2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Egy nap alatt a Mont Blanc körül

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 18:46 GMT +2, 2018. augusztus 30.

Erdélyi magyar résztvevője is van a világ legdurvább terepfutó-versenyének, a kolozsvári Kovács Zsolt 2013 után nevezett be újra az Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) hegyi maratonra.


Kovács Zsolttal márciusban közöltünk interjút, akkor már nagyban készült az augusztus végi UTMB-re. A kolozsvári sportember öt éve szintén rajthoz állt a nagy presztízsű franciaországi futóversenyen, legjobb romániai versenyzőként a 75. helyen ért célba, valamivel több mint 2400 indulóból. Ehhez az eredményhez 28 óra 30 perc alatt kellett teljesítenie a 170 kilométeres távot, amely mindent egybevetve 10 ezer méter szintkülönbséget foglal magába. 

Az UTMB nehézségéről továbbá sokat elárul, hogy a benevezett futók közül minden évben több százan feladni kényszerülnek a versenyt, tavaly például a hivatalos adatok szerint a 2537 indulóból 1686 fejezte be a megmérettetést. Rengeteg múlik a felkészülésen, mint Kovács Zsolttól megtudtuk, már ősztől erre az eseményre gyúr:

Szelfi a Mont Blanc lábánál 

„Úgy érzem, nagyon jó felkészülésen vagyok túl, hála Istennek segített a szervezetem, hogy végig tudjam vinni a terveimet. Októberben kezdtem az edzéseket, azóta körülbelül 4700 kilométert szaladtam, összesen 160 ezer méter szintkülönbséggel. Mindezt anélkül, hogy lesérültem volna. Meg vagyok elégedve a felkészüléssel, jó formában várom a pénteki rajtot” – nyilatkozta a Lelátónak a kolozsvári futó, akit arról is kérdeztünk, pontosabban mi a célja az idei UTMB-n, amelyet egyébként 15. alkalommal rendeznek meg a „fehér hegy” körül.

„Öt évvel ezelőtt 28 óra 30 percet futottam, ami még mindig a legjobb idő, amit romániai résztvevő produkált ezen a versenyen. A mostani célom 24 óra, magasra tettem tehát a lécet. Négy és fél órával gyorsabb lenni ugyanazon az útvonalon, – sőt, a szervezők időközben még beraktak egy hegyet, a Col des Pyramides Calcaires-t, ami 2600 méteren fekvő csúcs – nem lesz könnyű. Ha sikerül teljesítenem a kitűzött célt, reálisan nézve az első ötvenbe kerülhetek be” – fejtette ki az Accenture egyesület versenyzője.

Az Ultra-Trail du Mont-Blanc minden évben az első téli olimpiai játékok rendező városából, azaz Chamonix-ból rajtol. A futók – már aki a verseny során nem dől ki – ugyancsak Chamonix-ban fejezek ki be a viadalt, amely során Franciaország mellett Olaszország és Svájc alpesi területét is érintik.

Az UTMB 2018 térképe - forrás: utmbmontblanc.com

A verseny hangulatában a Tour de France-hoz hasonlít, a helyszínen rendszerint sokan biztatják a sportolókat, akik hét különböző távú és szintkülönbségű versenyre nevezhetnek. Ezek közül az UTMB a legkeményebb, az ultramaraton fő száma francia idő szerint péntek délután 18 órától kezdődik. Ahhoz, hogy befejezzék a versenyt, a futóknak összesen 16 ellenőrző-, illetve frissítőponton kell áthaladniuk. A szervezők meleg ételt és pihenési lehetőséget is biztosítanak a versenyzőknek, de amint azt Kovács Zsolttól megtudtuk, akik megpihennek a különböző állomásokon, azok általában 42 és 46 óra között fejezik be a távot. „Akik 30 óra alatt szeretnének célba érni, ők álmodni sem mernek a pihenésről” – mondta portálunknak Kovács.

Síbotok, különleges hátizsák

A versenyzők síbotokat használnak a mászásnál és az ereszkedésnél, ugyanakkor egy speciális hátizsákot viselnek, amelyet tulajdonképpen egy jól kibélelt zsebes mellényként kell elképzelni. Ebben az étel és víz mellett néhány fontos kelléket visznek magukkal: a kötelező felszerelés része egy vízálló, jól szellőző kabát, hosszú nadrág, vékony és vastag sapka, kesztyű, szemüveg, két fejlámpa pótelemekkel, és természetesen a mobiltelefon sem hiányozhat a pakkból. Kovács Zsolt szerint mindez körülbelül öt kiló plusz súlyt jelent.

A végeredmény szempontjából nagyon fontos az energiabevitel is, a futóknak a verseny közbeni étrendet is jó előre meg kell tervezniük. Az időjárás jónak ígérkezik, ami a hegyi maraton esetében azt jelenti, hogy éjjel 0 és 5 Celsius-fok közötti értékek lehetnek, a nagyobb csúcsokon azonban fagypont alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Kovács Zsolt teljesítményét az érdeklődők a verseny honlapján is követhetik, a 4run.ro szakoldal beszámolója alapján Romániából összesen 39-en vesznek részt a franciaországi ultramaratonon, de a kolozsvári sportoló az egyedüli erdélyi magyar versenyző.

A tavalyi verseny legjobb pillanataiból készült összeállítás:

Kovács ZsoltmaratonUTMB
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális