2024. március 29. péntekAuguszta

Horvátország kifilézte Messiéket

Szén Sándor Szén Sándor utolsó frissítés: 13:35 GMT +2, 2018. június 22.

Hiába viszonylag fiatal ország, Horvátország már számos büszke pillanatot élhetett át labdarúgó-válogatottjának köszönhetően. A Suker, Jarni vagy Boban fémjelezte aranygeneráció 1998-ban szenzációs menetelést hajtott végre, többek között Németországot is simán hazaküldve a világbajnokságról. Az Argentína elleni mérkőzés bizonyította, most állnak a legközelebb az akkori bravúr megismétléséhez.


A vártnál sokkal simább eredménnyel zárult az oroszországi foci-vb D, azaz a halálcsoport legjobban várt mérkőzése, a horvát-argentin rangadó. Ha az európaiak Nigéria elleni nyitánya hamar a feledés homályába is merül, a csütörtök esti összecsapás egész biztosan sokáig emlékezetes marad. Argentínára, a csalódást keltő Izland elenni iksz után a szokásosnál is nagyobb teher nehezedett, Sampaoli mester pedig új játékrendszerrel rukkolt elő. A háromvédős szisztéma gyenge pontjai azonban hamar megmutatkoztak, rögtön a negyedik percben, egy mögé kerülés után, érkezett az első horvát lehetőség.

Nem először sikerült zavarba hozni a dél-amerikai védelmet, és habár a horvát védőknek is nagyon kellett figyelni, gól nem született az első játékrészben. Viszont kőkemény csata folyt a pályán, de szerencsére helyzetekben sem szenvedtünk hiányt.

Fordulás után aztán a horvát letámadás hatására Caballero vétett gyermeteg hibát. A Chelsea hálóőre finoman próbált csapattársához emelni egy hazaadást követően, ám mozdulata túlságosan is finomra sikeredett. Rebic lefülelte a gyenge kísérletet, és akrobatikus mozdulattal kapásból a hálóba lőtt. Ez láthatóan megfogta Messiéket, a délszlávok viszont továbbra is fegyelmezetten futballoztak, hősiesen védekezve, taktikusan támadva, illetve tördelve a játékot.

A meccs 80. percében Modric gondolt egy merészet és klinikai pontossággal kilőtte a bal alsó sarkot. A mérkőzés lényegében eldőlt, az égszínkék-fehérek már csak a becsületükért küzdöttek, ám sokat mondó, hogy mikor Meza révén két horvát védőt is elfektettek, a harmadik, Vida még a labda elé tudott csúszni az utolsó pillanatban. A másik oldalon is akadt további ziccer, amit azonban Kramaric csúnyán elpuskázott.

A hosszabbításban azonban mégiscsak megadták a kegyelemdöfést a horvátok, egy már-már megalázó kontra végén Rakitic rúgta be a harmadikat.

Horvátország továbbjutott tehát, száz százalékos mérleggel áll, és hátradőlve várhatja a pénteki Izland–Nigéria meccset. Úgy néz ki, nem csupán nevek alapján állt össze a csapat ezúttal, és végre megszülethet az áttörés. Nem hiába idéződött fel bennünk az 1998-as horvát válogatott menetelése menetelése…

A csoport állása három mérkőzés után:

válogatottakoroszországi foci-vbfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális