2024. március 29. péntekAuguszta

Elbukta a moszkvai büntetőpárbajt a spanyol válogatott

MTI utolsó frissítés: 21:18 GMT +2, 2018. július 01.

A házigazda orosz válogatott bejutott a legjobb nyolc közé a labdarúgó-világbajnokságon, miután az első vasárnapi nyolcaddöntőben büntetőpárbajban jobbnak bizonyult Spanyolországnál Moszkvában.


A VIP-páholyban VI. Fülöp spanyol király foglalt helyet, többek között Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke társaságában, Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont nem volt ott a stadionban.

A házigazdák csapata túlbiztosított felállásban kezdett, az öt védő előtt a középpályán három szűrő helyezkedett, és két zavaró támadójuk is visszazárt a saját térfelükre. A 12. percben egy jobb oldali spanyol szabadrúgásnál az orosz kapu előterében Ignasevics olyan szorosan felügyelte Sergio Ramost, hogy mindketten a földre estek, a labda pedig a beadásnak háttal álló orosz védő bokájáról saját kapujába pattant (0–1).

A szerencsés góllal vezetést szerző spanyolok a folytatásban kedvükre adogathattak – sokszor a saját térfelükön – és lassították az iramot, mert az oroszok hátrányban sem változtattak a taktikájukon.


fotók: fifa.com

A szünethez közeledve az egyik orosz kontrát sikerült lövéssel zárniuk a hazaiaknak, amitől megjött a kedvük, és kicsit bátrabb támadójátékot vállaltak fel. Az egyenlítő góljukat viszont veszélyes helyzet nélkül, büntetőből szerezték. Egy orosz szögletnél Dzjuba ugrott a legmagasabbra, fejese nyomán a labda a neki háttal álló Piqué felkarján változtatott irányt, a megítélt tizenegyest Dzjuba a kapu jobb oldalába helyezte, De Gea a másik irányba vetődött (1–1).

Ezt követően a spanyolok próbáltak ismét kapura is veszélyes játékot bemutatni, de ehhez nem tudták a tempójukat eléggé felpörgetni.

A spanyol csapat úgy jött ki a második félidőre, hogy visszaveszi a vezetést és eldönti a továbbjutást, de mezőnyfölénye nem mutatkozott meg helyzetekben is, idővel pedig a lendülete is elfogyott. A 60. perctől eseménytelenül teltek a percek, a mezőnyjátékosok a félpálya és az orosz tizenhatos között helyezkedtek, így besűrűsödött a középpálya. A körülményes spanyolok ritkán tudtak áttörni, az oroszoknak pedig ez eleve nem állt szándékukban.

A 87. percben Iniesta 17 méterről leadott lövését vetődve védte Akinfejev, az orosz kapust amúgy nem dolgoztatták meg a spanyolok, így jöhetett a vb első hosszabbítása.

A túlórát magasabb fordulatszámon kezdték a spanyolok, de az orosz kapusnak így sem akadt dolga. Az egyre fáradtabb oroszoknál viszont indokolt volt a negyedik csere – Alekszandr Erohin a 97. percben lépett pályára –, amire a vb-k történetében először van lehetőség a hosszabbításban.

A ráadás második részében a negyedik spanyol csere, Rodrigo hozott színt és lendületet a játékba, helyzetét Akinfejev védte, a döntés a büntetőpárbajra maradt.

Büntetőpárbaj:

Iniesta magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába, Akinfejev a másik oldalra vetődött (0–1).

Szmolov nagy erővel lőtt a kapu jobb oldalába, De Gea beleért a lövésbe, de hárítani nem tudott (1–1).

Piqué a jobb alsóba vágta a labdát, Akinfejev ezúttal is a másik irányba indult el (1–2).

Ignasevics a kapu bal oldalába emelt, De Gea ezúttal nem találta el az irányt (2–2).

Koke rosszul helyezett, félmagas lövését védte Akinfejev (2–2).

Golovin nagy erővel lőtt középre, az elvetődő De Gea helyére (3–2).

Sergio Ramos becsapta Akinfejevet, a kapu jobb oldalába lőtt (3–3).

Cserisev is a kapus helyét választotta, ami ezúttal is üresen maradt (4–3).

Iago Aspas nagy lendülettel futott neki, ám nem túl helyezett lövésébe az elvetődő Akinfejev lábbal belekapott, és hárított (4–3).

Az oroszok szombaton Szocsiban a Horvátország-Dánia összecsapás győztesével játszanak a negyeddöntőben.

Oroszországi labdarúgó-vb, nyolcaddöntő

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző
vezette: Björn Kuipers (holland)

Oroszország–Spanyolország 1–1 (1–1, 0–0, 0–0), tizenegyesekkel: 4–3

gólszerzők: Dzjuba (41., büntetőből), illetve Ignasevics (12., öngól)
sárga lap: Kutepov (54.), Zobnyin (71.), illetve Piqué (40.)

Oroszország: Igor Akinfejev – Mario Fernandes, Szergej Ignasevics, Ilja Kutepov, Fjodor Kudrjasov, Jurij Zsirkov (Vlagyimir Granat, a szünetben) – Alekszandr Szamedov (Gyenyisz Cserisev, 61.), Roman Zobnyin, Daler Kuzjajev (Alekszandr Erohin, 97.) – Alekszandr Golovin, Artyom Dzjuba (Fjodor Szmolov, 65.)

Spanyolország: David de Gea – Nacho (Dani Carvajal, 70.), Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Sergio Busquets, Koke – Marco Asensio (Rodrigo, 104.), Isco, David Silva (Andrés Iniesta, 67.) – Diego Costa (Iago Aspas, 80.)

oroszországi foci-vbfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális