2024. március 29. péntekAuguszta

Az angolok kifejelték Svédországot a vb-ről

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 20:06 GMT +2, 2018. július 07.

Franciaország és Belgium válogatottját az angol csapat követte a XXI. FIFA-világbajnokság elődöntőjébe. Az első szombati negyeddöntőben a háromoroszlánosok fejesgólokkal vetettek véget a svédek vb-kalandjának.


1990 után először az angol labdarúgó-válogatott elődöntőt játszhat a világbajnokságon, miután Gareth Southgate csapata sikerrel abszolválta a Svédország elleni mérkőzést a Szamara Arénában. A piros szerelésben futballozó szigetországiak mindkét félidőben szereztek egy gólt, magabiztos focival, 2–0-ra győzték le a skandinávokat.


fotók: fifa.com

Az angolok adósok voltak a jó játékkal, a csoportkörben kiütötték ugyan Panamát – hat góllal keserítve a vb egyetlen liga 1-es résztvevőjét, a bukaresti Dinamónál védő Jaime Penedót –, de azt a mérkőzést leszámítva egyáltalán nem remekeltek. A nyolcaddöntőben viszont olyan történt, amire korábban nem volt példa a vébékén: Anglia tizenegyes-párbajt nyert, a csoportkörben hullámzóan teljesítő kolumbiaiak pedig utazhattak haza.

A svédek nagy meglepetésre első helyen végeztek négyesükben, megelőzve Mexikót, Németországot és Dél-Koreát, majd a nyolcaddöntőben a svájciakat intézték el. Janne Andersson együttese nem a látványos futball miatt vált híressé, de a 4–4–2-es játékrendszerben keményen védekező északiak már a vébére is úgy jutottak ki, hogy csoportjukban megelőzték Hollandiát, majd a pótselejtezőben gondoskodtak arról, hogy az olasz válogatott se repülhessen Oroszországba.

Aki a svéd-angol meccsen olyan iramra számított, mint a péntek esti Brazília–Belgium rangadón, az nagyot kellett csalódjon. Mindkét fél óvatosan kezdett, amit az elején láttunk, inkább egy gyenge csoportmérkőzésre hasonlított.

Az angolok által alkalmazott 3–5–2-es szisztéma egyik előnye, hogy a szélsők bevonásával általában könnyeben megy a labdakihozatal, a svédek azonban több esetben is letámadással zavarták meg az angolok támadásépítését. Maradt a felívelés, ami nem eredményezett gólhelyzetet, Sterling megindulása viszont igen: a 19. percben jegyezhettük fel az első nagyobb lehetőséget, végül a góllövőlistát vezető Kane tüzelt kapura – pontatlanul.

Alakult a jó öreg félidei 0:0, de aztán jött egy angol szöglet és Harry Maguire vezetést szerzett a csapatának: a Leicester City védőjé leszakadt az őrzőjéről, és az erősen megfejelt labdát Olsen-kapus sem tudta megállítani. A 45. percben Sterling is mattolhatta volna a svéd hálóőrt, de Kane zseniális labdája után egy az egyben nem sikerült a csele, s bár a passzt ketten is várták, ő inkább belelőtte az egyik védőbe a labdát. Ez az elpuskázott akció talán megért volna egy cserét a szünetben...

A svédek támadó szellemben kezdték a második félidőt, Berg fejesénél Pickfordnak mentett nagyot. Aztán az 59. percben megduplázta előnyét Anglia: Lingard beadását Dele Alli váltotta gólra, az apai ágon nigériai származású középpályás Maguire-hez hasonlóan fejjel volt eredményes.

A skandinávok 0–2-nél sem adták fel, Pickfordot egy szépen felépített támadás végén Claesson tette próbára, de az Everton kapusa ezen a napon az örzőangyal szerepébe bújt, megint bemutatott egy bravúrt. Pickford mindenképp clean sheettel akarta lehozni a negyeddöntőt, a 72. percben Berg lövésénél is a helyén volt.

A harjában nem alakult ki egyik kapunál sem nagy helyzet, Anglia a július 11-is moszkvai elődöntőben az Oroszország–Horvátország párharc győztesével találkozik.

Oroszországi labdarúgó-vb, negyeddöntő

Szamara, Szamara Aréna,
vezette: Bjorn Kuipers (holland)

Svédország–Anglia 0–2 (0–1)
gól: Maguire (30.), Alli (59.)
sárga: Larsson (90+4.), ill. Maguire (87.)

Svédország (4–4–2): Robin Olsen – Emil Krafth (Pontus Jansson 85.), Victor Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg (Martin Olsson 65.) – Marcus Berg, Ola Toivonen (John Guidetti 65.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson.

Anglia (3–5–2): Jordan Pickford – Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire – Kieran Trippier, Dele Alli (Fabian Delph 77.), Jordan Henderson (Eric Dier 85.), Jesse Lingard, Ashley Young – Raheem Sterling (Marcus Rashford 90+1, Harry Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

oroszországi foci-vbfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális