2024. március 29. péntekAuguszta

A román labdarúgás legnagyobbjai közé tartozott

Lelátó utolsó frissítés: 19:45 GMT +2, 2018. október 21.

Gyászol a román futballtársadalom, hatvankét éves korában, vasárnap délelőtt elhunyt Ilie Balaci, akit minden idők egyik legnagyobb román labdarúgójaként tartanak számon.


Ilie Balaci a Dolj megyei Bistreț-en született 1956. szeptember 16-án. Csupán 16 éves volt, amikor nevelőegyesülete, az Universitatea Craiova színeiben bemutatkozott a román bajnokságban. A kiváló képességű irányító középpályás játékospályafutása nagy részét a Craiovánál töltötte, 1973 és 1984 között a fehér-kékekkel háromszor nyerte meg a bajnokságot és négy alkalommal a Románia Kupában is diadalmaskodtak.

A román futball történetében elsőként a Craiovának sikerült bejutnia európai kupasorozat elődöntőjébe, az 1982/83-as idényben Balaci-ék a Fiorentina, a Shamrock Rovers, a Bordeaux és a Kaiserslautern kiejtésével kerültek be az UEFA-kupa legjobb négy együttese közé, ott pedig a Benficával találkoztak. A lisszaboni 0–0 után a craiovai visszavágón Balaci góljával vezetett a Craiova, de a portugálok kiegyenlítettek a második félidőben és az 1–1-es döntetlen után ők játszhatták a döntőt.

fotó: Agerpres / frf.ro

Ilie Balaci-t 1981-ben és 1982-ben is Az év játékosának választották meg Romániában, a „Szőke Csodaként” becézett középpályás 1985-ben igazolt el nevelőklubjától az FC Olt gárdájához, majd egy szezon után a Bukaresti Dinamohoz távozott. Már 32 évesen visszavonult, karrierjének a sorozatos sérülések vetettek véget. Pályafutása csúcsán több külföldi labdarúgóklub is szerette volna szerződtetni, ám a kommunista rezsim igencsak megnehezítette akkoriban a futballisták külföldre igazolását, így végül nem tudott belevágni a légióskalandba. A román élvonalban 347 meccsen 84 gólja volt.

Balaci nagyon fiatalon, 17 évesen debütált a felnőtt válogatottban egy franciák elleni, párizsi felkészülési mérkőzésen. A hetevenes-nyolcvanas években összesen 65 alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban és nyolc gólt szerzett. Tagja volt annak az együttesnek, amely kijutott az 1984-es franciaországi Európa-bajnokságra, a kontinenstornát viszont sérülés miatt ki kellett hagynia.

Ilie Balaci 1988-ban vonult vissza, s még ugyanabban az évben elkezdte az edzői munkát a Pandurii Târgu Jiunál, majd a FC Drobeta-Turnu Severinhez került. Később az U Craiovánál is tevékenykedett, de trénerként Románián kívül, az arab világban vált ismertté, Szaúd-Arábiában, Tunéziában, Marokkóban, Kuvaitban, Szudánban, illetve Ománban tucatnyi csapatot irányított. Edzőként is sikeresnek bizonyult, csapatai számos trófeát begyűjtöttek az irányításával.

„Egy komor őszi napon Ilie Balaci eltávozott közülünk, hogy az angyalok csapatában játsszon tovább. Isten nyugtassa békében! Nem felejtünk el soha, Ilie Balaci” – írta vasárnap közösségi oldalán az Universitatea Craiova labdarúgóklub.

A liga gyászszünetet rendelt el a 12. forduló hátralevő három mérkőzésére, a játékosok pedig fekete karszalagot viselve tisztelegnek majd Ilie Balaci emléke előtt.             

futballIlie Balacihaláleset
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális