2024. március 29. péntekAuguszta

Románia Kupa: elérkeztünk az ötödik körhöz, bemutatkoznak az élcsapatok

Lelátó utolsó frissítés: 14:38 GMT +2, 2018. szeptember 25.

Kedden, szerdán és csütörtökön 16 mérkőzést rendeznek a labdarúgó Románia Kupa ötödik fordulójában, a tévétársaságok kilenc összecsapást tűztek műsorra. A másodszámú sorozatban most debütáló élvonalbeli klubok közül a Sepsi OSK, a Dunărea Călărași, az FC Hermannstadt és a Medgyesi Gaz Metan mérkőzése sem lesz képernyőn.


Kedd délután 16.30-tól a harmadosztályú FK Csíkszereda a Liga 2 tizedik helyén tanyázó ACS Energeticianul együttesét fogadja. Valentin Suciu csapata az előző körben a másodosztály kiesőzónájához tartozó Bákói Aerostart ejtette ki egy fordulatos, ötgólos mérkőzésen.

Az Energeticianul a petrozsényi Jiul Stadionban játssza hazai mérkőzéseit, a Vâlcea megyei Șirineasa községből induló alakulat játékoskeretében több olyan labdarúgót találunk, aki szerepelt a Liga 1-ben. A legnagyobb név a Kolozsvári CFR egykori szélsője, Viorel Nicoară. A csapatot 2018 márciusitól Cristian Dulca irányította, egészen szeptember elejéig. Dulca a Petrolul Ploiești elleni 0–3-as hazai vereség után távozott, most George Zima készíti fel a piros-fehéreket megbízott edzőként.

Valentin Suciu - fotó: fkcsikszereda.ro

„Azt szokták mondani, hogy a Románia Kupában vannak meglepetések, mi abban reménykedünk, hogy még egy meglepetést tudunk okozni, akárcsak az előző körben. Nem szabad elfelejteni, hogy másodosztályú csapat ellen játszunk, amelynek a játékritmusa sokkal gyorsabb, mint a mienk. Nekik minden héten erősebb összecsapásaik vannak, így nagyon nehéz lesz, de mi mindent meg fogunk tenni a győzelemért” – nyilatkozta Valentin Suciu, az FK Csíkszereda edzője a székelyföldi labdarúgóklub honlapjának.

A Sepsi OSK a többi élvonalbeli egyesülethez hasonlóan az ötödik körben kezd a Románia Kupában. A háromszékiek Temesváron, az ASU Poli vendégeként juthatnak be a nyolcaddöntőbe. Tavaly és tavalyelőtt a Sepsi egyaránt ebben a szakaszban szenvedett vereséget a kupában, ráadásul mindként alkalommal az Universitatea Craiova búcsúztatatta a sepsiszentgyörgyi csapatot, amely ezúttal favoritként várja párharcát.

A 2012-ben alapított ASU Poli a 2015/16-os szezon végén jutott fel a másodosztályba, ahol a legutóbbi idényben hetedik, azt megelőzően pedig a 15. helyen zárt. A lila-fehérek legértékesebb játékosa a szászrégeni származású középhátvéd, Ioan Mera, aki a román élvonalban 80 meccsen lépett pályára az időközben megszűnt Temesvári Politehnica, a Gloria Buzău, az Unirea Urziceni, a Săgeata Năvodari és a Rapid Bukarest színeiben. A csapatot erősíti még a Liga 1-ből szintén ismert Adrian Poparadu (védekező középpályás) és Cristian Scutaru (középhátvéd), utóbbi több mint száz meccset pipált ki az első osztályban. A bánsági labdarúgóklub 2017 nyarán éppen a Sepsi OSK-tól igazolt támadót Ionuț Plămadă személyében. Az ASU Poli nyolc forduló után tíz ponttal jelenleg 11. a 20 csapatos másodosztályban.

A Kolozsvári CFR szerdán este 21.30-tól a Viorel Moldovan vezényelte Chindia Târgoviștevel játszik. Mivel a Chindia pályája nem rendelkezik világító berendezéssel, a meccset a mioveni-i stadionban rendezik meg. A Dâmbovița megyei csapat nyáron közel állt ahhoz, hogy feljusson a Liga 1-be, a Chindia harmadik lett a Liga 2-ben, de a kétfelvonásos osztályozót végül az FC Voluntari nyerte, drámai végjátékban, büntetőpárbajjal. A Kolozsvári CFR ellenfele négy győzelem, két döntetlen és két vereség mellett pillanatnyilag nyolcadik a másodosztályban, hat pontra az éllovas Sportul Snagovtól.

Ami a többi erdélyi/partiumi csapatot illeti, az Aradi UTA a Poli Iași-t látja vendégül a tizenhatoddöntőben, a Kolozsvári U Bukarestben játszik a harmadik ligás Progresul Spartac-kal, a tavalyi döntős nagyszebeni FC Hermannstadt a második vonalban második Academica Clinceni-nel mérkőzik. A Nagyváradi Luceafărulnak nagy bravúr kell a továbbjutáshoz az Astra Giurgiuval szemben, míg Medgyesi Gaz Metan a harmadosztályú Bucovina Rădăuţi-cal került össze. Az ötödik fordulót csütörtök este a Gyulafehérvári Unirea–FCSB meccs zárja.   

Labdarúgó Románia Kupa, ötödik forduló

(zárójelben a klubok bajnoki osztályát tüntettük fel)  

Szeptember 25., kedd
16.00 FC Voluntari (1.)–FC Botoșani (1.) – Digisport 1, Telekom Sport 1, Look Sport
16.30 FK Csíkszereda (3.)–ACS Energeticianul (2.)
18.45 Sportul Snagov (2.)–Universitatea Craiova (1.) – Digisport 1, Telekom Sport 1, Look Sport
19.00 Temesvári ASU Poli (2.)–Sepsi OSK (1.) 
21.30 Dacia Unirea Brăila (2.)–Dinamo FC (1.) – Digisport 1, Telekom Sport 1, Look Sport

Szeptember 26., szerda
16.00 Aradi UTA (2.)–CSM Poli Iași (1.) – Digisport 1, Telekom Sport 1, Look Sport
16.30 Sporting Lieşti (3.)–CS Mioveni (2.)
16.30 CSM Slatina (4.)–Dunărea Călărași (1.)
16.30 Progresul Spartac 1944 (3.)–Kolozsvári U (2.)
16.30 Academica Clinceni (2.)–FC Hermannstadt (1.)
18.45 Concordia Chiajna (1.)–FC Viitorul (1.) – Digisport 1, Telekom Sport 1, Look Sport
21.30 Chindia Târgoviște (2.)–Kolozsvári CFR (1.) – Digisport 1, Telekom Sport 1, Look Sport

Szeptember 27., csütörtök
16.00 Nagyváradi Luceafărul (2.)–Astra Giurgiu (1.) – Digisport 1, Telekom Sport 1, Look Sport
16.30 Bucovina Rădăuţi (3.)–Medgyesi Gaz Metan (1.)
18.45 FC Rapid (3.)–Turris-Oltul Turnu Măgurele (3.) – Digisport 1, Telekom Sport 1, Look Sport
21.30 Gyulafehérvári Unirea (3.)–FCSB (1.) – Digisport 1, Telekom Sport 1, Look Sport

futballlabdarúgó Románia KupaFK CsíkszeredaSepsi OSK
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális