2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Most sem bírtak egymással a Liga 1 bajnokjelöltjei

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 02:25 GMT +2, 2018. március 19.

Az alapszakaszbeli mérkőzések után a Kolozsvári CFR és a FCSB a rájátszás második fordulójában is 1–1-es döntetlent játszott egymással. Juan Emmanuel Culio első félidei büntetőjére a csereként beállt Harlem Gnohéré válaszolt a meccs végén.


A szokásos forgatókönyv szerint zajlott a CFR–FCSB rangadó vasárnap este a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban: az erdélyi csapat vezetést szerzett az első félidőben, a bukarestiek kiegyenlítettek a szünet után, a vége pedig kétgólos döntetlen lett. Ehhez az eredményhez már hozzászokhattunk, hiszen a bajnoki címért hajtó riválisok a jelenlegi szezonban harmadjára osztoztak a pontokon úgy, hogy a hármas sípszó pillanatában 1–1 állt az eredményjelzőn.

Hogy ki lehet elégedettebb a mostani iksszel? Egyértelműen a FCSB. Egyrészt azért, mert ők játszottak idegenben, másrészt a CFR a 38. perctől egészen a ráadásig győzelemre állt, a három ponthoz csak néhány percet kellett volna kivédekezzenek a bordó mezesek, akik siker esetén öt egységgel léphettek volna meg a piros-kékektől.

Az előző fordulóban kiállított Dan Petrescu eltiltását töltötte, így nem ülhetett le a játékosai mellé, de ennél jóval nagyobb gondot jelentett, hogy a szombati edzésen megsérült a csapatkapitány Mario Camora. A portugál balhátvéd kihagyta a forduló csúcsmeccsét, ám a hírek szerint a sérülése szerencsére nem komoly, akár már a következő összecsapáson, a Craiova ellen visszatérhet. Camora helyett Andrei Peteleu kezdett a hazaiaknál.

A nem túl izgalmas első félidőben sokáig nem forogtak veszélyben a kapuk. Az első negyedórában  Culio próbálkozott egy lövéssel éles szögből, de Cristian Bălgrădean a helyén volt, aztán egy szöglet után George Țucudean lőtte a kapu fölé a labdát, a CFR középcsatárját ráadásul lesen csípte el a partjelző.

A jól védekező házigazdák kontroll alatt tartották a meccset, viszont a vezetés megszerzéséhez büntetőre volt szükségük. A 37. percben Cristian Manea izlandi stílusban, teljes erőből végzett el egy bedobást, Țudean megcsúsztatta fejjel a labdát, amely rápattant Romario Benzar karjára. Ovidiu Hațegan befújta a tizenegyest, s érkezett Culio, aki könyörtelenül értékesítette a nagy lehetőséget. A vendégek kis híján azonnal egyenlítettek, Denis Alibec szabadrúgása elakadt ugyan a sorfalban, az ismétlésnél azonban csak a keresztléc mentette meg Arlauskist – a kapus Valerică Găman fejesét már magához ölelte, maradt az 1–0.

Az alapszakaszbeli gólarányok alapján a vasárnapi rangadón a bajnokság legacélosabb védelme találkozott a legjobb támadósorral, a nagy kérdés pedig az volt, hogy a Steaua labdarúgói találnak-e rést a kolozsvári falon? A bukarestiek nagy nyomás alá helyezték Arlauskis kapuját a második félidő elején, csakhogy a litván hálóőr megbirkózott a feladattal.

Az 58. percben Peteleut gázolta el a tizenhatosban Mihai Pintilii, de az elég nyilvánvaló tizenegyest nem fújta be a nemzetközi meccseket is vezető aradi bíró. Pár perccel később emberhátrányba került a CFR, megint Peteleu volt az eset középpontjában, a balhátvéd Dennis Mant állította meg szabálytalanul, amiért megkapta második sárgáját.

A FCSB sokáig nem élvezhette az előnyt, mivel Pintilii is pirosat kapott. Hațegan amúgy ennél az esetnél is hibázott, Pintilii nem lépett olyan keményen oda Ovidiu Hobannak, mint azt a CFR középpályása eljátszotta.

A 80. percben a kolozsváriak lezárhatták volna a meccset, Sebastian Mailat vezette fel az ellentámadást a jobb szélen, Deac kiválóan sprintelt be középen az üres területre, de ballábas kapáslövése csúnyán fölé szállt. Még a hosszabbítás előtt Arlauskis mentett nagyot az egyébként nagy formában játszó Constantin Budescu próbálkozásánál.

A sok megszakítás miatt plusz hat perc következett, s bár úgy tűnt, a CFR ki tudja védekezni a hátralevő időt, végül csak megszületett a FCSB egyenlítő gólja. Júnior Morais betört a tizenhatosba, a hosszú sarok irányába ívelte a labdát, ott pedig a szerb Bogdan Planics visszafejelte azt középre, így a csereember Gnohérének már nem volt nehéz dolga.

A francia csatár kiegyenlített, ugyanakkor beérte a góllövőlista élén Țucudeant, mindketten 12 gólnál tartanak. A hosszabbítás végül hat helyett nyolc percet tartott, a végén még Man kínálta meg egy távoli lökettel Arlauskist, aki védte a veszélyes próbálkozást.

A felsőház másik vasárnapra kiírt mérkőzését a CSM Poli Iași és az Astra Giurgiu között nem tudták megrendezni, mivel a moldvaiak elhavazott pályáját nem sikerült időben letakarítani. Egy nappal korábban az alsóházi FC Botoșani–Dinamo rangadót kellett elnapolni az időjárás miatt.

Liga 1, rájátszás, 2. forduló

Kolozsvári CFR–FCSB 1–1 (1–0)
gól: Culio (38., büntetőből), ill. Gnohéré (90+1.)
kiállítva: Peteleu (64.), ill. Pintilii (72.)
sárga lap: Peteleu, Mureșan, Vâtcă, Hoban, Arlauskis, ill. Benzar, Alibec, Planics, Bălgrădean

CFR (4–3–3): Arlauskis – Peteleu, Mureșan, Vinícius, Manea – Djokovic (Ioniță 90+4.), Hoban, Culio – Deac, Țucudean (Costache, 85.), Omrani (Mailat, 66.). Edző: Dan Petrescu.

FCSB (4–2–3–1): Bălgrădean – Benzar, Planics, Găman (C. Tănase, a szünetben), Momcsilovics – Pintilii, Júnior Morais – Man, Budescu, Teixeira (F. Tănase, a szünetben) – Alibec (Gnohéré, 71.). Edző: Nicolae Dică.     

CFR vs. FCSB – statisztikák a lpf.ro alapján
Labdabirtoklás: 52, ill. 48 százalék
Kapura lövések (pontos): 6 (3)–11 (4)
Szögletek: 1–7
Leshelyzetek: 4–1
Szabálytalanságok: 21–15

Korábbi eredmények

A felsőházban:
FC Viitorul–CS U Craiova 0–0 

Az alsóházban:
Medgyesi Gaz Metan–Concordia Chiajna 2–1
Juventus București–Temesvári ACS Poli 1–0

futballLiga 1Kolozsvári CFRFCSB
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális