2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Hokirelikviákat csodáltunk a Sportmúzeumban

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 19:55 GMT +2, 2018. április 25.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítással készült a budapesti divízió 1/A jégkorong-világbajnokságra. A hokis témájú tárlatot szombat estig lehet megtekinteni 10 és 22 óra között, a belépés pedig bárkinek ingyenes.


A Lelátó szerdán is kilátogatott a Papp László Sportarénába, ahol a világbajnokság harmadik fordulója kora délután egy izgalmasnak ígérkező kazah-olasz meccsel rajtolt el. A sajtószektorban az ázsiai válogatott elemzői elég sokat fogták a fejüket, ennek oka, hogy az eddig hibátlanul menetelő kazah csapat játéka sehogy sem akart összeállni. Az olaszok viszont többször is mattolták Henrik Karlssont, amúgy a honosított svéd kapus korábban az NHL-ben, a Calgary Flamesnél védett többek között.

Már csak tíz perc volt hátra a meccsből, 3–0 az olaszoknak, elkönyveltük tehát a három pontot Giulio Scandelláéknak, és elhagytuk az arénát, hogy nosztalgiázzunk egy keveset.


Gyerekek floorballoznak a sportaréna előtt - a szerző felvétele

A sportcsarnokból kilépve, ha a szurkolói falu felé vesszük az irányt, nem kerülheti el a figyelmünket a Sportmúzeum épülete. Itt a világbajnokság alatt, vagyis szombat estig különleges kiállítás várja a szurkolókat. A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum természetesen jégkorong témájú tárlattal készült.

Az éreklődők az alsó szinten NHL-relikviákat csodálhatnak meg, de az igazi hősöket az emeleten kell keresni.


fotó: Magyar Jégkorong Szövetség

A magyar válogatott 2008-ban sporttörténelmi eredményt ért el Saporróban, ahol – 70 év után először – kiharcolta, hogy elit világbajnokságon játszhasson. A japán vb magyar sikerét nem véletlennül emlegették akkoriban és most is szaporrói csodának, ami a mostani kiállítás fő tematikája.

“Még elütik az ukránok, még megfogja Szuper és... és megszólal a duda? Megszólal a duda, repülnek a kesztyűk, repülnek a botok, jönnek a magyar játékosok, magasban a magyar karok” – élheti át újra a látogató az utolsó szaporrói mérkőzés közvetítését.

A magyar jégkorongsport története 1927-ben kezdődik, ekkor alakult meg ugyanis a Magyar Jégkorong Szövetség. Egy évvel később a válogatott már részt vett a svájci St. Moritzban rendezett II. téli olimpiai játékokon. 1930 és 1939 között a nemzeti csapat csak kétszer hiányzott a világbajnoki tornáról, majd 1959-től elkezdődött egy nagyon hosszú kalandozás a második és harmadik értékcsoportban.


fotó: Magyar Jégkorong Szövetség

A Sportmúzeumban a magyar hoki 90 éves történetének legfőbb állomásait lehet sorba venni egy speciálisan kiállított futópálya körül. A kiállítást minden sportbarátnak olyan sportbarátnak ajánljuk, aki a napokban Budapesten tartózkodik.

Amúgy a kazahoknak nem jött össze a csoda az utolsó tíz percben, 3–0 maradt az olaszok javára, ami magyar szempontból nem a legjobb eredmény, de azért továbbra is bízunk a feljutásban.

jégkorongbudapesti hoki-vb
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális