2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Összeraktuk a FIFA-vb álomcsapatát

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 12:00 GMT +2, 2018. július 17.

A világbajnokság néhány felfedezettje, már korábban befutott, jól ismert labdarúgók, illetve három különdíjas is bekerült a Lelátó válogatottjába. Az angolok gólkirályát, Harry Kane-t szkippeltük, nálunk Edinson Cavani kezdene a középcsatár posztján, kár, hogy az uruguayi matador lesérült a későbbi vb-győztes franciák elleni kieséses meccs előtt…


Nagyon sokat vártunk rá és ehhez képest túl gyorsan eltelt, vasárnap a moszkvai Luzsnyiki Stadionban véget ért a XXI. labdarúgó-világbajnokság. Az egyhónapos oroszországi futballünnep döntőjében Franciaország 1998 után begyűjtötte második vb-trófeáját, a horvát válogatott hősiesen küzdött az egész torna során, de a finálébeli pofozkodásból nem jöttek ki jól Zlatko Dalic legényei. A piros-fehérek 4–2-re alulmaradtak, ám ezzel a szenzációs második hellyel megdöntötték a válogatott legjobb eredményét a vébéken – a húsz évvel ezelőtti világbajnokságon bronzérmet nyertek a Davor Suker vezette horvátok.

A nagy tornák után kihagyhatatlan ziccert jelent elkészíteni az álomcsapatot, mi is összeraktuk a saját változatunkat. Azokból a válogatottakból szelektáltunk, amelyek eljutottak legalább a negyeddöntőig, az alábbi szubjektív összeállításba olyan labdarúgók kerültek be, akik a legnagyobb hatással voltak ránk a vb alatt. A játékrendszerek közül a 4–2–3–1-et választottuk, bár tisztában vagyunk azzal, hogy a nemzetközi topfociban ez a felállás már kezd elavulttá válni, ebben tudtuk legjobban elhelyezni a kiszemelteket. Lássuk a tizenegy alapembert és a négy szupercserét.

Kapus: Thibaut Courtois (Belgium – Chelsea)

Embed from Getty Images

A belgák játékát nagy öröm volt nézni az elmúlt hetekben. Örök törvény a fociban, hogy egy jól működő csapathoz mindenekelőtt kell egy extra teljesítményekre képes hálóőr. Courtois ilyen kapus, ezt már rég óta tudjuk róla, de klasszisát Oroszországban is igazolta. Különösen a Brazília elleni negyeddöntőben remekelt, elképesztő bravúrjaival nagy szerepet játszott Neymarék legyőzésében. Courtois a bronzérmes belga válogatott mind a hét meccsét végigjátszotta, s bár összesen hat gólt kapott, ennek egy része a védők számlájára írható, a többi közül több is védhetetlen lövés volt. A Chelsea gólvédője abszolút megérdemelten kapta meg az aranykesztyűt, azaz a legjobb kapusnak járó különdíjat.

Ami a kapusposztot illeti, akár Jordan Pickford is elcsíphette volna a Lelátó kezdőcsapatát, az Everton kapusa szépen bemutatkozott a nagyközönségnek, nem mint szegény Loris Karius a BL-döntőben. Gareth Southgate szövetségi kapitány részéről jó döntés volt elvinni őt Oroszországba, Pickford védései stabilitást adtak a végül negyedik helyen zárt angoloknak. Courtois mellett vagy után – ezen lehetne vitatkozni – őt láttuk a legjobb kapusnak a vb-n. Egy másik opció lehetett volna Kasper Schmeichel, de a dánok kapusa a házi szabályunk alapján nem kerülhetett be a csapatba, mivel a nyolcaddöntőn nem jutottak túl, igaz ez egyáltalán nem Schmeichelen múlott. Peter-papa fia mindent megtett, három horvát tizenegyest fogott meg a hosszabbításban és a büntetőpárbajban.

Balhátvéd: Lucas Hernández (Franciaország – Atlético Madrid)

Ez az egyetlen poszt, ahol nehezen sikerült választani és nem a bőség zavara miatt. Első körben Diego Laxaltra, az uruguayiak balhátvédjére gondoltunk, de ez az ötletet elvetettük. A Genoa 25 éves játékosában sok a potenciál, a vb-n is jól játszott, de túlzás lenne az álomcsapatba nevezni. Végül az aranyérmes franciák játékosára, Lucas Hernándezre esett a választásunk. Hogy miért? Az Atlético Madridnál nevelkedett tehetség végig hozott egy magas szintet a kékeknél, a kiesés szakaszban ráadásul két gólpasszt is adott.

Középhátvédek: Raphaël Varane (Franciaroszág – Real Madrid), Domagoj Vida (Horvátország – Besiktas)

Embed from Getty Images

Első pillantásra érdekes párosnak tűnhet a Varane-Vida duó, kíváncsiak vagyunk, a francia és a horvát középhátvéd hogyan tudna együttműködni csapattársként, de most nem ez a fő szempont. Mindketten oszlopos tagjai voltak a döntős alakulatoknak, ugyanakkor a gólszerzésből is kivették a részüket. Varane az uruguayiak kapujába fejelt nagyon fontos gólt, míg Vida az oroszok ellen talált be a hosszabbításban, szintén fejjel. A horvát hátvéd az egyetlen olyan játékos a csapatunkban, aki nem nyugati topklubnál keresi kenyerét.

Jobbhátvéd: Kieran Trippier (Anglia – Tottenham Hotspur)

Trippier pedig az egyetlen angol a kezdő11-ben, a Spurs jobbhátvédje nem csupán a tetoválásaival hívta fel magára a figyelmet. Megkockáztatjuk, hogy a háromoroszlánosok legjobbja volt a tornán, az orosz pályákon lefutott vagy másfél maratont, s a mezőnyből talán neki volt a legtöbb pontos beívelése. A horvátoknak lőtt szabadrúgásgóljára még sokáig fogunk emlékezni, az elveszített elődöntő ellenére is.

A jobbáhtvéd poszton a vb felfedezettjei közé tartozott a Vfb Stuttgártnál játszó Benjamin Pavard, a franciák 22 éves labdarúgója előtt fényes jövő áll, nem lepődnénk meg, ha hamarosan lecsapna rá egy igazán nagy klub. Neki köszönhetjük a vb talán legkülönlegesebb gólját, erre gondolunk:

Belső középpályások: Paul Pogba (Franciaország – Manchester United), Luka Modric (Horvátország – Real Madrid)

Újabb érdekes párosítás, a Man. United fenegyerekét összeraktuk a horvátok hidegvérű vezérével. Pogbát legtöbbször az instabilitás miatt kritizálják a szakértők, Oroszországban viszont nem érkezhetett rá panasz a kiegyensúlyozott teljesítmények miatt. Nem jeleskedett a gólszerzésben, sokkal inkább védekező feladatokat látott el és a labdakihozatalt is rábízta Deschamps. A guineai származású labdarúgó aztán a legjobb pillanatban lőtte meg egyetlen gólját, a döntőben, a franciák 2–1-es vezetésénél belsőzte a hálóba a labdát.

Embed from Getty Images

Modric helye megkérdőjelezhetetlen a legjobbak között, a horvátok sokat tapasztalt középpályása nem élhette meg a teljes katarzist az oroszországi vb-n, miután elbukták a döntőt, de őt nem lehet kihagyni ebből a csapatból. A horvát kapitány teherbírásáról sokat elárul, hogy a döntő előtt 63 kilométerrel az első helyen állt a legtöbbet szaladó játékosok listáján, miközben passzainak közel 90 százaléka pontos volt, lőtt két gólt, adott egy gólpasszt és egy ízben besöpörte a meccs embere díjat. Erősen kérdéses, hogy Modric zseniális átadásait, kiemelkedően intelligens játékát megcsodálhatjuk-e négy év múlva Katarban, egyrészt a horvátoknak ehhez ki kell jutniuk előbb a vb-re, másrészt a tízes mezt viselő karmester akkor már 36 éves lesz.

A támadó négyes, micsoda nevek

Eden Hazard (Belgium – Chelsea)

Amikor Eden Hazard-t látjuk futballozni, sokszor szerencsésnek érezhetjük magukat. Ha a belgák szélsője elkapja a fonalat, szinte megállíthatatlan, ritmusváltásai a legelőkelőbb védőket is komoly kihívás elé állítja. Hazard világviszonylatban az egyik legjobb a posztján, szurkoltunk neki, illetve a belga válogatottnak, hogy végre megvalósítsanak valami nagyot. Ez részben sikerült is, a harmadik hely összességében kiváló eredmény, és ehhez a bronzhoz Hazard bizony nagyon sokat tett hozzá. Komoly esély mutatkozik arra, hogy a balszélső Cristiano Ronaldo utódja legyen a Real Madridnál, a nyilatkozatok alapján úgy tűnik, hamarosan elhagyja a Chelsea-t és a „királyi gárdánál” folytatja karrierjét.

Embed from Getty Images

Philippe Coutinho (Brazília – FC Barcelona)

Nincs igazi álomcsapat brazil támadó nélkül, a selecao nem tudott túl messze jutni a tornán, Coutinhotól azonban láthattunk egy-két varázslatot. A Barca-légiós Svájcnak olyan gólt tekert, amivel a vb legszebb megmozdulására pályázik (amúgy a FIFA honlapján már lehet szavazni a leggyönyörűbb találatra).

Coutinho Costa Rica kapujába is bejutatta a labdát, majd Szerbia és később Belgium ellen volt egy-egy asszisztja. Remek egyéni teljesítménye dacára a brazilok már a negyeddöntőben kiestek...

… Többek között annak a Kevin de Bruynenek a lövése miatt, akit szintén emlékezetes dolgokat művelt a világbajnokságon. Amint Roberto Martíneztől nagyobb szabadságot kapott, rögtön villant, emellett pedig becsületesen elvégezte a védekezést és a kulcspasszait egyszerűen imádtuk. De Bruyne-t a cserék közé jelöljük, ő a titkos fegyverünk, ha Coutinho elfáradna.

Kylian Mbappé (Franciaország – Paris Saint-Germain)

Bizonyos játékosokat egyszerűen nem lehet kihagyni ebből az elit társaságból, Mbappé természetesen ilyen. A franciák tini nindzsája még mindig csak 19 éves, de már világsztárként csókolgathatta az aranyserleget. Az elmúlt hónapban csekély 30 millió euróval nőtt a piaci értéke, perpillanat 150 millió eurónál tart. Amikor hozzá került a labda, valami mindig történt, s bár néha sportszerűtlenül húzta az időt, nem emiatt fogunk rá emlékezni a vb kapcsán. Sokkal inkább megmaradt az argentinok elleni produkciója (két gól és egy hihetetlen vágtával kiharcolt büntető), illetve a döntőben szerzett távoli gólja.

Embed from Getty Images

Ha Mbappé a nagy sprintekben esetleg kifulladna, Ante Rebic-et hoznánk be a helyére negyedik csereként. A horvát szélső messze áll még a világsztár státusztól, de a villámlábú csillagok mellé kellenek ilyen erőfocit játszó nagy melósok is. Rebic Pickford és Pavard mellett a vb felfedezettjei közé tartozik, és friss vb-ezüstérmesként szintet léphet: hamarosan a Bayern München elcsábíthatja az Eintracht Frankfurttól. Amennyiben igazak a hírek, a vb-n berobbanó horvát középpályás követni fogja edzőjét, Nico Kovac-ot a bőrgatyásokhoz.

Edinson Cavani (Uruguay – Paris Saint-Germain)

Embed from Getty Images

Hiába szerzett Harry Kane hat gólt, hiába szorgoskodott össze Romelu Lukaku négyet, nálunk Edinson Cavani volt a legmeggyőzőbb középcsatár. Az angol és a belga gólvágóval az a bajunk, hogy a csoportkörben mindketten megszórták ugyan Tunéziát és Panamát, a folytatásban viszont nem tudtak nagyot alakítani az igazán fontos pillanatokban. Kane még lőtt egy tizenegyest Kolumbiának, de azzal annyi. Cavani azonban rangadón is hozta a formáját, kis túlzással, az uruguayi center egymaga intézte el Portugáliát a nyolcaddöntőben. Pechjére már azon a mérkőzésen lesérült, így nem léphetett pályára a franciák ellen, és jól látszott, mekkora szükség lett volna ösztönös megmozdulásaira a támadások befejezésénél. Lehet, ha Cavani nem sérül le, teljesen másként alakult volna a vb?


Néhány érdekes adat a kezdő11-ről

Átlagéletkor: 26,2 év
Legidősebb: Luka Modric (32), legfiatalabb: Kylian Mbappé (19)
A játékosok összértéke a piacon: 792 millió euró
Legdrágább: Kylian Mbappé (150 millió euró), legolcsóbb: Domagoj Vida (12 millió euró)
Megoszlás a nemzetiségek szerint: 4 francia, 2 horvát, 2 belga, 1 angol, 1 brazil, 1 uruguayi
Itt játszanak: Premier League - 4 játékos, La Liga - 4 játékos, Ligue 1 - 2 játékos, Süper Lig (török) - 1 játékos.

Kimaradt a kedvenced? Máshogy raknád össze az álomtizenegyet? Várjuk a saját csapatodat hozzászólás formájában! 

oroszországi foci-vbfutballválogatottak
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális