2024. március 29. péntekAuguszta

Különleges élőképpel készül a Székely Légió

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 17:32 GMT +2, 2018. március 16.

Hosszú várakozás után a sepsiszentgyörgyi drukkerek végre hazai pályán, a szemerjai stadionban szurkolhatnak a város első ligás labdarúgócsapatának. A hétfői, FC Voluntari elleni mérkőzésre nagyon gyorsan elfogytak a jegyek, a Székely Légió különleges koreóval készül.


A sepsiszentgyörgyi stadionban legutóbb tavaly nyáron játszottak hivatalos mérkőzést, akkor annak ellenére is nagy volt az öröm, hogy a CS Mioveni-t fogadó Sepsi OSK csak döntetlent ért el. A másodosztályú bajnokság utolsó fordulójáig ugyanis eldőlt, melyik két csapat szerepelhet jövőre biztosan a Liga 1-ben, és a piros-fehérek már egy körrel korábban, Resicabányán bebiztosították a második helyet. A bukaresti Juventus zárt az élen, míg a harmadik Aradi UTA végül kettős vereséggel bukta el a Temesvári ACS Polival szembeni osztályozót, így az „öreg hölgy” maradt a B-osztályban.


fotók: Manases Sándor

Mindez már történelem. A Sepsi OSK feljutást jelentő góljának szerzője, a szenegáli Issa Thiaw például már nem is tagja a játékoskeretnek, de időközben az élvonalbeli tagságot kiharcoló edző, Valentin Suciu is elhagyta a várost, a fiatal szakember perpillanat az FK Csíkszeredánál tevékenykedik. A téli szünetben rengeteg új játékos érkezett, a Sepsi pedig most sokkal versenyképesebb, mint a szezon elején. A célkitűzés megvalósítására, vagyis arra, hogy meglegyen a sokat emlegetett bennmaradás, elég jók az esélyek.

A klub vezetőinek már az élvonalbeli időszak első percétől problémát jelentett a sepsiszentgyörgyi stadion állapota. A Liga 2-ben érvényes követelményeknek megfelelt ugyan a létesítmény, de mint sok más hasonló stadionra, ami a minisztérium tulajdonában van, a szentgyörgyire is ráfért némi felújítás. A munkálatok ideje alatt, illetve addig, amíg sikerült beszerezni a szükséges engedélyeket, a megoldást előbb a brassói, majd a ploiești-i albérlet jelentette.  

Ezentúl viszont nem kell idézőjelbe tegyük a hazai pályát, amikor a háromszékiek otthoni mérkőzéseiről írunk: amint azt Diószegi László klubtulajdonos és Kertész Dávid alelnök egy közös sajtótájékoztatón a múlt héten bejelentette: a Sepsi OSK hazaköltözhet, ideiglenesen hitelesítették a pályát!

Egy kis statisztika: a másodosztályban Hadnagy Attiláék kiváló eredményeket értek el Sepsiszentgyörgyön, 17 mérkőzésből csak egyet veszítettek el, három találkozón döntetlen született, a többit pedig egytől-egyig megnyerték, mindezt 42:11-es gólarány mellett.

Ahogy az várható volt, a kupagyőztes FC Voluntari elleni meccsre szóló belépőket nagyon gyorsan megvásároltak a szurkolók, érdeklődők. A jegyárusítás kedden délelőtt kezdődött és másnap délre az összes beugró elfogyott. Ez alatt a stadionban a munkások a mobil reflektorok felszerelésén dolgoztak, az OSK vezetősége egy olasz cégtől bérelt világítást, akárcsak nemrég az AFC Hermmanstadt. A nagyszebeniek is ezzel a módszerrel világították meg a játékteret, mint utólag kiderült, potyára, hiszen a jeges pályán nem lett volna ésszerű elkezdeni a meccset. A Hermmanstadt végül természetes fényben ütötte ki a kupából a FCSB-t, nem akármilyen meglepetésre.

Nemcsak a Sepsi OSK képviselői, hanem a szurkolók is nagyban készülnek a hazai bemutatkozásra. Felvettük a kapcsolatot a Székely Légióval, hogy megtudjuk, mi várható részükről a hétfői bajnokin. Nagy Lázár József, a sepsiszentgyörgyi szurkolótábor szóvivője a Lelátó érdeklődésére elárulta, egy különleges koreográfiát találtak ki, azt azonban nem oszthatta meg velünk, mi lesz pontosan az élőkép szövege.

„Minden néző talál majd a székén egy A3-as kartont, amit adott jelre, a csapatok bevonulásánál fel kell emelni. A kartonok az egész stadiont betöltik majd, több mint 4500 darabbal készültünk – egy szép szöveg lesz kiolvasható, ami meglepetés. Gondolkodtunk egy felvonuláson is, ezt viszont lefújtuk, mivel a stadionban is lesz a mérkőzés előtt egy műsor” – tudtuk meg Nagy Lázár Józseftől.

És hogy mit jelent a hazatérés a rajongóknak?

„A klubnak és a játékosoknak is biztos sokat jelent, de egy szurkolónak ez maga a tökély. Több mint fél éve várjuk ezt a napot. Sokat utaztunk mindenfelé, rengeteg stadionban jártunk, de olyan, mint a miénk, nincs egy se. Végre itthon játszhatunk, ez meghatározza a napjainkat, rettenetesen örülünk neki. Hatalmas dolog, hogy idáig eljutottunk, hisz tavaly csak álmodoztunk az első ligáról, de most már biztosak vagyunk abban, hogy bennmaradunk és sok-sok élvonalbeli meccs lesz Sepsiszentgyörgyön.”    

Oliveira eltiltás miatt nem játszhat

Bőven van ok visszavágni az FC Voluntari-nak. A Claudiu Niculescu által felkészített ilfoviak az alapszakasz során Brassóban és hazai pályán is 3–0-ra nyertek. Utóbbi vereség után Eugen Neagoe elnézést kért a szurkolóktól a csapat nevében, s egyúttal bejelentette, hogy körülbelül egy kezdőcsapatnyi labdarúgó távozására kell számítani a télen.

Az eddigi egymás elleni eredmények nem mérvadóak az esélylatolgatás szempontjából, mivel időközben a Sepsi OSK kezdőcsapata majdnem teljesen kicserélődött. Érdekes megfigyelni, hogy míg a szentgyörgyi csapat mintegy fele légiósokból áll, addig a Voluntari-nál – Alphousseyni Sane kivételével – kizárólag román játékosok szerepelnek. Egyébként az Olimpique Marseille-nél nevelkedett francia-szenegáli balhátvédet februárban igazolt az FCV-hez.

A hétfői meccsen nem léphet pályára a Sepsi OSK egyik legjobbja, Filipe Oliveira ugyanis piros lapot kapott legutóbb a Concordia Chiajna pályáján, ahol a piros-fehérek Sebastian Ghinga nagy góljával, az utolsó percben mentettek pontot. A rájátszás első fordulójában a Voluntari a Temesvári Polit fogadta és győzött egy 93. percben befújt büntetővel, amit a válogatottban is megfordult Florin Cernat értékesített.

A Voluntari-t pillanatnyilag hat ponttal áll a Sepsi OSK előtt az alsóházban.

Liga 1, rájátszás, a második forduló műsora

Pénteken
18.00 Juventus București–Temesvári ACS Poli
20.45 FC Viitorul–CS U Craiova

Szombaton
18.00 Medgyesi Gaz Metan–Concordia Chiajna
20.45 FC Botoșani–Dinamo

Vasárnap
18.00 CSM Poli Iași–Astra Giurgiu
20.45 Kolozsvári CFR–FCSB

Hétfőn
20.45 Sepsi OSK–FC Voluntari

A felsőházban: 1. CFR 33 pont (2:1), 2. FCSB 31 p. (2:1), 3. Craiova 29 p. (1:0), 4. Viitorul 22 p. (1:2), 5. Astra 22 p. (0:1), 6. Iași 20 p. (1:2)

Az alsóházban: 1. Dinamo 23 pont (3:0), 2. Botoșani 21 p. (0:0), 3. Voluntari 17 p. (1:0), 4. Chiajna 15 p. (1:1), 5. Temesvár 14 p. (0:1), 6. Sepsi 11 p. (1:1), 7. Medgyes 8 p. (0:3), 8. Juventus 7 p. (0:0)
    

Sepsi OSKLiga 1futball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális