2024. március 29. péntekAuguszta

Belgium megcsinálta, kiestek a brazilok

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 11:41 GMT +2, 2018. július 07.

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjének második mérkőzésén eldőlt: 2006, 2010 és 2014 után zsinórban a negyedik alkalommal lesz európai győztese a futball vb-nek. A belgák 2–1-re nyertek a brazilok ellen és bejelentkeztek a trófeáért.


Az Uruguay–Franciaország párharchoz hasonlóan a Brazília–Belgium mérkőzésen is a dél-amerikaiak húzták a rövidebbet a negyeddöntő pénteki nyitányán. A Kazany Arénában 42873 néző előtt Roberto Martínez együttese véget vetett Neymarék 15 meccses veretlenségi sorozatának, Belgium válogatottja július 10-én, Szentpéterváron már a döntőbe kerülésért játszik a franciákkal.


fotók: fifa.com

A Mexikót búcsúztató Brazília jóval meggyőzőbb teljesítményt nyújtott a kiesés szakasz első körében, mint a „vörös ördögök”, akik egy hosszabbításban szerzett kontragóllal, mínusz kettőről fordítva ejtették ki Japánt. A belgák azonban sokkal motiváltabban játszottak a vb legnagyobb favoritja ellen, amely az első félidőben kétgólos hátrányba került. A szépítés sikerült a második játékrészben, az egyenlítés azonban elmaradt, Brazília 2018-ban sem lesz világbajnok.

Az első gólnál szerencséje volt az európai csapatnak, a brazilok jól kezdtek, két veszélyes szögletet is megúsztak a piros-sárga-feketék, majd a másik kapunál az eltiltott Casemiro helyére beugró Fernandinho fejelt öngólt egy sarokrúgásnál. Ekkor még csak a 13. percben jártunk, Brazília pedig először került hátárnyba az oroszországi tornán. A sárga-kékek igyekeztek gyors választ adni, de a belga védelem jól működött, Marcelo próbálkozását pedig magabiztosan védte Courtois.

A 31. percben jött az újabb belga gól: Lukaku vezetett fel egy ellentámadást a saját térfeléről, a megfelelő pillanatban megszabadult a labdától, amit Kevin de Bruyne bombázott a jobb alsóba – csodálatos lövés volt a Man. City játékosától.


De Bruyne céloz: gól!

A másik oldalon Coutinho gyönyörű tekerését elvetőve védte Courtois, így 0–2-vel vonultak pihenni a csapatok.

A második félidő eleje nyomasztó brazil fölényt hozott, a szünetben amúgy Roberto Firmino váltotta Williant, de jobb döntés lett volna a brazil szövetségi kapitánytól, ha a Liverpool támadóját egyenesen a kezdőcsapatba nevezi, mondjuk a gyenge formában játszó Gabriel Jesus helyett... A brazilok tehát keményen lenyomták a belgákat, de egy kis szerencse rendre hiányzott a befejezéseknél. Aztán Neymar eljátszott egy bődületes műesést a tizenhatoson belül, amiért nem kapott sárga lapot a szerb játékvezetőtől, a brazilok pedig egy másik támadásnál nem kaptak tizenegyest: Kompany későn csúszott oda Jesusnak az alapvonalnál, hosszas videobírózás után folytatódott a játék.

A közjáték végül is jót tett a belgáknak, kijöttek a szorításból, és Hazard eldönthette volna a továbbjutást egy ellentámadáson, lövése kevéssel suhant el a kapufa mellett. Úgy tűnt, elfogyott a brazilok lendülete, amikor a frissen beállt Renato Augusto a kapuba fejelte Coutinho okos beadását: 1–2, izgalmas végjáték elé néztünk!

A folytatásban előbb Firmino, majd Renato Augusto tévesztette el a célpontot, utóbbi ideális helyzetből, aztán Roberto Martínez egy-két cserével belenyúlt a csatába, a hajrában öt védővel őrizte előnyét Belgium. A 90+4. percben Neymar lábában volt az egyenlítés, a léc alá tartó labdát a sokadik bravúrral ütötte ki Courtois. A Chelsea kapusa összesen nyolc védést mutatott be, rajta kívül a Neymart kikapcsoló Meunier, meg úgy általában az egész belga válogatott nagyot játszott. A meccs emberének Kevin de Bruyne-t választották.

A nyugat-európai ország csapata 1986 után jutott be újra a labdarúgó-vb elődöntőjébe.

Oroszországi labdarúgó-vb, negyeddöntő

Kazany Aréna0 42873 néző, vezette: Milorad Mazics (szerb)

Brazília–Belgium 1–2 (0–2)
gól: Renato Augusto (76.), ill. Fernandinho (13., öngól), de Bruyne (31.)
sárga: Fernandinho (85.), Fagner (90.), ill. Alderweireld (47.), Meunier (71.)

Brazília (4–2–3–1): Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Fernandinho, Paulinho (Renato Augusto 76.) – Willian (Roberto Firmino, a szünetben), Philippe Coutinho, Neymar – Gabriel Jesus (Douglas Costa 58.). Szövetségi kapitány: Tite.

Belgium (3–4–3): Thibaut Courtois – Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Toby Alderweireld – Nacer Chadli (Thomas Vermalen 83.), Axel Witsel, Marouane Fellaini, Thomas Meunier – Eden Hazard, Romelu Lukaku (Youri Tielemans 87.), Kevin De Bruyne. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez.

oroszországi foci-vbfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális