot. Ez nem történt meg, a finn Jukka Toijala által felkészített fővárosiak kiharcoltak egy újabb kolozsvári kiszállást, s azzal a szándékkal érkeztek a Szamos-parti arénába, hogy megfordítsák a párharcot.

Korábban az elődöntő másik ágán négy mérkőzésen dőlt el a továbbjutás. A Nagyszebeni CSU a bajnokság alap- és a középszakaszában hiába teljesített jobban a kupadöntős Nagyváradi VSK-nál, Cristian Achim játékosai előbb elvették a szebeniek pályaelőnyét, majd egy kevésbé sikeres második meccs után saját szurkolóik előtt megnyerték a párharcot egy kettős sikerrel. A harmadik és a negyedik találkozón remekül védekeztek a váradiak, a CSU idegenben csak kevéssel tudott hatvan pont fölött dobni.

Az U és a Steaua rendkívül szoros, az utolsó percig izgalmas meccsen döntötte el, hogy a Nagyváradi VSK mellett ki lesz a döntő másik résztvevője. Az erdélyi csapat a Sakic–Rasics–Watson–Török–Kuti ötössel indult harcba, az ellenfélnél pedig Flowers, Zekovic, Runkauskas, Darwiche és Falker kezdett. Bár a meccs Watson triplájával indult, a Steaua a harmadik percben átvette a vezetést és az U nagyon sokáig csak szaladt az eredmény után. Az első negyed végén hét ponttal mentek a vendégek (16:23), s bár Silvășan játékosai a második tíz percben sok dobást elhibáztak a félkör mögül, a szünetig felzárkóztak három egységre (35:38).

A harmadik negyedben sokkal fegyelmezettebb védekezést láthattunk a kolozsvári csapattól, amely a 22. percben Watson büntetőivel előnybe került, aztán Kuti Nándor is megérkezett a meccsbe egy szépen kivitelezett kétpontos akcióval, amit egy precíz tripla követett. Az U-BT saját nevelésű fiatalja kezdett belelendüli a pontgyártásba, amikor a negyed végén kipontozódott. Öt másodperc volt hátra a játékrészből, Kuti elhalászta a labdát Jermaine Flowers elöl, de a bírók úgy ítéltek, a sepsiszentgyörgyi fiú szabálytalankodott az amerikaival szemben. Kuti dühében majdnem kettéharapta a labdát, ezt technikai faulttal büntették a játékvezetők. A három szabaddobásból Flowers egyet sem hibázott el, az utolsó tíz perc 55:54-es állásról kezdődött el.

A csapatok rövid ideig fej-fej mellet haladtak, de a Steaua a litván Marius Runkauskas hárompontosainak köszönhetően meglépett 63:58-ra. A hazaiak részéről Miha Lapornik hasonló eszközzel felelt, a szlovén ugyanakkor nemcsak távolról, hanem a büntetővonalról is jól célzott, ő tartotta a lelket a csapatban. Az utolsó percekben már nemcsak a főként futballszurkolókból álló keménymag, hanem a teljes aréna felállva szurkolt az U-nak, de a végjátékot a piros-kékek bírták jobban idegekkel. Az összesen 25 pontot remekelő Runkauskas az utolsó percben is bevert egy triplát, s bár Silvășan időt kért, a figurát nem tudták pontosan kivitelezni a fiúk.

A 72:76-os végeredmény azt jelentette, hogy a Steaua mérkőzik meg a Nagyváradi VSK-val az egyik fél három győzelméig tartó döntőben. A Kolozsvári U-BT-nek marad a bronzcsata az erdélyi rivális Nagyszebeni CSU ellen, utóbbi párharc két, vagy három meccsen fog eldőlni. A szövetség honlapja alapján a finálé június 4-én (hétfőn) kezdődik Nagyváradon, a harmadik helyért vívott csata első mérkőzését egy nappal korábban, június 3-án vasárnap rendezik Kolozsváron.     

Férfi kosárlabda Nemzeti Liga, elődöntő, 5. mérkőzés

Kolozsvári sportcsarnok, 4900 néző
bírók: Marius Ciulin, Alexandru Olaru, Șerban Rasoga

Kolozsvári U–CSM Steaua 72:76 (16:23, 19:15, 20:16, 17:22)
Az eredmény alakulása: 5–2, 7–11, 12–18, 19–23, 19–28, 23–33, 30–34, 35–38, 39–38, 43–43, 52–46, 55–57, 58–60, 63–64, 66–69, 70–69, 72–76.
A párharc végső állása: 2–3, döntőbe jutott a Steaua

U: Zeljko Sakic 15 pont (6 lepattanó), Ousmane Barro 14, Giordan Watson 13 (8 assziszt), Miha Lapornik 12, Alekszandar Rasics 5 (6 lepattanó), Lassanah Kromah 5, Kuti Nándor 5, Adomas Drunglias 3. Játszott még: Török Roland, Andrei Calnicenco. Edző: Mihai Silvășan.

Steaua: Marius Runkauskas 26 pont (6x3, 9 lepattanó), Jermaine Flowers 15, Randal Falker 12 (10 lepattanó), Brandon Tyler 10, Jurij Fraszeniuk 5, Georges Darwiches 2, Luka Lapornik 2, Cătălin Baciu 2, Dragan Zekovics 2. Edző: Jukka Toijala.

Korábbi eredmények
1. mérkőzés: Kolozsvári U–CSM Steaua 89:79
2.: Kolozsvári U–CSM Steaua 85:75
3.: CSM Steaua–Kolozsvári U 71:79
4.: CSM Steaua–Kolozsvári U 78:86

Az elődöntő másik ágán
Nagyszebeni CSU–Nagyváradi VSK 1–3
1. mérkőzés: Nagyszebeni CSU–Nagyváradi VSK 78:81
2.: Nagyszebeni CSU–Nagyváradi VSK 85:78
3.: Nagyváradi VSK–Nagyszebeni CSU 76:64
4.: Nagyváradi VSK–Nagyszebeni CSU 71:61  
     

Kolozsvári U-BTCSM Steauakosárlabda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk